Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Υφεση 1,4% βλέπει η Citi στην Ελλάδα το 2020, ο κορονοϊός "γονατίζει" το ελληνικό story

Υφεση 1,4% βλέπει η Citi στην Ελλάδα το 2020, ο κορονοϊός "γονατίζει" το ελληνικό story

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ισχυρό χτύπημα αναμένεται να δεχτεί η ελληνική οικονομία το 2020 λόγω του σημαντικού αρνητικού αντικτύπου της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως εκτιμά η Citigroup σε νέα της έκθεση. Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το γ’ τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν, ο οποίος θα είναι από τους κλάδους που θα χτυπηθούν το περισσότερο από τις επιπτώσεις του νέου ιού.

Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019, ενώ "βλέπει" επίσης έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμά πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο 1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο 1,5%.

Όπως αναφέρει στη νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η πιθανή σημαντική μείωση των τουριστικών ροών τους επόμενους μήνες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19 θα επηρεάσει την Ελλάδα σχετικά περισσότερο από άλλες χώρες. Ο τουρισμός, τονίζει, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα το "βάρος" του είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η συρρίκνωση είναι πιθανό να επιμείνει ολόκληρο το καλοκαίρι, με το ΑΕΠ να κινείται σε αρνητικό έδαφος έως και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Για αυτό τον λόγο η αμερικάνικη τράπεζα προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, "κόβοντας" τις εκτιμήσεις της κατά 4% και έτσι προβλέπει ύφεση βάθους 1,4%.

Πάντως, όπως επισημαίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους, στο δ’ τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021. Τόσο η εκτίμηση για το 2020 όσο και αυτή για το 2021, κινούνται πλέον σημαντικά χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της (προ… κορονοϊού), για επιτάχυνση δηλαδή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2,5% την διετία 2020-2021.

σψωσ

Τέλος η Citi επισημαίνει πως εδώ και κάποιους μήνες εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, από το 3,5% στο 2,25%. Πλέον, θεωρεί πως λόγω του Covid-19 και των επιπτώσεων αυτής της κρίσης, η ευελιξία που θα δοθεί στην Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3% και το 2021 στο 1,4%, λόγω των επιπτώσεων του νέου ιού που ταλανίζει τα δημοσιονομικά μεγέθη όλων των χωρών διεθνώς.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text