Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σχέδιο της ΤΙΤΑΝ για ενίσχυση ρευστότητας κατά 400 εκατ. ευρώ

Σχέδιο της ΤΙΤΑΝ για ενίσχυση ρευστότητας κατά 400 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχέδιο της ΤΙΤΑΝ για ενίσχυση ρευστότητας κατά 400 εκατ. ευρώ

Σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα κατά 400 εκατ. ευρώ, έχει καταρτίσει η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ, για να αντιμετωπίσει τυχόν αρνητική επίδραση της έξαρσης του κορωνοϊού στη δραστηριότητά της. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από έναν συνδυασμό ταμειακών διαθεσίμων και δεσμευμένων τραπεζικών γραμμών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, «αν και δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας και ο κλάδος μας έχει μικρότερη έκθεση στις άμεσες συνέπειες της έξαρσης του ιού από τους περισσότερους άλλους κλάδους, αναπόφευκτα θα μας επηρεάσει».

Παράλληλα βέβαια, ο όμιλος λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, καθώς και για την επιχειρησιακή συνέχεια των δραστηριοτήτων του.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, τονίζοντας ότι «είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ταυτόχρονα την κυκλικότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε όπως και να συμμετέχουμε στις μείζονες μεταμορφωτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο μας».

Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, κατά το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε άνοδο κατά 8% σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,8% σε 267,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 5,5% σε 50,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι πωλήσεις εμφάνισαν μεικτές τάσεις ανάλογα με τη χώρα δραστηριοποίησης και την κατηγορία προϊόντων. Επίσης, ο έντονος ανταγωνισμός στις εξαγωγικές αγορές είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές τσιμέντου του Τιτάνα, ενώ η έλλειψη διαθέσιμων ποσοτήτων προκάλεσε μείωση των πωλήσεων ιπτάμενης τέφρας στις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου μειώθηκαν κατά 7%.

Για πρώτη φορά έπειτα από σειρά ετών, η αγορά της Ελλάδας παρουσίασε βελτιωμένες επιδόσεις χάρη στην ήπια αύξηση της ζήτησης. Ετσι, ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δ. Ευρώπη ενισχύθηκε κατά 3,3% σε 245 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 9,2% αγγίζοντας τα 12 εκατ. ευρώ. Η άνοδος της ζήτησης αποδίδεται στην αύξηση των κατασκευών για την ανέγερση/ανακαίνιση τουριστικών μονάδων και τις ιδιωτικές επενδύσεις γενικότερα σε οικιστικά ακίνητα και μη. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στα δημόσια έργα υποδομών αντιστάθμισαν εν μέρει το όφελος από τις υψηλότερες πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημειώνει η διοίκηση του ομίλου, το κόστος παραγωγής επηρεάστηκε θετικά από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, λόγω της μειωμένης τιμής πετρελαϊκού κοκ, ενώ αύξηση σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνθηκαν από τη μετακύλιση του υψηλότερου κόστους CO2. Οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν τον κυριότερο προορισμό των εξαγωγών από την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text