Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Cenergy: Πώς αντιμετωπίζει τον κορονοϊό μια μεγάλη βιομηχανία και πού εστιάζει την προσοχή της

Cenergy: Πώς αντιμετωπίζει τον κορονοϊό μια μεγάλη βιομηχανία και πού εστιάζει την προσοχή της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Cenergy: Πώς αντιμετωπίζει τον κορονοϊό μια μεγάλη βιομηχανία και πού εστιάζει την προσοχή της

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η Cenergy είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας και τα εργοστάσιά της παράγουν προϊόντα, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνονται προς τις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία, που χθες ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κερδοφορία από την ίδρυσή της το 2016, έχει και εκείνη μπει στους ρυθμούς του COVID-19 προσαρμόζοντας τη λειτουργία της στις νέες συνθήκες. Πώς όμως έχει επηρεαστεί από την πανδημία που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία;

Σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν "κλεισμένη” την παραγωγή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτήν την περίοδο οι πωλήσεις που "κλείνονται” αφορούν χρονικά στο δ τρίμηνο του έτους ή στο 2021. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης της Cenergy, για τα μεν Ελληνικά Καλώδια η παραγωγική δυναμικότητα είναι κλεισμένη για ολόκληρο το έτος, για τη δε Σωληνουργεία Κορίνθου η παραγωγή έχει προπωληθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Στην χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, άλλωστε, αναφερόταν ότι οι ανεκτέλεστες παραγγελίες φτάνουν τα 530 εκατ. ευρώ και έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με το 2018. Επομένως από πλευράς παραγγελιών αυτό το διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες, σε ένα πράγματι αντίξοο περιβάλλον, να διασφαλιστούν οι πωλήσεις αρκετούς μήνες αργότερα.

Την ίδια στιγμή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, με δεδομένο ότι οι πωλήσεις είναι εξασφαλισμένες για το επόμενο χρονικό διάστημα, το κυριότερο μέλημα και η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στην υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εργοστασίων.

Για αυτό το λόγο έχουν γίνει ενημερώσεις στο προσωπικό, εφαρμόζονται ειδικά μέτρα ασφάλειας και έχουν ανασχεδιαστεί οι βάρδιες. Υπάρχει γιατρός ενώ εξετάζονται εάν έχουν πυρετό όσοι εισέρχονται στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων.

Η χρονιά ρεκόρ

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σχεδόν με τον ίδιο τζίρο, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση 48% στα 90 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη διότι τόσο τα Ελληνικά Καλώδια όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου εστίασαν τις πωλήσεις τους σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, δύσκολα στην εκτέλεση και με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Σημειώνεται ότι τα Καλώδια είχαν αύξηση στις πωλήσεις τους της τάξης του 18,6% με τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να υπερδιπλασιάζεται, καθώς καταγράφηκε ισχυρή άνοδος των πωλήσεων υποβρυχίων καλωδίων.

Αντίθετα οι πωλήσεις σωλήνων χάλυβα μειώθηκαν κατά 20%, ωστόσο η κερδοφορία παρέμεινε σταθερή. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι μεταξύ των έργων που ανέλαβε η εταιρεία ήταν η κατασκευή των υποβρύχιων σωλήνων για το έργο Καρίς στην ΑΟΖ του Ισραήλ, σε 2 χιλιόμετρα βάθος.

Επενδύσεις

Ουσιαστικά με τις πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, η εταιρεία αξιοποιεί τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται. Για παράδειγμα στα καλώδια το 2019 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις που αφορούν στην κατασκευή καλωδίων μεσαίας τάσης "inter array”, τα οποία χρησιμοποιούνται για να συνδέονται μεταξύ τους ομάδες ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες).

Τα συγκεκριμένα προϊόντα μετά το κλείσιμο ενός εργοστασίου στην Ευρώπη και την απόσυρση ενός ακόμη ανταγωνιστή, πλέον παράγονται μόνο από δύο εταιρείες στην Ευρώπη, τη Cenergy και την Prysmian.

Αντίστοιχα στη ΣΩΛΚ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 η νέα επένδυση για την παραγωγή σωλήνων double joint, που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν παράγεται από καμία αμερικανική βιομηχανία και εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να εξαιρεθεί από τους εισαγωγικούς δασμούς που επιβλήθηκαν πέρυσι στους σωλήνες χάλυβα στις ΗΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τα Ελληνικά Καλώδια επένδυσαν και εμπορικά στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία νέας θυγατρικής καθώς η αμερικανική αγορά αρχίζει να αναπτύσσεται σημαντικά στον τομέα των ΑΠΕ και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Παρακολουθούμε την αγορά και θεωρούμε ότι υπάρχει καλή προοπτική και για αυτό το λόγο κρίναμε ότι καλό θα είναι να βρισκόμαστε κοντά στους πελάτες, τονίζουν πηγές της διοίκησης της Cenergy.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text