Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ- Δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ- Δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έρχονται μέτρα στήριξης 4 δισ. ευρώ- Δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και πρωτοβουλίες για την στήριξη των εργαζομένων ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ ανακοινώνουν σε λίγες ώρες τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA,στο ποσό αυτό θα προστεθούν ακόμα περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ταμείο που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με άλλους ευρωπαίους υπουργούς η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της.

· Παροχή ειδικών επιδομάτων στους εργαζόμενους

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα αφορούν 700.000 εργαζόμενους

- Επιχειρήσεων που έκλεισαν

- Αυτοαπασχολούμενους

- Ελεύθερους επαγγελματίες

- Πολίτες με δική τους εργασία (μπλοκάκια)

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν έχει νομοθετηθεί η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, ενώ το Κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους.

Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και σε εκείνες στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου υπάρχει ήδη απόφαση από την προηγούμενη εβδομάδα για

- Αναστολή πληρωμής φορολογικών (για 4 μήνες) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (για 3 μήνες) σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών το μέτρο αυτό πιθανότατα να επεκταθεί περαιτέρω.

-  Στις σημερινές ανακοινώσεις θα υπάρξει μέριμνα και για τα ενοίκια

Βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από τα μέτρα είναι να μην προβούν σε καμία απόλυση.

· Μέτρα από τις τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες, εκτός από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν για αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 30/9/2020 σε ενήμερες επιχειρήσεις, «να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα».

Δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορονοϊός στην Ελλάδα άλλαξε και τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικων σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φέτος «ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μεταβληθεί». Υπενθυμίζεται ότι είχε εξαγγελθεί η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ήδη με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Μηδενική η ανάπτυξη το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς ακόμα κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς την ένταση και την έκταση του προβλήματος στην οικονομία λόγω του ιού, η ανάπτυξη εφέτος θα κυμανθεί στο 0% ή λίγο πάνω από αυτό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προβλέψεις για την Ε.Ε. κάνουν λόγο για ύφεση 1,5% με 2%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text