Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση

Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” υπήρξε απόλυτα πετυχημένο στην πρόσφατη πτώση της αγοράς!

Η παραλλαγή “Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών” (ΚΜΟ-200 και ΥΧ20) του “απόλυτου συστήματος” -την οποία ακολουθούμε- μας έδωσε “σήμα εξόδου” από την αγορά, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, όταν αυτός έκλεισε στις 818,35 μονάδες. Η απόδοση που πέτυχε, σε σχέση με την προηγούμενη είσοδό του (26/2/2019 - στις 692 μονάδες), έφθασε στο 18,2%, με μία μόνο πράξη.

Το “απόλυτο σύστημα” πέτυχε αυτά που είχε υποσχεθεί:
α) Ελαχιστοποίηση του κινδύνου.
β) Κερδοφορία (από την 26/2/2019, μέχρι και την έξοδό του, πέτυχε απόδοση 18,2%).

γ) Υποβοήθηση του επενδυτή στη λήψη αποφάσεων.
δ) Ελάχιστες πράξεις (μία μόνο πράξη σε διάστημα ενός έτους).
ε) Ελάχιστη ενασχόληση -με τακτικά μηνύματα και άρθρα μας, κάθε φορά επισημαίναμε τη θέση των δεικτών και τα πιθανά σενάρια εξέλιξης.

Δείτε το διάγραμμα σύγκρισης μεταξύ της πορείας του Γενικού Δείκτη και του Χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος” (εδώ).

Εν τούτοις, ένα “σύστημα συναλλαγών” πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς και, με βάση την εμπειρία που αποκτάται από τη χρήση του να βελτιώνεται.


Ο προβληματισμός

Την ημέρα που το “απόλυτο σύστημα” έδωσε σήμα εξόδου (24/2/2020, με το Γενικό Δείκτη στις 818,35  μονάδες), ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) βρισκόταν στις 864,68 μονάδες, ενώ η πτώση του Γενικού Δείκτη την ημέρα εκείνη έφθασε στο 8,36%.

Αμέσως μετά από την έξοδό μας από την αγορά, προβληματιστήκαμε για το πότε θα μπορούσε το σύστημα να ξαναδώσει “σήμα εισόδου”.

Εκφράσαμε την επιφύλαξη ότι, σε περίπτωση που ο “συναγερμός” του κορωνοϊού ήταν παροδικός, η αγορά θα έκανε μία γρήγορη ανάκαμψη, με τον κίνδυνο το σήμα εισόδου να δίνονταν σε υψηλότερο σημείο από αυτό που βγήκαμε (αφού ο ΚΜΟ-200 ημερών βρισκόταν -και εξακολουθεί να βρίσκεται- σε πιο ψηλό επίπεδο).

Βεβαίως, τα πράγματα -δυστυχώς- εξελίσσονται εξαιρετικά αρνητικά, ώστε η περίπτωση που αναφέραμε παραπάνω (επανείσοδος σε υψηλότερο σημείο από τις 818 μονάδες) να έχει αποκλειστεί.

Όμως, η ανάγκη παραμένει. Το “απόλυτο σύστημα” ενώ πετυχαίνει εξαιρετικά στις περιπτώσεις “εξόδου από την αγορά” (και βεβαίως αυτό είναι το πιο σημαντικό στις μετοχικές επενδύσεις), εμφανίζει μία  καθυστέρηση στις περιπτώσεις ξαφνικών διακυμάνσεων. Βεβαίως, αυτό γίνεται για τον περιορισμό του κινδύνου (επιμένουμε ότι το “απόλυτο σύστημα” είναι ένα σύστημα εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου -και έτσι θέλουμε να το διατηρήσουμε).

Ακόμη και στην περίπτωση που, μετά την πρόσφατη πτώση, ακολουθούσε βίαιη ανάκαμψη (άνοδος), τότε το “σύστημα” πάλι θα έδινε σήμα εισόδου, ίσως πιο ψηλά, αλλά θα το έδινε με ασφάλεια και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ζημιών.


Γιατί το “απόλυτο σύστημα” καθυστερεί στην είσοδο;

Καθυστερεί λόγω του τρόπου που επιλέχθηκε να γίνει η κατασκευή του. Για να υπάρξει “σήμα εισόδου”, θα πρέπει ο ΚΜΟ-200 ημερών να διασπαστεί ανοδικά (από κάτω προς τα πάνω) από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη. Αν, στην περίπτωση μίας πτώσης, η ανάκαμψη είναι ταχεία (εντός ολίγων ημερών) τότε η καμπύλη του ΚΜΟ-200 δεν προλαβαίνει να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και συνεπώς, το σήμα δίδεται υψηλά, χωρίς ικανοποιητικό κέρδος.

Δείτε διαδραστικά εδώ.


Με βάση όλα τα παραπάνω, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το ενδεχόμενο μίας “βελτίωσης” του συστήματος. Στόχος της απόπειρας βελτίωσης είναι να μπορεί το σύστημα να “εισέρχεται” στην αγορά ταχύτερα, μετά από μία αιφνίδια μεγάλη πτώση. Αυτό βεβαίως, με κανένα τρόπο δε θα σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο, στο βαθμό τουλάχιστον που να αλλάζει το χαρακτηρισμό του συστήματος ως “χαμηλού κινδύνου”. Παράλληλα, δε θέλουμε να εισάγουμε στο σύστημα νέα εργαλεία και νέους δείκτες, αφού θέλουμε να το διατηρήσουμε απλό και εύκολα κατανοητό.

Την απόπειρα αυτή την κάνουμε τώρα, επειδή τώρα βιώνουμε τις εξελίξεις. Δεν είναι δόκιμο να επιχειρείς να βελτιώσεις ένα σύστημα αναδρομικά και υποθετικά. Για παράδειγμα, δε μπορούμε να πάμε σήμερα, πίσω στο 1991, για να αντιληφθούμε πώς είχαν οι εξελίξεις και ποιά ήταν η ψυχολογία τότε, για να μπορέσουμε να μπούμε στην κατάλληλη σκέψη για να διορθώσουμε τυχόν ανεπάρκειες στο σύστημα.


Νέα παράμετρος στο “σύστημα”

Εισάγουμε στο “απόλυτο σύστημα” μία νέα παράμετρο. Αυτή της απόστασης της καμπύλης του Γενικού Δείκτη από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών.

Την παράμετρο αυτή, πάντα τη θεωρούσαμε σημαντική και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε την παρακολουθούμε διαρκώς και μέσα από τις στήλες του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Όμως, μέχρι τώρα, την παρακολουθούσαμε για πληροφοριακούς και μόνον λόγους, έτσι ώστε να βλέπουμε τη “θέση” του συστήματος μέσα στο χώρο -δηλαδή το κατά πόσο πλησιάζει στο να παράξει κάποιο σήμα.

Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από τον εξής τύπο: (Τιμή Γενικού Δείκτη - Τιμή ΚΜΟ200) / (Τιμή ΚΜΟ200). Δηλαδή, η βάση υπολογισμού (διαιρέτης) είναι η τιμή του Γενικού Δείκτη.

Δείτε τον πίνακα σημάτων του “απόλυτου συστήματος”. Η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών καταγράφεται στη στήλη Ε. Δείτε εδώ.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.


Τί ερευνήσαμε;

Επί αρκετές μέρες, ερευνήσαμε διάφορους συνδυασμούς με βάση τα εργαλεία τα οποία ήδη  χρησιμοποιούμε. Χρησιμοποιήσαμε και άλλους δείκτες (κυρίως διάφορους Price Oscillators), όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, ενώ νομίζουμε πως, αν τους εντάξουμε στο σύστημα, θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του.

Αρχικά καταπιαστήκαμε με διάφορους Κινητούς Μέσους Όρους. Δηλαδή, θέσαμε το ερώτημα: Αν κατά τη φάση που έχουμε βγει “εκτός αγοράς” υπάρξει μία άνοδος και διασπαστούν ανοδικά κάποιοι (δημοφιλείς) Κινητοί Μέσοι Όροι, θα ήταν επικερδές να εισέλθουμε νωρίτερα στην αγορά, αντί να περιμένουμε τον -συνήθως αργό- ΚΜΟ-200 ημερών να δώσει και αυτός σήμα;

Ερευνήσαμε τη συμπεριφορά των Κινητών Μέσων Όρων 30, 60, 90 και 110 ημερών. Τα αποτελέσματα είτε ήταν χαμηλότερα, είτε ελάχιστα καλύτερα από το σύστημα που ήδη χρησιμοποιούμε, ενώ πάντα αύξαναν σημαντικά τον αριθμό των πράξεων -κάτι που δεν επιθυμούμε. Απορρίψαμε τη χρήση άλλων Κινητών Μέσων Όρων.

Στη συνέχεια θέλαμε να εξετάσουμε ένα νέο μέγεθος -όπως αναφέρουμε παραπάνω. Την απόσταση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών. (Δείτε παραπάνω τον ορισμό της).

Διαπιστώνουμε ότι ο τρόπος που αυξάνεται ή που μειώνεται η απόσταση αυτή, μπορεί να μας πει πολλά για τη φάση της αγοράς.

Είδαμε ότι κατά την προηγούμενη 30ετία, οι αρνητικές τιμές (της απόστασης μεταξύ των δύο καμπυλών) έφθασαν έως το -114,7%. Στην ουσία, μόνον σε δύο περιπτώσεις (από τις 7.999 συνεδριάσεις, στην ιστορία του Γενικού Δείκτη) η τιμή αυτή ξεπέρασε το -100%. Και οι δύο περιπτώσεις συνέβησαν στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2008.

Τιμές μικρότερες του -50%, σημειώθηκαν σε 229 συνεδριάσεις, ή στο 2,8% των συνολικών συνεδριάσεων (7.999 συνεδριάσεις κατά το διάστημα από 4/1/1988 έως και 18/3/2020). Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια μίας έντονης πτωτικής φάσης, η τιμή του ΓΔ μπορεί να παραμείνει κάτω από το -50% για αρκετές συνεδριάσεις. Συνεπώς, αυτές οι περιπτώσεις των 229 συνεδριάσεων, τελικά αφορά μόνο σε λίγες από τις μεγάλες πτωτικές περιόδους που γνώρισε η αγορά μας  -κάτι που άλλωστε φαίνεται και στο διάγραμμα. Κατά την τρέχουσα πτωτική φάση, οι συνεδριάσεις με διαφορά -50% ή μεγαλύτερη ήδη φθάνουν σε πέντε (5) αριθμός που θα μεγαλώσει κατά τις επόμένες μέρες.

Τιμές μικρότερες του -60% σημειώθηκαν σε 177 συνεδριάσεις ή στο 2,2% του συνόλου.

Το σκεπτικό μας βασίστηκε στο ότι, όταν ο Γενικός Δείκτης φθάνει να υποχωρεί τόσο ώστε η καμπύλη του να απέχει κατά 50% ή 60%, τότε έχει υποστεί το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης και έχει πλησιάσει το χαμηλότερο σημείο της πτωτικής του πορείας.


Όπως θα αναφέρουμε με λεπτομέρειες και παρακάτω, καταλήξαμε να επιλέξουμε την απόσταση του -60%.


Πώς κάνουμε τις αγορές;

Αφού σχηματιστεί η απόσταση που θα επιλέξουμε (ήδη αναφέραμε ότι επιλέγουμε το “-60%”), θα κάνουμε την αγορά, κατά την ημέρα που θα εμφανιστεί νέο “Υψηλό 20 ημερών” (Υ-20) για το Γενικό Δείκτη.

Επιλέγουμε αυτή την πρακτική, επειδή, με την εμφάνιση του Υ-20, σημαίνει ότι η αγορά εισέρχεται σε μία βραχυχρόνια ανοδική  φάση, ενώ δημιουργούνται πιθανότητες, η βραχυχρόνια ανοδική φάση, να εξελιχθεί σε μία πλήρη ανοδική φάση με “κανονικό” σήμα εισόδου.

Σημειώνουμε ότι είναι πολύ σημαντική η απόσταση του Γενικού Δείκτη από την καμπύλη του ΚΜΟ-200. Όταν η απόσταση μεγαλώνει πολύ, σημαίνει ότι έχει ήδη υπάρξει “κατάρρευση” των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουμε τις μετοχές που είχαμε πουλήσει νωρίτερα (ή άλλες) σε πολύ χαμηλότερη τιμή -κάτι που είναι πολύ θετικό για τη ψυχολογία μας. Παράλληλα, έχουμε πιθανότητες να εισέλθουμε σε μία κανονική ανοδική φάση. (Εάν η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών είναι -60%, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 35% από το σημείο της εξόδου (από το σημείο της πτωτικής διάσπασης του ΚΜΟ-200).

Αν όμως, λίγο αργότερα υπάρξει νέο “Χαμηλό 20 ημερών” (Χ-20), τότε θα πρέπει να ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας. Το Χ-20 μπορεί να βρίσκεται υψηλότερα από την τιμή του Γενικού Δείκτη όταν αγοράσαμε (βγαίνουμε με κέρδος) ή και χαμηλότερα (βγαίνουμε με ζημιά).

Στην συνέχεια, εξετάζουμε εάν ο Γενικός Δείκτης σχηματίσει απόσταση από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών, ίση ή και μεγαλύτερη του -40%, τότε θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία, όταν σχηματιστεί νέο Υψηλό 20 ημερών. Δηλαδή, θα ξαναγοράσουμε (αν κάποιος επιλέξει να μην αγοράσει, δεν υπάρχει θέμα. Θα περιμένει το κανονικό σήμα αγορών που σε κάποια στιγμή θα δοθεί).

Επιλέγουμε μικρότερη απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών (δηλαδή -40% αντί του -60%), για το λόγο ότι ήδη, η κίνηση του ΓΔ έχει πραγματοποιήσει το “βύθισμα” που συνήθως πραγματοποιεί σε μία πτώση και συνεπώς, η επανέναρξη της ανόδου δεν απέχει πολύ χρόνο.

Εφ’ όσον επαναγοράσουμε μετοχές, τότε είτε περιμένουμε να δοθεί και “κανονικό” σήμα εισόδου, είτε περιμένουμε να υπάρξει νέο “Χαμηλό-20 ημερών”, οπότε και πάλι ρευστοποιούμε.


Μην ανησυχείτε! Με την εφαρμογή των παραπάνω, δεν εισερχόμαστε σε μία “ατέρμονη” διαδικασία εισόδων και εξόδων από την αγορά. Οι “συνθήκες” που θέτουμε είναι τόσο “αυστηρές” που δύσκολα μπορούν να επαναλαμβάνονται διαρκώς.


Τί επιλέγουμε

Με βάση το σκεπτικό των προηγούμενων παραγράφων, θελήσαμε να δούμε ποιά “απόσταση” (αυτή του -50% ή αυτή του -60%) είναι πιο ικανοποιητική να χρησιμοποιούμε για την “ανίχνευση” έκτακτων σημάτων αγοράς.  (Βεβαίως, δοκιμάσαμε πολλές περιπτώσεις από το -25% και πάνω). Οι δοκιμές έγιναν αναδρομικά για την περίοδο 19/10/1995 έως και 24/2/2020.

Ας δούμε τί αποτελέσματα δίνουν οι δύο περιπτώσεις:

α) Αγοράζουμε με βάση την απόσταση του -50% στην απόσταση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη. Εάν και όταν σχηματιστεί η απόσταση αυτή, αγοράζουμε στην πρώτη περίπτωση που σημειωθεί Υψηλό 20 ημερών, ΜΕΤΑ την εμφάνιση διαφοράς -50%.

Το σύστημα “παρήγαγε” 6 επιπλέον πράξεις. Από αυτές, οι 5 ήταν ζημιογόνες και μόλις η μία ήταν κερδοφόρα.

Επίσης, σε τέσσερις (4) περιπτώσεις, το σύστημα μας έβαλε στην αγορά πιο γρήγορα απ’ ότι θα μας έβαζε, ούτως ή άλλως, η παραλλαγή “ΥΧ-20 ημερών”. Από αυτές τις πράξεις, όντως υπήρχε σημαντικό όφελος στην απόδοσή μας.

Διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά. Δείτε πώς μεταβάλλεται η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου (το οποίο “αγοράζει” τον Γενικό Δείκτη), μετά από την παρεμβολή αυτού του νέου κανόνα. (Δείτε εδώ).


β) Συνεχίσαμε τις δοκιμές με σενάρια αγοράς σε περιπτώσεις διαφοράς μεταξύ -50% και -70%. Ενδιαφέρον έχει το σενάριο του -60%. (Δείτε εδώ).

Το σύστημα “παρήγαγε” 3 επιπλέον πράξεις. Από αυτές, οι 2 ήταν ζημιογόνες και η μία ήταν κερδοφόρα.

Επίσης, σε δύο (2) περιπτώσεις, το σύστημα μας έβαλε στην αγορά πιο γρήγορα απ’ ότι θα μας έβαζε, ούτως ή άλλως, η παραλλαγή “ΥΧ-20 ημερών”. Από τις πράξεις αυτές υπήρξε σημαντικό κέρδος.


Μεταξύ όλων των σεναρίων που εξετάσαμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα να υιοθετήσουμε τον “κανόνα του -60%”. Αυτό διότι:

α) Κατά τη διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται σε φάσεις μεγάλων πτώσεων, δεν εμφανίζεται συχνά και συνεπώς ενέχει μικρότερο ρίσκο.

β) Παράγει μικρότερο αριθμό πράξεων.
γ) Δε δείχνει να δίνει μεγάλο αριθμό συνεχόμενων “αποτυχημένων” πράξεων.
δ) Βελτιώνει σημαντικά την απόδοση του συστήματος.


Όταν αναφερόμαστε στις πράξεις αυτού του είδους, θα τις αποκαλούμε ως “έκτακτες πράξεις”.


Τί ποσό επενδύουμε;


Το άλλο ζήτημα που εξετάσαμε έχει να κάνει με το ποσό που θα επενδύσουμε σε μία “έκτακτη” πράξη.

Διαπιστώνουμε ότι, αφ’ ενός μεν οι “έκτακτες” πράξεις οδηγούν σε γενικότερα καλύτερη επίδοση του συστήματος, όμως, παρά τις πολλές δοκιμές που κάναμε, οι πράξεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου, κάτι που συνιστά μία παρέκκλιση από ένα σύστημα που αποδεικνύεται πετυχημένο και ως πραγματικά χαμηλού κινδύνου.

Το ευκταίο θα ήταν οι έκτακτες αυτές πράξεις να οδηγούσαν μόνο στην ταχύτερη είσοδό μας, δηλαδή να μας βάζουν εντός αγοράς, πριν δοθεί το σήμα από τη διάσπαση του ΚΜΟ-200 από τον Γενικό Δείκτη. Όμως, δε συμβαίνει πάντα έτσι. Υπάρχουν και ολοκληρωμένες πράξεις (αγορά και πώληση) κατά τη διάρκεια μίας πτωτικής φάσης. Μερικές φορές, αυτό οδηγεί σε ζημιές, περιορισμένες μεν, αλλά ζημιές.

Για το λόγο αυτό, στην εφαρμογή της νέας αυτής παραλλαγής, στο χαρτοφυλάκιο που τηρούμε στο site και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, στις έκτακτες πράξεις, θα τοποθετούμε μόνον το 50% του κάθε φορά υφιστάμενου κεφαλαίου μας.

Εάν τελικά, μέσα στην εξέλιξη της αγοράς δοθεί σήμα εισόδου με τον κανονικό τρόπο (ανάλογα με την παραλλαγή που ακολουθούμε) θα τοποθετούμε και το υπόλοιπο 50%.


Στις δοκιμές που κάναμε, είχαμε μεγαλύτερες  αποδόσεις όταν τοποθετούσαμε το 100% του κεφαλαίου μας. Για παράδειγμα δείτε εδώ:


α) Στο σενάριο εισόδου με απόκλιση -50%, όταν τοποθετούσαμε το 100% του κεφαλαίου μας, είχαμε συνολική απόδοση (για το διάσημα από το 1995 έως σήμερα): 1.937%. Με την τοποθέτηση του 50% του κεφαλαίου μας, η απόδοση υποχώρησε στο 1.628,8%.

β) Στο σενάριο εισόδου με απόκλιση -60%, όταν τοποθετούσαμε το 100% του κεφαλαίου μας, είχαμε συνολική απόδοση (για το διάσημα από το 1995 έως σήμερα): 1.949%. Με την τοποθέτηση του 50% του κεφαλαίου μας, η απόδοση υποχώρησε στο 1.625,2%.

Εν τούτοις, θεωρούμε ότι -ούτως ή άλλως- οι αποδόσεις που επιτυγχάνει το σύστημα είναι εξαιρετικές και συνεπώς, επιμένουμε στο να μη θέλουμε αυξημένο κίνδυνο και για το λόγο αυτόν, στο εξής θα επιλέγουμε την τοποθέτηση του 50% του κεφαλαίου μας.

Σημειώνεται ότι, η “κανονική” παραλλαγή “Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών” του “απόλυτου συστήματος”, στο ίδιο διάστημα έδωσε απόδοση 1.295%. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν αρνητική: -48,1%.


Πότε θα εισέλθουμε στην αγορά στην παρούσα φάση;


Σήμερα (18/3/2020), ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 487,35 μονάδες. Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 857,48. Η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών, με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη, είναι -75,95%. Συνεπώς, έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο του -60,0%, δηλαδή η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών έχει υποχωρήσει πιο κάτω από το “όριο” που ορίσαμε.

Στο εξής, περιμένουμε να εμφανιστεί νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών. Δηλαδή, η συνεδρίαση της οποίας το κλείσιμο θα είναι το υψηλότερο μεταξύ των τελευταίων 20 συνεδριάσεων.

Όταν συμβεί αυτό, θα αγοράσουμε (εμείς θα το κάνουμε με το 50% του κεφαλαίου μας) τις μετοχές που θα έχουμε επιλέξει.

(Σημείωση: Προς το παρόν, δεν επιλέγουμε κάποιες συγκεκριμένες μετοχές. Αυτό θα το κάνουμε όταν πλησιάσει ο καιρός να γίνει η “είσοδός” μας στην αγορά, άσχετα με ποιά μέθοδο θα συμβεί αυτό).


Λόγω της τροπής που φαίνεται να παίρνει η “κρίση του κορωνοϊού”, εκτιμούμε ότι η φάση “ταλαιπωρίας” της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα τιμών, θα είναι πολύμηνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μία ξεκάθαρη άνοδος και ότι το σύστημα, με τη νέα προσθήκη του, θα προκαλέσει “έκτακτες πράξεις” πριν δώσει κανονικό σήμα εισόδου. Ενδεχομένως, μερικές από τις πράξεις αυτές να είναι ζημιογόνες. Όμως, ουδείς γνωρίζει προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησή μας είναι ότι θα εισέλθουμε στην αγορά, είτε με έκτακτη πράξη, είτε με κανονική, κάπου ανάμεσα στις 650 και στις 750 μονάδες.

Βεβαίως, παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και -όταν κρίνουμε ότι πρέπει- ενημερώνουμε τους συνδρομητές μας, ώστε και να έχουν μία πλήρη εικόνα της αγοράς, αλλά και να προετοιμάζονται.


Γιάννης Σιάτρας

Συγγραφέας του βιβλίου "Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών" (δείτε εδώ)
Εκδότης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

 

Εάν θέλετε να παρακολουθείτε καθημερινά την εξέλιξη του συστήματος και του χαρτοφυλακίου που κινείται με βάση το σύστημα αυτό, γραφτείτε συνδρομητές (1 χρόνο) (6 μήνες)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: