Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κρίσιμες διευκρινίσεις σήμερα από την ΕΚΤ για το "ελληνικό" QE

Κρίσιμες διευκρινίσεις σήμερα από την ΕΚΤ για το "ελληνικό" QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρίσιμες διευκρινίσεις σήμερα από την ΕΚΤ για το "ελληνικό" QE

Του Γ. Αγγέλη

Στο πλαίσιο της "καυτής” ατζέντας της σημερινής συνάντησης του Eurogroup της οποίας βασικό θέμα είναι αφενός η ήδη προαγγελθείσα αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και αφετέρου η δρομολόγηση της αμοιβαιοποίησης του χρέους με νέα εργαλεία, όπως π. χ. το περιβόητο "κορονα-ομόλογο”, η ΕΚΤ θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις για το πως θα εφαρμοσθεί το νέο QE των 750 δισ. ευρω.

Το "κομμάτι” αυτό της ατζέντας έχει κυρίαρχη σημασία για την Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί καθοριστικής σημασίας "λεπτομέρειες” από την ΕΚΤ για το ευρος του weaver στα ελληνικά ομόλογα πέραν του οτι σε συνολικό ποσό θα μπορούσαν οι σχετικές αγορές να φτάσουν τα 12 δισ. ευρω.

Συγκεκριμένα δεν έχει διευκρινισθεί το ποσό των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων που θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό, όπως επίσης και το εύρος των ορίων επιλεξιμότητας των εταιρικών τίτλων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE των 12 δισ. ευρω.

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ οι σχετικές διευκρινίσεις κρίνονται ως "ζωτικές”, καθώς η απλή ένταξη στο QE δεν ξεκαθαρίζει το αν και πως θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι και για την Ελλάδα. Αλλωστε είναι ήδη γνωστό οτι το νέο QE δεν είχε αφετηρία την Ιταλία και δεν αφορούσε η εκκίνησή του τόσο την στήριξή της, οσο την επείγουσα στήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρικών Ομίλων που κινδυνεύουν πλέον από ενα χωρίς προηγούμενο credit crunch αν δεν ξεδιπλωθούν έγκαιρα οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο αυτο. Και το ζήτημα που πρέπει να λυθεί σήμερα είναι το αν και ως οι όροι του νέου QE θα καλύπτουν ισότιμα και τα ελληνικά εταιρικά ομολογα θα οποία βέβαια λόγω του χαμηλού rating θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να μείνουν και πάλι εκτός…

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα εχει ήδη τεθεί στην "ελληνική” ατζέντα αλλά όπως σημείωνε αργά την Παρασκευή στέλεχος της ΕΚΤ στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr μένουν προς διευκρίνιση πολλοί και σημαντικοί από τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει το νεο QE.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text