Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | ΗΠΑ: Προβλέψεις για εκδήλωση ύφεσης κατά το γ' τρίμηνο του 2020

ΗΠΑ: Προβλέψεις για εκδήλωση ύφεσης κατά το γ' τρίμηνο του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρόλο, που η Fed, είχε προγραμματισμένες δύο συνεδριάσεις στις 17 και 18 Μαρτίου, τελικά προέβει σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή 15 Μαρτίου. Αυτή  η επείγουσα αντίδραση της, προϊδεάζει για την επιδείνωση της κατάστασης και καθιστά τους αναλυτές απαισιόδοξους για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Μαρτίου, κατά την οποία ο εμβληματικός δείκτης Dow Jones, σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του (-12,94%).

 

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ, δείχνουν ότι ενδέχεται να μειωθεί κατά 4% με 6% (ετήσια μέτρηση), κατά το β’ τρίμηνο και να ακολουθήσει μια πτώση 2% με 4% το γ’ τρίμηνο. Όμως πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι τα χειρότερα θα τελειώσουν στα μέσα του έτους και ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο κατά 5% με 10% (ετήσια μέτρηση).

 

Τα έσοδα των εταιριών του S&P 500, είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά, ειδικά κατά το β’ και γ’ τρίμηνο. Αυτό θα σημαίνει μία έντονη ύφεση. Το ερώτημα είναι εάν θα είναι και σύντομη. Όμως, η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ιού και το πότε θα κορυφωθεί η εξάπλωσή του στις ΗΠΑ. Με βάση τα “μοντέλα” που αναπτύσσονται, εκτιμάτι ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία ανάκαμψη κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Για το έτος, τα κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν από 10% μέχρι 15%, ενώ για τον επόμενο χρόνο αναμένεται αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης.

 

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι, η πτωτική κίνηση του Dow Jones δε θα ολοκληρωθεί τώρα. Σ’ αυτή τη φάση, θα ολοκληρωθεί η πτώση που προκλήθηκε από τον πανικό. Στη συνέχεια όμως, θα αρχίσει η “φάση της αγωνίας” για τις μετρήσεις της οικονομίας. Έτσι, οι πιθανότητες να υπάρξει μία μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά και περιθώριο περαιτέρω πτώσης των αμερικανικών δεικτών, είναι υψηλή.

 

Η FED κάνει “πυροσβεστικές” κινήσεις, αλλά το οπλοστάσιό της μειώνεται

 

Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν, σε όλο τον κόσμο, παρά τις μειώσεις επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed. Κατά την διάρκεια της πρώτης έκτακτης συνεδρίασης Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 3 Μαρτίου, αποφασίστηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού σε ποσοστό από 1,50% - 1,75%  σε 1% - 1,25%, ενώ στις 15 Μαρτίου, η Επιτροπή προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, σε ποσοστό 0% - 0,25%.

 

Παράλληλα, η Επιτροπή μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιο στο 0,25% και τις απαιτήσεις των τραπεζικών αποθεματικών στο μηδέν. Επίσης, ανακοινώθηκε και ένας τέταρτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE4), με τον οποίο η Fed θα αγοράσει 500 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 200 δισ. δολάρια σε ενυπόθηκα δάνεια. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει οριστεί μηνιαίο πρόγραμμα αγορών. Πιθανώς, η Fed θα αγοράσει τίτλους που κρίνει ότι είναι απαραίτητοι για την παροχή ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες έχουν καταστεί εξαιρετικά μη ρευστοποιήσιμες ως αποτέλεσμα του φόβου που ξέσπασε λόγω της πανδημίας του Covid-19.

 

Ωστόσο, η αντισυμβατική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται να έχει γίνει πολύ συμβατική και να χάνει την αποτελεσματικότητα της, γεγονός που προκύπτει  από την ανεπιθύμητη αντίδραση των αγορών, στις κινήσεις της Fed. Αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε πως, δείχνει ότι, η Fed χάνει την “πυροσβεστική” δύναμη να ελέγχει και “φοβερίζει” τις χρηματοπιστωτικές αγορές με τις ανακοινώσεις της.

 

Στα σχέδια της Fed, είναι να επικεντρωθεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων με σκοπό να αποτρέψει τις εταιρίες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα να πέσουν στην βαθμίδα των “junk” εταιριών. Αναμένεται επίσης και η επανάληψη ορισμένων προγραμμάτων ρευστότητας που λειτουργούσαν την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και είχαν φέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text