Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών για το 2020

Προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών για το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών για το 2020

Αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τις επιδράσεις στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη:

 

ΑΕΠ: -2,5%

Πρωτογενές έλλειμμα: -5,0% του ΑΕΠ

Δημόσιο χρέος: +15 δισ. ευρώ

Ανεργία: 19,0%

Πληθωρισμός: έως 0,5%.

Ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών: Ουδεμία ποσοτική πρόβλεψη μπορεί να διατυπωθεί, λόγω της ανατροπής κάθε στατιστικού στοιχείου. Είναι όμως σαφές ότι θα υπάρξει επιδείνωση που θα εξαρτηθεί από την επιβάρυνση του ισοζυγίου υπηρεσιών, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεαστεί από την εξέλιξη στον τομέα του τουρισμού.

 

Αν η κρίσιμη κατάσταση επεκταθεί και πέραν του Απριλίου (ούτε που θα θέλαμε να το σκεφτόμαστε), τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όμως θα υπάρξει αποδιοργάνωση της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και εκτόξευση του δημοσίου χρέους (τα χρήματα με τα οποία η κυβέρνηση -σωστά- ενισχύει την οικονομία και την κοινωνία, προέρχονται από δανεισμό, με χαμηλά επιτόκια και χαμηλά κριτήρια, πλην όμως δανεισμό). Συνεπώς, κατά την άποψή μας, οι παραπάνω προβλέψεις μάλλον συνιστούν ένα “θετικό” σενάριο.

 

Σημειώνουμε ότι, κάθε πρόβλεψη γίνεται με βάση τον χρονικό προσδιορισμό που δίδεται από τους ασκούντες την οικονομική πολιτική, επειδή μέχρι τότε είναι γνωστά τα ληφθέντα μέτρα και η χρηματοοικονομική επιβάρυνσή τους.

 

Είναι αυτονόητο ότι με την εξέλιξη του χρόνου, οι προβλέψεις αυτές θα επικαιροποιούνται.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text