Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 19 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 19 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 19 Μαρτίου 2020

Κοντά στο μηδέν, θα ρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2020, ο "τυφώνας" της πανδημίας του κορονοϊού. Την εκτίμηση αυτή αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση (2019) για την Οικονομία στη γενική συνέλευση των μετόχων. Το πλήγμα του κορονοϊού στην ελληνική Οικονομία κατεβάζει τις αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ για την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ είχε προβλέψει για φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,5%. Κοντά στην εκτίμηση αυτή, και συγκεκριμένα στο 2,4%, είχε αναθεωρήσει ανοδικά, μόλις τον προηγούμενο μήνα, τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και η Κομισιόν. (εδώ)

 

Το σοκ που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις «πάγωσε» και τις ταχυμεταφορές, οι οποίες στη θεωρία έπρεπε να ενισχυθούν από την αναστολή λειτουργίας φυσικών καταστημάτων και την «αναγκαστική στροφή» προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην αγορά ταχυμεταφορών εκτιμούν, όμως, πως μόλις ισορροπήσει η κατάσταση, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν αξιόλογες ευκαιρίες, ειδικά μέσω συνεργασιών με αλυσίδες σουπερμάρκετ, οι οποίες πλέον αδυνατούν να υποστηρίξουν τον όγκο των ηλεκτρονικών παραγγελιών. (εδώ)

Στο ποσό των 1.609,8 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το 2019 σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,8% και ανήλθαν σε 267,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) ανήλθαν σε 50,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2018. Ο Όμιλος TITAN το 2019 διατήρησε την αναπτυξιακή του πορεία κατά τη διάρκεια του 2019, παρά τις προκλήσεις των αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δραστηριότητες του Ομίλου στις ΗΠΑ οδήγησαν για ένα ακόμη έτος τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων. Η Titan America κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις και το 2019, καθώς η κατανάλωση τσιμέντου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να αυξάνεται σε μια συγκυρία θετικών μακροοικονομικών δεικτών. (εδώ)

Στο πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου οι πωλήσεις καυσίμων της Motor Oil στην ελληνική αγορά μειώθηκαν κατά 10%, όμως αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι άδειοι, για όλο το μήνα το ποσοστό αυτό φαίνεται μάλλον μικρό. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής Οικονομικών της εταιρείας, Πέτρος Τζαννετάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Αναφερόμενος στη Motor Oil ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι έχει την ευελιξία να διαχειριστεί τη μείωση της ζήτησης επειδή οι ποσότητες που εμπορεύεται υπερβαίνουν τη διϋλιστική ικανότητα, καθώς δραστηριοποιείται και στην εμπορία προϊόντων όπου τα περιθώρια κέρδους είναι μικρότερα. (εδώ)

Στο ποσό των 4.198 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco το 2019, μειωμένος κατά 4,7% έναντι του περασμένου έτους (2018: 4.406 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μείωση αυτή προήλθε κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών μετάλλων, ειδικά στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, και λόγω των χαμηλότερων όγκων σε ορισμένους κλάδους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της αγοράς που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε συνολικά σε 302 εκατ. ευρώ το 2019 (2018: 313 εκατ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των τιμών μετάλλων, μειώθηκε κατά 18% στα 273 εκατ. ευρώ (2018: 332 εκατ. ευρώ). (εδώ)

Η λάθος εγγυητική επιστολή «έκαψε» τη Hard Rock στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του καζίνο στο Ελληνικό. Αντίθετα, τόσο η οικονομική, όσο και η τεχνική της επάρκεια για την ανάληψη της σχετικής άδειας, κρίθηκε «μαχητή» από την Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι το έργο θα καθυστερήσει μόνον αν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο αναμένεται πλέον να προσφύγει η Hard Rock, δώσει προσωρινή αναστολή στη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Εκτίμησε ωστόσο, ότι με δεδομένο ότι η νομική βάση των ομοφώνων αποφάσεων τριών συλλογικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης (Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, ΕΕΕΠ και ΑΕΠΠ) είναι ισχυρή. (εδώ)

Την μεταμόρφωση της επιχειρησιακής μονάδας έργων EPC ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MytilineosΕυάγγελος Μυτιληναίoς στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πρόσφατο οργανωτικό μετασχηματισμό της εταιρείας και μεγάλη βαρύτητα στις πολιτικές της ενεργειακής μετάβασης.Έτσι, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προχωρά σε επιχειρησιακό πλάνο για τη «μεταμόρφωση της επιχειρησιακής μονάδας EPC». Μετατοπίζει πια τη στρατηγική της από την ανάπτυξη παραδοσιακών θερμοηλεκτρικών σταθμών στην «επιθετική», όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, επέκταση στον αναδυόμενο χώρο των λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης. (εδώ)

Υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης των ομολογιούχων, η διοίκηση της FFG στοχεύει στην κατάρτιση της συμφωνίας εξυγίανσης ώστε να υποβληθεί στο αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προς επικύρωση, σύμφωνα με τα άρθρα 106 β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Ήδη οι κάτοχοι ομολόγων ελβετικού φράγκου (ομόλογα ποσού CHF150.000.000 με επιτόκιο 3,25% 2017-2021 λήξεως στις 2 Νοεμβρίου 2021) ενέκριναν το term sheet στις 6 Μαρτίου 2020. Για τους κατόχους ομολόγων ευρώ (ληξιπρόθεσμα εγγυημένα μετατρέψιμα ομόλογα ποσού 249.500.000 ευρώ, λήξεως το 2019) συγκαλείται σήμερα η δεύτερη συνέλευση (η πρώτη στις 6/3/20 αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας), όπου απαιτείται ποσοστό 33,3% για απαρτία. (εδώ)

Αποφασισμένη να στηρίξει τον κλάδο της ενέργειας που εκτιμάται ότι θα πληγεί από την ύφεση που θα σκορπίσει η επιδημία, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Η ΔΕΗ, είναι αναμφίβολα ένας αδύναμος κρίκος με 2,7 δις. ανείσπρακτων λογαριασμών προ της κρίσης που εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα εκτιναχθούν ενώ δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι πλήττονται ευθέως από το λουκέτο στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα που αντιπροσωπεύουν ένα ισχυρό πελατολόγιο στην μέση τάση. Αύξηση των επισφαλειών εκτιμάται ότι θα υπάρξει και από το μεγάλο κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η επέλαση του ιού και στην χαμηλή τάση που είναι τα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις. (εδώ)

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το ποσό των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ από την αγορά η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ. Σε άρθρο που δημοσιεύται αύριο σε σειρά ευρωπαικών εφημερίδων η πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι « είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή.» Αναλύοντας τους λογους για τους οποίους η ΕΚΤ απεφάσισε την Τετάρτη το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας με συνολικό ύψος 750 δισεκ. ευρώ και διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους,, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι δημόσιες πολιτικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διασφαλίσουν ότι η κάμψη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο χρειάζεται. Συνολικά, μαζί με τις αγορές των 120 δισ.ευρω που ειχαν αποφασιστεί το ποσό που θα "ρίξει" στην αγορά¨η ΕΚΤ αντιστοιχεί σε 7,3% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. (εδώ)

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει τα φετινά stress tests για οκτώ μεγάλες τράπεζες και κατασκευαστικούς συνδέσμους, προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στη χορήγηση δανεισμού λόγω της κρίσης του κορωνοϊου, μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως θα καθυστερήσει άλλες ρυθμιστικές εκθέσεις για την ρευστότητα των τραπεζών και τον κλιματικό κίνδυνο, καθώς και μια μελέτη για τα επενδυτικά funds. (εδώ)

Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο υφίστανται καθίζηση της οικονομικής τους δραστηριότητας από τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Το κλίμα πανικού κυρίευσε τις αγορές μετοχών, ομολόγων, χρυσού και εμπορευμάτων, καταδεικνύοντας τις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί μεγάλη ζημιά εξαιτίας του κορωνοϊού. Περισσότεροι από τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας -31 από τους 41- απάντησαν ότι η περίοδος ανάπτυξης έχει φθάσει στο τέλος της, όταν ρωτήθηκαν εάν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. (εδώ)

Την παραγωγή της σε ορισμένα εργοστάσιά της στο έδαφος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διακόπτει η Tesla του Έλον Μασκ, λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Η εταιρεία, πρωτοπόρος στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή της στη μονάδα της στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια, με το τέλος της βάρδιας στις 23 Μαρτίου. Το ίδιο θα πράξει και για το εργοστάσιό ηλιακών πάνελ της στο Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης (εκτός λίγων δραστηριοτήτων απαραίτητων για την τροφοδοσία άλλων μονάδων), ενώ θα διατηρήσει ανοικτή τη μονάδα της στη Νεβάδα και σε άλλα σημεία. (εδώ)

Κέρδη άνω του 1 δολαρίου καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την κατάρρευση των προηγούμενων ημερών, με… αμερικανικά καύσιμα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να παρέμβει στον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας εν σε «κατάλληλο χρόνο». Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 60% από τις αρχές του 2020, καθώς οι αγορές ήρθαν ταυτόχρονα αντιμέτωπες με τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τις καραντίνες ολόκληρων χωρών, την κατάρρευση της ταξιδιωτικής κίνησης, αλλά και τον κίνδυνο της παγκόσμιας ύφεσης που είναι πιο ορατός από ποτέ. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text