Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Ζούμε σε μία “στροφή της ιστορίας” - Στο τέλος όμως, θα επανέλθει η “κανονικότητα”

Ζούμε σε μία “στροφή της ιστορίας” - Στο τέλος όμως, θα επανέλθει η “κανονικότητα”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζούμε σε μία “στροφή της ιστορίας” - Στο τέλος όμως, θα επανέλθει η “κανονικότητα”

Όσα συμβαίνουν σήμερα, όχι απλά δεν έχουν συμβεί ποτέ στο παρελθόν, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν δυνατό να συμβούν. Δε ζούμε απλά ιστορικές στιγμές. Ζούμε μία στροφή της ιστορίας.

 

Είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για το πώς θα είναι το κόσμος και η διεθνής οικονομία μετά την κρίση. Αν και δε νομίζουμε ότι θα υπάρξουν κατακλυσμιαίες μεταβολές. Θα υπάρξουν όμως, νέες ευκαιρίες σε επιχειρηματικούς κλάδους που μέχρι σήμερα δε συγκέντρωναν το ενδιαφέρον. Και οι αγορές, έχοντας αποκτήσει μία νέα και σημαντική εμπειρία, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

 

Προς το παρόν, το μόνο για το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουμε και για το οποίο μπορούμε να μιλάμε είναι ότι, η χρονική διάρκεια της κρίσης θα είναι μεγάλη. Όχι σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε οικονομικό. Ουδέποτε -ούτε καν κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων- δεν έχει υπάρξει μία τόσο μεγάλη αναστάτωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τί θα αφήσει αυτό πίσω του, δε γνωρίζουμε. Μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι ότι θα στείλει τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Οι προβλέψεις που διατυπώνονται, δε μπορούν ακόμη να βασιστούν σε πραγματικά στοιχεία, παρά μόνον σε υποθέσεις. Όμως, είναι συγκλονιστικές.

 

Ποιά είναι τα επίπεδα αυτά; Με βάση προηγούμενες μεγάλες κρίσεις, μπορούμε να αναφέρουμε ότι, δεν είναι δύσκολο για τους αμερικανικούς δείκτες να βρεθούν έως και 65% έως 75% χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά τους σημεία.

Για την Ελλάδα, τα πράγματα ίσως να είναι κάπως ...καλύτερα, αφού ο Γενικός Δείκτης ήταν ήδη “ταλαιπωρημένος” μετά από μία δεκαετή δοκιμασία.  Δε γνωρίζουμε εάν, στις προσεχείς μέρες, αντέξει το όριο των 440 μονάδων που είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2016. Όμως και να μην αντέξει, δεν έχει σημασία. Η πτώση και η ανατροπή είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν παίζουν ρόλο τα όρια και οι οποιεσδήποτε διασπάσεις.

 

Θα υπάρξουν ευκαιρίες στην αγορά; Θα υπάρξουν. Όμως, ακόμη και στις σημερινές τιμές (23/2/2020), οι τιμές είναι “ευκαιρία”. Ίσως με την υποχώρησή τους να γίνουν μεγαλύτερες. Δεν έχει τόση σημασία.

 

Στο επόμενο διάστημα και καθώς θα προσδιορίζεται το μέγεθος της κρίσης, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε το βαθμό που η κάθε εταιρία επηρεάζεται από την κρίση, αλλά και το ποιές θα είναι οι προοπτικές της μετά απ’ αυτή.

 

Παράλληλα, η κρίση, δημιουργεί και μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία για το ελληνικό επενδυτικό κοινό. Φέρνει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των εταιριών του εξωτερικού. Μετά από πολλά χρόνια ανόδου, οι έλληνες επενδυτές ήταν από σκεπτικοί έως αρνητικοί στην προοπτική επένδυσης στο εξωτερικό. Η πρόσφατη γενική πτώση στις αγορές του εξωτερικού, δημιουργεί νέα δεδομένα τιμών και νέες επενδυτικές ευκαιρίες, στις οποίες -όσο μπορούμε- θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

 

Προς το παρόν, νομίζουμε ότι θα πρέπει να παραμένουμε στο “περιθώριο”, παρατηρώντας τις εξελίξεις, χωρίς συναλλακτική δράση. Χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας...

Σημείωση: Από την πλευρά μας, προχωρήσαμε σε κάποιες πρώτες προβλέψεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, αλλά και το διάστημα που -επισήμως- έχει εκφραστεί ότι θα διατηρηθούν τα οικονομικά μέτρα και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. (δείτε εδώ)





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text