Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Morgan Stanley: Ύφεση-σοκ 5,3% φέτος για την Ελλάδα

Morgan Stanley: Ύφεση-σοκ 5,3% φέτος για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη φέτος, αφού προβλέπει πάνω από 5% ύφεση για φέτος. Ειδικά για την Ελλάδα, η εκτίμησή της για τη φετινή ύφεση είναι της τάξεως του 5,3%, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για τη χώρα. Για τον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Το θετικό όμως είναι ότι η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό το σοκ στην οικονομία δεν θα έχει άλλη αρνητική επίδραση και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 6,3%, επίδοση που θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Η Morgan Stanley αναφένει ότι περιμένει απότομη πτώση των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI), στοιχείο που υποδηλώνει μια βαθιά ύφεση, λόγω των αποτελεσμάτων του Covid-19 και της κοινωνικής απομόνωσης. Συνολικά η Morgan Stanley αναμένει τώρα μια συρρίκνωση 5% φέτος, με κίνδυνο περαιτέρω μείωση της εκτίμησης, που ενδέχεται να σηματοδοτηθεί από τις πρωτοφανείς πτώσεις στους δείκτες PMΙ Μαρτίου και πιθανώς σε χαμηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC).

Χαρακτηριστικά, για τις ευρωπαϊκές χώρες, η πτώση κυμαίνεται από 2,3% έως 5,8%. Για την Ιταλία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση από τον κορωνοϊό, η ύφεση φέτος αναμένεται σε 5,8% και αναπήδηση το 2021 6,7%. Για την Πορτογαλία, που επίσης έχει ο τουριστικός τομέας συμβολή περίπου στο 20% του ΑΕΠ της, προβλέπει 5,3% φετινή ύφεση και 5,2% άνοδος το 2021.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text