Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Του Κώστα Κετσιετζή

Την έντονη αντίδραση των περίπου 600 εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας προκάλεσε η χθεσινή εκ νέου αναβολή της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της μητρικής εταιρείας Νεώριον ΑΕ, η οποία θα ξεκινούσε τη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων από την Onex.

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις, καθώς όπως δήλωσε στο Capital.gr μέλος της διοίκησης του σωματείου οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να πάνε ακόμη και στα σπίτια των μετόχων ζητώντας τους είτε να βρουν χρήματα, είτε να μεταβιβάσουν την εταιρεία στο νέο επενδυτή.

Στο "στόχαστρο” έχει μπει ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της Νεώριον ΑΕ Νικόλαος Ταβουλάρης, ο οποίος θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος των αναβολών και των καθυστερήσεων, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την Onex, συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα που επιχειρεί να αναλάβει την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά τα πρότυπα του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου.

Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία είχε σταματήσει την προηγούμενη Πέμπτη, εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό στα Ναυπηγεία το οποίο γράφει: "Οικογένεια Ταβουλάρη ο θάνατος των Ναυπηγείων Ελευσίνας” (φωτό). Οι εργαζόμενοι έχουν αγανακτήσει καθώς βλέπουν τις ημέρες να περνούν και να πλησιάζει όλο και πιο κοντά το τέλος Μαρτίου, όπου θα πρέπει να παραδοθούν οι δύο πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία.

Δεδομένου ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στις 31 Μαρτίου σταματάει η πληρωμή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται απευθείας από το Πολεμικό Ναυτικό σε ποσοστό 70%. Ακόμη, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από την εταιρεία.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

”Το μήνυμά μας προς τον κ. Ταβουλάρη είναι ή να βρει τα χρήματα να μας πληρώσει ή να υπογράψει τη μεταβίβαση στον νέο επενδυτή”, δήλωσε εργαζόμενος και μέλος της διοίκησης του σωματείου. "Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, παρά τα μέτρα περιορισμού. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τον κορονοϊό όταν πάμε να χάσουμε και τα σπίτια μας”.

H αναβολή της αναβολής με αφορμή τον κορονοϊό

Στην χθεσινή ανακοίνωση της Νεώριον στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρεται ότι δεν υπήρξε απαρτία "δεδομένης της απαγόρευσης των δημοσίων συναθροίσεων και της ανάγκης αποφυγής των μετακινήσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας”.

Όμως, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που είχε μεταφέρει και χθες το Capital.gr, ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Νεώριον Νικόλαος Ταβουλάρης είχε ζητήσει από την Τετάρτη με επιστολή του προς τους υπόλοιπους μετόχους την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης. Και αυτό διότι, όπως έγραφε ο κ. Ταβουλάρης, η Onex μέχρι και χθες δεν είχε προσκομίσει τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί σχετικά με τα σχέδια της για την εξυγίανση των Ναυπηγείων.

Η κίνηση αυτή μάλιστα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της Onex. Ο κ. Ξενοκώστας έστειλε χθες, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ΓΣ, επιστολή προς τον κ. Ταβουλάρη, η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους μετόχους της Νεώριον.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή του ο κ. Ξενοκώστας απευθύνθηκε με σκληρό τρόπο στον πρόεδρο της Νεώριο, τονίζοντας του ότι μοναδική προϋπόθεση αυτή τη στιγμή για να ξεκινήσει η εξυγίανση είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές που ελέγχει ο ίδιος και μέλη της οικογένειας, δηλαδή περίπου το 46,3%.του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αυτό που προκαλεί την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Onex, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, είναι ότι δεν απαιτείται καμία απόφαση γενικής συνέλευσης για την μεταβίβαση μετοχών από κάποιο μέτοχο, όποτε αυτές οι καθυστερήσεις από πλευράς του κ. Ταβουλάρη θεωρούνται προσχηματικές.

Στην επιστολή του ο κ. Ξενοκώστας κατηγορεί τον κ. Ταβουλάρη ότι μετέτρεψε μια Γενική Συνέλευση με ενημερωτικό χαρακτήρα σε "εργαλείο εκτροχιασμού” της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την Onex. Δηλώνει, ωστόσο, πως παραμένει "εδώ όσο χρειαστεί”.

Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS κρίνεται απαραίτητη καθώς έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Ουσιαστικά η διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

Μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εκπονηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο, αφού υπάρξει σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text