Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Την επικύρωση από το Eurogroup της δυνατότητας της χώρας να έχει το ίδιο δημοσιονομικό περιθώριο με αυτό των υπολοίπων κρατών έλαβε η Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας του Eurogroup δεν ισχύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%του ΑΕΠ για φέτος, ενώ συμπλήρωσε πως έλαβε και πράσινο φως για την εξαίρεση των επιπλέον δαπανών για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.  Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε νέα πακέτα μέτρων στήριξης της οικονομίας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εγκρίθηκαν από το Eurogroup και "έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας όλη την προηγούμενη περίοδο". (εδώ)

Πτώση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας έως και 50% στη δραστηριότητα της περιφερειακής βιομηχανίας, καταγράφει έρευνα του ΣΒΕ για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού COVID 19. Η έρευνα διενεργήθηκε το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου, δηλαδή πριν την έξαρση του φαινομένου και πριν τη λήψη των διαδοχικών μέτρων από την Κυβέρνηση, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι ήδη καταγραφείσες πολύ αρνητικές επιπτώσεις, μετά από πέντε ημέρες, είναι ήδη εντονότερες. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 174 επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους της μεταποίησης, με έδρα την Ελληνική περιφέρεια. Όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος αναμένουν πτώση του ετήσιου κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους από 10% έως και 50%. (εδώ)

Ως μία από τις κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, θεωρεί τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η Eurobank Equities. Όπως ανέφερε χθες στο Greek Equity Strategy update με αφορμή και τις επιπτώσεις στην αγορά από τον COVID-19, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές με δεδομένη την αμυντική φύση της δραστηριότητάς της, ως παραγωγός πράσινης ενέργειας που έχει προτεραιότητα στο σύστημα και έχει διασφαλισμένες εγγυημένες τιμές για την παραγωγή της και άρα παράγει σταθερές χρηματοροές ανεξάρτητα από τη δυναμική της ζήτησης ηλεκτρισμού στην αγορά. Η ανάλυση της Eurobank Equities συνέπεσε με την ανακοίνωση ορόσημο που εξέδωσε η εταιρεία γνωστοποιώντας ότι παρά το κλίμα ανησυχίας στην αγορά, απαντά στην αναταραχή με νέες επενδύσεις που ξεπερνούν σε αξία το μισό δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. (εδώ)

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το χρηματιστηριακό σκέλος της απόκτησης του ελέγχου των Νηρέα και Σελόντα από την Andromeda Seafood, με τελικό αποτέλεσμα την ενοποίηση των τριών εταιρειών για τη δημιουργία ενός ισχυρού παίκτη στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Έπειτα από τις τελικές υπογραφές για την ολοκλήρωση του Project Nemo, την πώληση των συμμετοχών που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες στις δύο εταιρείες, σήμερα, 17 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος αποδοχής της δεσμευτικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Andromeda Seafood προς τους μετόχους μειοψηφίας των δύο εταιρειών, για την απόκτηση των μετοχών που δεν κατέχει μέχρι σήμερα. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου. (εδώ)

Με αυξημένα κέρδη και έσοδα έκλεισε το 2019 για την Aegean Airlines, η οποία είδε την επιβατική της κίνηση να αυξάνεται κατά 7%. Αναλυτικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16%. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 10% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,308 δισ. ευρώ. Η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση κατά 7% με την Aegean και την Olympic Air να μεταφέρουν 15,0 εκατομμύρια επιβάτες. (εδώ)

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 18,7 από 21,8 ευρώ δινει η Euroxx, διατηρώντας πάντως τη σύσταση overweight καθώς το περιθώριο ανόδου του τίτλου από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών διαμορφώνεται σε 112%. Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η μείωση στην τιμή-στόχο οφείλεται σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της εταιρίας.  Ωστόσο, τονίζει ότι μετά την πτώση της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λογω ανησυχίας για τον κορωνοϊό, ο τιτλος διαπραγματεύεται με discount 42% έναντι του 10ετούς μέσου όρου. (εδώ)

Οι μεγάλες εισηγμένες μπαίνουν η μια μετά την άλλη σε μια νέα πραγματικότητα, είτε λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, είτε λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των καταστημάτων τους και της διακοπής δραστηριοτήτων. Το τελευταίο, είχε άμεση αντανάκλαση χθες στο ταμπλό του Χ.Α. όπου είδαμε εμπορικές εταιρείες καθώς και εταιρείες στοιχημάτων, να δέχονται τις σημαντικότερες πιέσεις σε όλη την αγορά. Ο ΟΠΑΠ, που υποχρεώνεται σε κλείσιμο όλων των πρακτορείων του ανά την Ελλάδα οδηγήθηκε σε πτώση 22,64% (τη μεγαλύτερη που έχει καταγράψει από το 2001 που βρίσκεται στο ταμπλό), διακινώντας όγκο 1,33 εκατ. τεμάχια, με κλείσιμο στα 5,86 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1999 που εισήλθε στο ταμπλό του Χ.Α. κατέγραψε και η μετοχή της Πλαίσιο Computers χάνοντας 20%, εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα από το κλείσιμο των καταστημάτων. Μεγάλο το πλήγμα και για τη Jumbo που μολονότι έχει επεκταθεί στο εξωτερικό, εντούτοις η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί τη ναυαρχίδα της, δεδομένα ότι τα 52 από τα 79 της καταστήματα βρίσκονται στη χώρα και από σήμερα θα είναι κλειστά. Η μετοχή χθες έφτασε να υποχωρεί έως 20,29% πέφτοντας στο χαμηλό των 10,06 ευρώ, ενώ στο τέλος μάζεψε το ήμισυ των απωλειών κλείνοντας στα 11,40 ευρώ με πτώση 9,67%. (εδώ)

Μερισματική απόδοση 10,3% αναμένει απο την Autohellas για το 2019, η Euroxx χρηματιστηριακή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο πρωινό της report, η Autohellas θα προτείνει στους μετόχους της, την διανομή 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 10,3%, με βάση την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής. (εδώ)

Χρηματιστηριακοί κύκλοι καλούν τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πολιτική χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν φέτος οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού πολύ πιθανόν να τις οδηγήσει σε συντηρητικότερες επιλογές. Στην ουσία, όλες σχεδόν οι διοικήσεις αποφασίζουν την πολιτική των χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν, όχι μόνο με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης αλλά και με τη συνεκτίμηση της πορείας των εταιρειών κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς. Είναι προφανές πως ο τελευταίος αυτός παράγοντας θα λειτουργήσει φέτος ανασταλτικά στις αποφάσεις των διοικήσεων να μοιράσουν μετρητά στους μετόχους τους. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε άλλες εισηγμένες να μην προχωρήσουν σε καμιά χρηματική διανομή και κάποιες άλλες να μοιράσουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι». (εδώ)

Η διάθεση των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε τον Μάρτιο σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εξαιτίας των ανησυχιών για την επίδραση του κορονοϊού. Το ινστιτούτο ερευνών ZEW ανακοίνωσε ότι η μηνιαία του έρευνα διαπίστωσε πως το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών κατάρρευσε στις -49,5 μονάδες από τις 8,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ξεχωριστός δείκτης που καταγράφει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για τις τωρινές οικονομικές συνθήκες, σημείωσε πτώση στις -43,1 μονάδες από τις -15,7 μονάδες. (εδώ)

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αποφάσισε την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις χρηματαγορές, μετά την οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού. Σε έκτακτη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που έγινε χθες, αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων με την επιπλέον μετοχών και κοινοπρακτικών ομολόγων μέσω του ταμείου (ETF). Το επίπεδο αγορών του ETF θα διπλασιαστεί από τα 6 τρισεκατομμύρια γιεν σε ένα ετήσιο επίπεδο αγορών των 12 τρισεκατομμυρίων γιεν (113,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων). (εδώ)

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, ακόμη και στις καλύτερες εποχές. Ένα μέσο μεταφοράς το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα από εκείνους που διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα, ο κλάδος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Όπως και με τις τράπεζες το 2008-2009, οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να παραμερίσουν κάθε αρνητική προδιάθεσή τους και τελικά να παράσχουν άμεση χρηματική στήριξη σε έναν ζωτικής σημασίας κλάδο. Παρόλο που δεν είναι συστημικές υπό την ίδια έννοια που είναι οι τράπεζες, οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν την εγχώρια και διεθνή διασυνδεσιμότητα και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση (δια των μεταφορών) του ενός τρίτου του παγκόσμιου εμπορίου σε επίπεδο αξίας. Χωρίς οικονομική στήριξη, δεκάδες εξ αυτών πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν. (εδώ)

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα νέα παρέμβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, καθώς παραμένουν οι πιέσεις παρά τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων στο 0% με 0,25% και την ανακοίνωση σειράς έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της μεταβλητότητας. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο βραχίονας της Fed στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι θα αυξήσει τον δανεισμό στην αγορά repos, όπου οι επενδυτές προσφέρουν ενέχυρα υψηλής ποιότητας  (όπως treasuries) για να λάβουν ρευστό, προσφέροντας επιπλέον 500 δισ. δολάρια. (εδώ)

Στην αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων τους προχωρούν η μια μετά την άλλη οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Η Fiat Chrysler Automobiles NV και η Peugeot σταματούν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή τους στα εργοστάσια στην Ευρώπη ενώ η Volkswagen AG «τραβά χειρόφρενο» στα εργοστάσια της Ιταλίας, της Ισπανίας ,  πλέον και της Γερμανίας από την Παρασκευή. Η FIAT ανακοίνωσε ότι μόλις θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, θα είναι έτοιμη να καλύψει κατά 100% το κενό της παραγωγής ώστε να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς. Την ίδια στιγμή η Ford ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιό της στην Ισπανία, χώρα που και αυτή πλήττεται από τον κορωνοϊό. Τέλος, και εξαιτίας της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ανταλλακτικά αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων, Renault, Nissan και SEAT προχωρούν και αυτές σε διακοπή των εργασιών τους στα εργοστάσια της Ισπανίας. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text