Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους που πλήττονται

Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους που πλήττονται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους που πλήττονται

Πακέτο μέτρο 2+1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο με βασικά χαρακτηριστικά την καταβολή ενισχύσεων για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την παροχή ρευστότητας είτε μέσω δανείων, είτε μέσω επιστροφής προκαταβολής φόρου αλλά και την παράταση της επιδότησης ανεργίας για δυο επιπλέον μήνες.

Όλα τα μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας η οποία πρακτικά σημαίνει πώς όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη. Το μέτρο λήφθηκε καθώς όπως είπε ο Γ. Βρούτσης τα πρώτα στοιχεία από την Εργάνη είναι απογοητευτικά ως τραγικά.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ειδική επιδότηση 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ημερο του Απριλίου σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν ή είχαν κάθετη πτώση τζίρου.

Από την πλευρά του, ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την καταβολή του ίδιου επιδόματος σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

1) Αναστολές φόρων και εισφορές επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές οι εταιρείες, είτε όχι. Αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων.

Προσοχή. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

2) Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους.

Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

3) Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα πάρουν αρχές Απριλίου 800 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος είναι 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλεται για αυτούς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες. Το ποσό θα δοθεί το πρώτο 10ημερο του Απριλίου και θα αφορά το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου.

4) Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους με κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

5) Διατίθεται 1,8 δισ. για προγράμματα στήριξης.

6) Στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορωνοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθιλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

7) Στην αγορά ακινήτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

8) O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά.

9) Η ΑΑΔΕ επιστρέφει ποσά από αμφισβητούμενες υποθέσεις για ποσά έως 30.000 ευρώ.

10) Ζητείται από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text