Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ορόσημο το σαββατοκύριακο για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ορόσημο το σαββατοκύριακο για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ορόσημο το σαββατοκύριακο για την απαγόρευση κυκλοφορίας

«Εγώ κάνω ό,τι μπορώ για εσάς, εσείς από την πλευρά σας ακούστε τους ειδικούς και τηρήστε ευλαβικά τις συστάσεις τους».

Με αυτά τα λόγια υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας περιγράφει τη φιλοσοφία της στρατηγικής που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με τους πολίτες στον καιρό του… κορωνοϊού. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός προτείνει στους πολίτες την σύναψη ενός νέου συμβολαίου εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον ίδιο να «παίρνει πάνω του το παιχνίδι», να προσφέρει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνέπειες της πανδημίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες, αλλά και να ζητάει από τον καθένα να συμβάλλει με τη στάση του στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού.

Με το νέο του, χθεσινό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης, αξιοποιώντας και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο QE, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, μία μέρα μετά τις προηγούμενες ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας.

«Ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το εν λόγω πρόγραμμα θα διαμορφώνεται καθημερινά, ανάλογα με τις εξελίξεις. Εάν χρειαστεί, λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, νέα τονωτική «ένεση» στην οικονομία μας, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, ανάλογα και με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν.

«Συμμετέχει ισότιμα»

Όσον αφορά την απόφαση της ΕΚΤ, κυβερνητικές πηγές την σχολιάζουν ως μια «έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Και η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πλέον το στίγμα της ‘ειδικής περίπτωσης’ στην Ευρωζώνη. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του διεθνούς συστήματος στην πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνουν.

Από την άλλη, οι τόνοι του χθεσινού μηνύματος του πρωθυπουργού ήταν ακόμα πιο δραματικοί σε σχέση με το προηγούμενο και με στόχο η Ελλάδα να μην ακολουθήσει την Ιταλία. Εκεί όπου, όπως ανέφερε παραστατικά, «έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ», τόνισε, με πολλά μέτρα να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και έτοιμα να εφαρμοστούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, για παράδειγμα, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμοδίους υπουργούς, συζητήθηκαν τόσο η απαγόρευση πτήσεων και ο περιορισμός στην δυναμικότητα των πλοίων σε ό,τι αφορά την τη μεταφορά προς τα νησιά, όσο και το ολικό κλείσιμο των συνόρων, ενώ κρίσιμο θεωρείται το προσεχές Σαββατοκύριακο σχετικά με την γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Και ναι μεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διεμήνυσε ότι «αν όλοι επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, περιοριζόμενοι στο σπίτι μας, τότε δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα», όμως μόνο τυχαία δεν μπορεί μια φράση του πρωθυπουργού από την οποία προκύπτουν σαφή συμπεράσματα: «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε», είπε, επαναλαμβάνοντας πως «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας...».

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text