Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η συνέντευξη του δισεκατομμυριούχου που "γκρέμισε" τη Wall Street

Η συνέντευξη του δισεκατομμυριούχου που "γκρέμισε" τη Wall Street

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η συνέντευξη του δισεκατομμυριούχου που "γκρέμισε" τη Wall Street

Του Antoine Gara

Ο Μπιλ Άκμαν πανικοβλήθηκε πολύ νωρίς από τον κορονοϊό. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είχε έναν εφιάλτη σχετικά με τον COVID-19 στα τέλη Ιανουαρίου, παρόμοιο με την υπόθεση του γνωστού θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Contagion (σ.σ. που διαπραγματεύεται την εξέλιξη μιας θανατηφόρας πανδημίας). Όταν ξύπνησε, άρχισε να προετοιμάζεται.

Ξεκίνησε τις προετοιμασίες του, οργανώνοντας αρχικά την εκκένωση των γραφείων της εταιρείας του, στο κέντρο του Μανχάταν, όπου εργάζονταν 50 υπάλληλοι. Στη συνέχεια, προχώρησε σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) προκειμένου να καλυφθεί απέναντι στις ενδεχόμενες απώλειες. Κι έπειτα, σήκωσε ένα τεράστιο ποσό μετρητών από ένα ΑΤΜ. Από τη στιγμή που ο Dow Jones Industrial Average άρχισε να χάνει 1.000 μονάδες την ημέρα, η αξίας 5,6 δισ. δολαρίων εταιρεία του Άκμαν εν μέσω του χάους στην αγορά κέρδιζε χρήματα.

Όταν ξύπνησε δε την εχτές το πρωί (Τετάρτη), ο Άκμαν είχε ένα δυσάρεστο μήνυμα για την Αμερική. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πρότεινε να τεθεί η χώρα σε "παύση” λόγω της επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ήταν πιο επεξηγηματικός. Δυστυχώς για την αγορά.

"Η κόλαση είναι προ των πυλών", δήλωσε ο Άκμαν, κατά τη διάρκεια της 28λεπτης παραληρηματικής συνέντευξής του. "Κατεβάστε τον διακόπτη τώρα", τόνισε αναφερόμενος στην οικονομία, "έρχεται τσουνάμι".

Ο Άκμαν κάλεσε εμφατικά τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει σε "παύση” τη χώρα για 30 ημέρες και να κλείσει τα σύνορα ώστε να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας. Ναι, αυτό θα σήμαινε οικονομική καταστροφή, γι’ αυτό ο Άκμαν πρότεινε ο Τραμπ να κηρύξει "εαρινές διακοπές” σε όλη τη χώρα και να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταβάλει τους μισθούς, να αναστείλει τους πλειστηριασμούς και να στηρίξει οικονομικά τα νοικοκυριά στην εκπλήρωση των μηνιαίων υποχρεώσεών τους, όπως τα ενοίκια, ώστε να βοηθήσει τον κόσμο να ξεπεράσει την κρίση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Αμερικανοί θα μείνουν στα σπίτια τους και ο κορονοϊός θα σταματήσει να εξαπλώνεται.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Άκμαν προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια της συναισθηματικά φορτισμένης συνέντευξής του που άγγιζε τα όρια του πανικού, ότι η χώρα θα βιώσει μια παρατεταμένη πανδημία, η οποία θα οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρων κλάδων, από τον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης ως τον κλάδο του real estate.

"Αυτό που τρομάζει τον αμερικανικό λαό και τις επιχειρήσεις της χώρας στην παρούσα φάση είναι η βαθμιαία επέκταση” των μέτρων περιορισμού της επιδημίας, ανέφερε ο Άκμαν. "Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αντέξει μια 18μηνη παύση, αλλά μπορεί να αντέξει μια παύση 30 ημερών”.

Ο διαχειριστής hedge fund, παριστάνοντας τον εμπειρογνώμονα του τομέα υγείας, τόνισε μάλιστα ότι η μεταδοτικότητα του κορονοϊού ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτους εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Σχεδόν καύγαζε όταν αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχει η νόσος για τον ηλικιωμένο πατέρα του, ενώ αποκάλυψε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του ενδεχομένως να είναι φορείς του κορονοϊού.

"Η μόνη λογική θυσία αυτή τη στιγμή είναι αυτή της ιατρικής κοινότητας, των νοσηλευτών, των γιατρών και των ανθρώπων που φροντίζουν τους ασθενείς”, τόνισε ο Άκμαν. "Ο πρόεδρος δεν θα προτείνει αποβίβαση στη Νορμανδία", σημείωσε, υποθετικά μιλώντας, όσον αφορά την πρότασή του να "κατεβάσει ρολά” η χώρα για 30 ημέρες. "Θα πει, πηγαίντε σπίτι σας, περάστε έναν μήνα με την οικογένειά σας”, συνέχισε.

Όταν δε ο Άκμαν αναφέρθηκε στο χαρτοφυλάκιό του και στις υπόλοιπες μετοχές της Wall Street, οι προειδοποιήσεις του ήταν δυσοίωνες.

"Η Hilton είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο", δήλωσε ο Άκμαν αναφερόμενος στην εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες συμμετοχές του χαρτοφυλακίου του. Χωρίς ταχύτερη δράση, "θα βρεθεί στον πάτο όπως και κάθε άλλη ξενοδοχειακή εταιρεία", προέβλεψε. Αν και δήλωσε ότι η εταιρεία του Pershing Square αγόραζε μετοχές της Hilton τη στιγμή που οι αγορές βυθίζονταν την Τετάρτη το πρωί.

"Έχω τεράστιο σεβασμό για την KKR και τη Blackstone", πρόσθεσε ο Άκμαν, αναφερόμενος στις δύο επιφανείς εταιρείες private equity, προτού προβλέψει ότι τα μοχλευμένα deal τους θα καταστραφούν αν δεν περιοριστεί γρήγορα η επιδημία. "Οι εταιρείες private equity οδεύουν σε χρεοκοπία", υποστήριξε. Μετά τη συνέντευξη στο CNBC, το Forbes έμαθε ότι ο Άκμαν επικοινώνησε με τη Blackstone και ενημέρωσε την εταιρεία ότι αγοράζει μετοχές της.

Εν τω μεταξύ, οι ιδέες του ήταν αστείρευτες: συνέστησε στον Έλον Μασκ να μετατρέψει τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων της Tesla σε εργοστάσια παραγωγής αναπνευστήρων (σ.σ. για τον εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας).

Και όσο ο ίδιος μιλούσε, η αγορά βυθιζόταν, συναλλαγή τη συναλλαγή.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά περισσότερες από 1.000 μονάδες όταν ο Άκμαν βγήκε στον "αέρα” του CNBC. Η πτώση όμως επιταχύνθηκε όσο έκανε τις δυσοίωνες προβλέψεις του, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο "αυτόματος διακόπτης” και να ανασταλεί η διαπραγμάτευση για 15 λεπτά. Όταν οι συναλλαγές ξεκίνησαν και πάλι, ο δείκτης των blue chips κατέγραψε πτώση άνω των 2.000 μονάδων.

Στο Twitter, κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του Άκμαν απαραίτητες.

Η ιδέα του "για άμεσο λουκέτο", εξάλλου, φαίνεται να αποτελεί "εγχειρίδιο διαχείρισης της επιδημίας" καθώς ολοένα και περισσότερες πόλεις είτε θέτουν σε εφαρμογή είτε εξετάζουν τη θέσπιση νόμων για την εφαρμογή "καραντίνας”. Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, δε, εμπειρογνώμονες του τομέα υγείας έχουν ανταποκριθεί θετικά στις αρνητικές για την αγορά προειδοποιήσεις των κρατικών αξιωματούχων όσον αφορά τον κορονοϊό.

Πολλοί επαίνεσαν τον πρόεδρο Τραμπ που μίλησε ανοιχτά για τη σοβαρότητα της πανδημίας την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι οι δηλώσεις του αποτέλεσαν τον καταλύτη που οδήγησε στην πρωτοφανή πτώση της αγοράς. Εξάλλου, πριν ακόμη ο Ακμαν βγει στον "αέρα”, η Δρ Ντέμπορα Μπιρξ, επικεφαλής της task force του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την πανδημία, προειδοποιώντας τους μάλιστα εμφατικά ότι μπορεί να πεθάνουν εξαιτίας της επιπολαιότητά τους.

Κάποιοι άλλοι, πάντως, στο πρόσωπο του Άκμαν, είδαν έναν πανικοβλημένο δισεκατομμυριούχο επενδυτή που διασπείρει τον φόβο.

Αργότερα, βέβαια, ο Άκμαν επανήλθε μέσω Twitter διευκρινίζοντας τις προθέσεις του. "Πρόκειται για ευκαιρία ζωής εάν αντιμετωπίσουμε σωστά αυτή την κρίση", έγραψε σε ανάρτησή του.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text