Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέο, τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώνεται σήμερα

Νέο, τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώνεται σήμερα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο, τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώνεται σήμερα

Της Δήμητρας Καδδά

Πριν καν εκδοθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις του δευτέρου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας αξίας 3,8 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη σήμερα κοινοποιείται ένα νέο, τρίτο κατά σειρά, πακέτο παρεμβάσεων. Με αυτό ο συνολικός λογαριασμός ανεβαίνει ή και ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2020 αναθεωρείται καθώς πλέον οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης του συστήματος υγείας, των εργαζομένων, των εργοδοτών, των επαγγελματιών, αλλά και της κοινωνίας φτάνει στα 5 δισ. ευρώ. Ανάλογο ποσό προέρχεται μέσα από το ΕΣΠΑ και άλλες χρηματοδοτήσεις για την τόνωση της οικονομίας μετά και την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ.

Προβλέπεται διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες, σε όσους απολύθηκαν στο ξέσπασμα της κρίσης αλλά και σε εργαζόμενους εταιρειών που δέχθηκαν πλήγμα. Επίσης προβλέπεται και δυνατότητα καθυστέρησης του δώρου Πάσχα για τους εργοδότες.

Οι ανακοινώσεις

Έχει προγραμματιστεί να υπάρξουν σήμερα στις 10.30 π.μ., κοινές ανακοινώσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση για την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ανακοινώσεις θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.

Κάποιες από τις νέες αυτές παρεμβάσεις  προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το επίδομα των 800 ευρώ στις εξής κατηγορίες:

* Σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

* Σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

* Σε όλους όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη (που ισχύει η απαγόρευση απόλυσης).

Επίσης έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

"Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία" ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το δώρο του Πάσχα όπως διευκρινίστηκε η καταβολή του έως τη Μεγάλη Τετάρτη βρίσκεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Δηλαδή αν θέλει, μπορεί να το αναβάλει και ένα διάστημα (το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα και σύμφωνα με τις σκέψεις που υπήρχαν μπορεί να φτάνει έως και το καλοκαίρι). Στην εν λόγω απόφαση καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η σημερινή ανακοίνωση κατέστη δυνατή λόγω του ότι εξασφαλίστηκε η εισαγωγή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Τα μέτρα  "θα στηρίξουν όλους τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφέρθηκε επίσης ξεχωριστά στη στήριξη ακόμη και εκείνων που δεν έχουν κλείσει τα μαγαζιά ή οι επιχειρήσεις τους "προκειμένου να περάσουμε αυτή την κρίση όλοι μαζί ενωμένοι".

Σημειώνεται πως χθες ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας είχε προαναγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις για τον τουρισμό, τις μεταφορές και άλλους κλάδους που πλήττονται.

Επίσης, αναμένεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την εξειδίκευση του δεύτερου πακέτου αλλά και υπουργικές αποφάσεις με κορυφαία την εξειδίκευση των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι θα δείχνουν τους κλάδους των επιχειρήσεων που αποδεικνύεται ότι δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και άρα θα τύχουν των παρεμβάσεων του δεύτερου πακέτου.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text