Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και πρωτοβουλίες για την στήριξη των εργαζομένων ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ ανακοινώνουν σε λίγες ώρες τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA,στο ποσό αυτό θα προστεθούν ακόμα περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ταμείο που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με άλλους ευρωπαίους υπουργούς η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν έχει νομοθετηθεί η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, ενώ το Κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους. (εδώ)

Σενάρια υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά δύο κλίμακες κυκλοφορούν στην αγορά του Λονδίνου με βάση πληροφορίες.  Ενώ η Ελλάδα ανέμενε αναβάθμιση σε ΒΒ+ το επόμενο διάστημα και στις 24 Απριλίου η Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβάθμιζαν την Ελλάδα… Ο κορωνοιός έχει φέρει ριζική ανατροπή. έρχεται μπαράζ υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης διεθνώς και μεταξύ των κρατών θα βρεθεί στο στόχαστρο και η Ελλάδα. Υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης έως 2 κλίμακες. Η Fitch π.χ. βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ και σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε Β+. Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ- και θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε Β+ ή Β. Προφανώς τα σχέδια για αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021 έχουν εγκαταλειφθεί. (εδώ)

Σε δραστικές ενέργειες κατά της υποτιμητικής κερδοσκοπίας προχωρά με απόφασή της η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς, απαγορεύοντας από σήμερα, Τετάρτη και έως τις 24 Απριλίου, το short selling στις ελληνικές μετοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η εποπτική αρχή είχε προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο ήταν μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015. Συγκεκριμένα απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανεξαρτήτως του τόπου εκτέλεσης της συναλλαγής. Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση ακολούθως καλύπτονται από αγορές μετοχών. (εδώ)

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2.351 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 380 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7.026 εκατ. ευρώ, από 7.409 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9.014 εκατ. ευρώ, από 7.973 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019. (εδώ)

Ο τουριστικός τομέας και ειδικότερα οι διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα πρώτα και σημαντικότερα πλήγματα από τη διεθνή εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), όπως τονίζεται σε έρευνα που υλοποίησε το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Μάλιστα, όπως τονίζεται, για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1,076 δισ. ευρώ, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους, επιβάρυνση του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 675,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. (εδώ)

Πωλήσεις ύψους 466,3 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο όμιλος FOURLIS το 2019 έναντι  448,5 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένες κατά 4%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 66,6 εκατ. ευρώ, μετά την εφαρμογή του προτύπου IFRS 16. Το συγκρίσιμο EBITDA ανήλθε σε  46,3 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ το 2018. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 19,5 εκατ. ευρώ ενώ σε συγκρίσιμη βάση, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 18,5 εκατ. ευρώ το 2018. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 11,9 εκατ. ευρώ.  (εδώ)

Επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή της η Forthnet αφενός την απόσυρση της πρότασης της Alter Ego αφετέρου την πρόταση από την Duet Private Equity Limited.  Ειδικότερα, η Forthnet αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και σε συνέχεια της από 13.03.2020 ανακοίνωσής της, η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Ε."  ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε την 16.03.2020 από τις Δανείστριες Τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής, η One Digital Services S.A., θυγατρική του Ομίλου Alter Ego Mass Media, απέσυρε την πρόταση που είχε υποβάλει προς τις Τράπεζες για ενδεχόμενη συναλλαγή αναφορικά με τα ανοίγματά τους (exposures) έναντι της Εταιρείας και της θυγατρικής της Forthnet Media A.E. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι Τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης που έχουν λάβει από την Duet Private Equity Limited. (εδώ)

Σε σημαντική μείωση της τιμής-στόχου για την Aegean Airlines προχώρησε η HSBC. Όπως μεταδίδει το Reuters, η χρηματιστηριακή μείωσε την τιμή-στόχο στα 5,45 ευρώ ανά μετοχή, από 8,95 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος του ομίλου Aegean Airlines, μιλώντας σε χρηματοοικονομικούς αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2019 και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε μεταξύ άλλων πως ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ σημείωσε πως η εταιρεία προετοιμάζεται για το σενάριο της αναστολής πτήσεων. (εδώ)

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων παρά την υποχώρηση που σημείωσε πέρυσι η διεθνής τιμή του χάλυβα εμφάνισε το 2019 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας. Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε από τα 27,17 στα 32,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διευρύνθηκαν από το 1,778 στα 2,01 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν κατά 14% (από τα 996 χιλ. στο 1,105 εκατ. ευρώ). Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στις 31/12/2019 στα 23,6 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 3,2 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Κεφάλαια της τάξεως του 1,5 – 2 δισ. ευρώ που θα υποχρεώνονταν να βάλουν στην άκρη με το "καλημέρα" του "Ηρακλή" για να προχωρήσουν τις τιτλοποιήσεις και να μειώσουν δραστικά το απόθεμα των κόκκινων δανείων τους, εξοικονομούν οι τράπεζες με τη χορήγηση του μηδενικού RWA για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος απαλλάσσεται από την απειλή κολοσσιαίας επιβάρυνσης, ισόποσης με το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύουν τους senior τίτλους των τραπεζών. Το διπλό αυτό κέρδος είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών – Βρυξελλών και έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα νομικής διατύπωσης και ερμηνείας των ευρωπαϊκών κανονισμών περί κεφαλαιακής επάρκειας (CRR) που απασχολούσε όλες τις χώρες, και δη του ευρωπαϊκού νότου, για τις τιτλοποιήσεις.  (εδώ)

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. (εδώ)

Στην αυστηροποίηση των κανόνων για τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) προχωρούν οι εποπτικές αρχές των χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις ιστορικές απώλειες που σημειώνουν τα χρηματιστήρια της ηπείρου εν μέσω της επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού. Εν τω μεταξύ, η Χρηματοοικονομική Εποπτική Αρχή της Γαλλίας απαγόρευσε τη Δευτέρα τις ανοικτές πωλήσεις επί 92 μετοχών, αυτών που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χθεσινού sell-off, απαγόρευση που διήρκεσε μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης. Τόσο ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB όσο και ο ισπανικός IBEX έχουν υποχωρήσει περίπου 40% από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει 27.980 και 11.279 κρούσματα του κορονοϊού αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), ξεκίνησε από σήμερα να ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες θέσεις επί μετοχών, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κατώτατο όριο βάσει του οποίου οι κάτοχοι καθαρών αρνητικών θέσεων οφείλουν να τις γνωστοποιούν στην εποπτική αρχή. (εδώ)

Οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα, ακυρώθηκαν χθες με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί πως η Βρετανία προετοιμάζεται τώρα να ζητήσει μια αμοιβαίως συμφωνημένη παράταση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Καθώς βαθαίνει η κρίση του κορωνοϊού, ανώτατες πηγές της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν επίσης πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονταν για την προετοιμασία του ενδεχομένου μη επίτευξης συμφωνίας, πλέον έχουν μετακινηθεί και εργάζονται στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. (εδώ)

Κατά 7,4% υποχώρησε ο αριθμός των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωσης τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φτάνοντας στις 957.052. Υποχώρησαν κατά 7,4% και τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από το 2013. Παρά την ετήσια πτώση, η Γερμανία είχε τις περισσότερες ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, με 239.943 οχήματα. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Ιταλία, με 167.782 και 162.793 αντίστοιχα. (εδώ)

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ενώ αναθεώρησε καθοδικά τη μέτρηση του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τον ευμετάβλητο τομέα της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός αναθεωρήθηκε στο 1,3% από 1,4% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. (εδώ)

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι για δεύτερη φορά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς ξεπέρασε χθες Τρίτη το όριο των αντιπροσώπων στο συνέδριο των Συντηρητικών που χρειαζόταν για αναδειχθεί νικητής στην εσωκομματική διαδικασία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία του τον Νοέμβριο, ουδέποτε απειλήθηκε από τους τρεις πολιτικούς που κατέβηκαν στην κούρσα. Έπειτα από δύο εγκαταλείψεις, δεν απέμενε παρά μόλις ένας αντίπαλος του Τραμπ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μπιλ Γουέλντ, που κατέγραψε απογοητευτικές για τον ίδιο επιδόσεις. (εδώ)

Τα κλειστά σύνορα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθηλώνουν την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, οδηγώντας στο χείλος της κατάρρευσης τον παγκόσμιο αεροπορικό κλάδο. Οι αερομεταφορείς ανά τον κόσμο ξεμένουν από ρευστότητα, καθώς έχουν περιορίσει έως και το 90% τα αεροπορικά τους δρομολόγια ενώ κάποιοι αναγκάσθηκαν να καθηλώσουν στο έδαφος το σύνολο του στόλου τους  εξαιτίας του Covid-19, εγείροντας ερωτήματα για την επιβίωση ορισμένων εταιρειών. Εξαιτίας της πανδημίας, έχει χαθεί το 41% ή 157 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των 116 εισηγμένων αεροπορικών εταιρειών ανά τον κόσμο, με αρκετές να «καίνε» τη ρευστότητά τους τόσο γρήγορα, που μετά βίας θα είναι σε θέση να καλύψους δαπάνες δύο μηνών, όπως δείχνει ανάλυση του Reuters. (εδώ)

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με τον πλέον αργό ρυθμό από το 1976, πριν δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις του Τενγκ Χσιάο Πινγκ, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2020, σύμφωνα με τον μέσο όρο 12 προβλέψεων ειδικών από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την συρρίκνωση του 1976, χρονιάς κατά την οποία ολοκληρώθηκε στην Κίνα η "Πολιτιστική Επανάσταση", κατά τη διάρκεια της οποίας οικονομία και κοινωνία βρέθηκαν σε μεγάλες αναταράξεις, καθώς και χρονιάς κατά την οποία έφυγε από τη ζωή ο Μάο Τσε Τουνγκ. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text