Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Νέο επεισόδιο στο θρίλερ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Νέο επεισόδιο στο θρίλερ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο επεισόδιο στο θρίλερ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Του Κώστα Κετσιετζή

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αναβολής της συνέχισης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Νεώριον ΑΕ που είχε διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό να συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη με θέμα την έγκριση της μεταβίβασης του ελέγχου των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην Onex.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της Νεώριον Νικόλαος Ταβουλάρης προτείνει την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τους μετόχους, η Onex μέχρι και χθες δεν είχε προσκομίσει τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί σχετικά με τα σχέδια της για την εξυγίανση των Ναυπηγείων.

Πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις της Onex αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει την οργή της διοίκηση της εταιρείας που διεκδικεί να αναλάβει την χρεωμένη εταιρεία όπως έγινε με το Ναυπηγείο Νεωρίου στη Σύρο. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως ο κ. Πάνος Ξενοκώστας σκοπεύει να απαντήσει στον κ. Ταβουλάρη, κοινοποιώντας την επιστολή του και στους υπόλοιπους μετόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο κ. Ξενοκώστας θα απευθύνεται με σκληρό τρόπο στον πρόεδρο της Νεώριον, τονίζοντας του ότι μοναδική προϋπόθεση αυτή τη στιγμή για να ξεκινήσει η εξυγίανση είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές που ελέγχει ο ίδιος και μέλη της οικογένειας, δηλαδή περίπου το 46,3%.του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό που προκαλεί την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Onex, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι δεν απαιτείται καμία απόφαση γενικής συνέλευσης για την μεταβίβαση μετοχών από κάποιο μέτοχο, όποτε αυτές οι καθυστερήσεις από πλευράς του κ. Ταβουλάρη θεωρούνται προσχηματικές.

Στενεύουν τα περιθώρια

Όλα αυτά συμβαίνουν 12 ημέρες πριν λήξει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων για την εξυγίανση των Ναυπηγείων.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η σύμβαση που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με το Πολεμικό Ναυτικό για την ναυπήγηση των δύο πυραυλάκατων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αυτό το έργο είναι και το μοναδικό που κρατάει τα Ναυπηγεία στη ζωή, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό καταβάλλει απευθείας το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Όπως όμως έχει πει ο υπουργός Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στο πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Onex και της πλευράς Ταβουλάρη.

Την εξέλιξη της υπόθεσης παρακολουθούν και οι περίπου 600 εργαζόμενοι, οι οποία καλούν τον κ. Ταβουλάρη να τηρήσει τη συμφωνία και να μεταβιβάσει στην Onex τις μετοχές. Μάλιστα σε επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Νεώριον τονίζουν πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να αναλάβει τις ευθύνες του και τον καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνο για ότι ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται πως η διακοπή της Γενικής Συνέλευσης την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να ληφθεί απόφαση είχε προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της διοίκησης και δεν άφηναν τον κ. Ταβουλάρη να φύγει, μέχρι εκείνος να δεσμευθεί για άλλη μια φορά ότι θα προχωρήσει στη συμφωνία.

Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS κρίνεται απαραίτητη καθώς έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Ουσιαστικά η διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

Μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εκπονηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο, αφού υπάρξει σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας φθάνει τα περίπου 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τις οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text