Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τα εντάξει, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα αγορών τίτλων της (γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση ή QE), έδειξε τη σημασία του μέτρου αυτού στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού. Ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είχε υποχωρήσει κάτω από το 1% τον Φεβρουάριο, η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ιταλία, οδήγησε σε αλλαγή των δεδομένων στις αγορές. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η απόδοσή τους σκαρφάλωσε και την περασμένη Τετάρτη έφθασε στο 4%, εν μέσω πανικού στις αγορές για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. (εδώ)

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη φέτος, αφού προβλέπει πάνω από 5% ύφεση για φέτος. Ειδικά για την Ελλάδα, η εκτίμησή της για τη φετινή ύφεση είναι της τάξεως του 5,3%, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για τη χώρα. Για τον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%. Το θετικό όμως είναι ότι η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό το σοκ στην οικονομία δεν θα έχει άλλη αρνητική επίδραση και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 6,3%, επίδοση που θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. (εδώ)

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία και ειδικά στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο απτές αν κανείς εξετάσει το ποια ήταν η κατάσταση αυτών των επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Σε ενοποιημένη βάση, οι 127 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (πλην των διυλιστηρίων και της ΔΕΗ) είχαν σημειώσει  άνοδο των πωλήσεών τους κατά 3,9% το πρώτο εξάμηνο του 2019 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 6,5% και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατά 5,2%. (εδώ)

Οι σημαντικές προκλήσεις για τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις σχετίζονται με τη διατήρηση του πελατολογίου τους, λόγω της οικονομικής στενότητας που θα αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και με τα χρηματοοικονομικά μεγέθη τους, που αναμένεται να επηρεασθούν από το διεθνές περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2019 η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ασφάλισης ζωής είχε ανέλθει στα 610 εκατ. ευρώ και στον κλάδο ασφάλισης ζημιών στα 701 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών η παραγωγή ασφαλίστρων που αφορούσε στην αστική ευθύνη οχημάτων είχαν ανέλθει στα 256 εκατ. ευρώ Δηλαδή συνολικά η παραγωγή ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών είχε ανέλθει σε 1, 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, η παραγωγή ασφαλίστρων στο πρώτο τετράμηνο του 2020 δεν θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και θα καταγράψει κάμψη. (εδώ)

Την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκριτικά με ομοειδείς εταιρείες διαθέτει η Autohellas, σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίσθωσης και εμπορίας αυτοκινήτων Ευτύχης Βασιλάκης. Η συνδεόμενη με την πανδημία κρίση έχει οδηγήσει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην μείωση της παραγωγής, ενώ αναμένεται να κλονίσει συθέμελα τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, κατά τον κ. Βασιλάκη, η διαφοροποιημένη δραστηριότητα της Autohellas, η βραχυχρόνια μίσθωση (rent-a-car), η μακροχρόνια ενοικίαση (leasing) και η εμπορία αυτοκινήτων με τις συνδεδεμένες με αυτήν υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή βάση αποτελούν την ασπίδα της εισηγμένης κατά της κρίσης. (εδώ)

Με διψήφιο ποσοστό τρέχουν οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη καθώς το βασικό κανάλι  διανομής είναι οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ και μέσα από αυτό πραγματοποιείται το 90%  των πωλήσεων της εγχώριας αγοράς. Ωστόσο τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid 19 όπως όλα δείχνουν θα χτυπήσει την αγορά των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας καθώς το δίκτυο διανομής αφορά πιο εξειδικευμένα πολυώροφα καταστήματα. Τα  στοιχεία της Nielsen εμφανίζουν ότι οι πωλήσεις των προϊόντων τη προσωπικής φροντίδας αυξήθηκαν 41,4% ,τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι σημειώνουν άνοδο 49,2% και ειδικότερα τα απολυμαντικά ενισχύθηκαν κατά 112%, και  αυτά που προορίζονται για την τουαλέτα κατά 98%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 1/3 του συνόλου ενώ τα 2/3 προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.Η κρίση που έφερε η εμφάνιση του κορωνοιού ενεργοποίησε το κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί μόλις στο 1% των συνολικών πωλήσεων και αναμένεται  να πολλαπλασιαστούν οι πωλήσεις όσο τα καταστήματα παραμένουν κλειστά . (εδώ)

Σημαντική χρονιά μεγένθυσης αποδείχτηκε το 2019 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μοτοδυναμικής για τα αποτελέσματα της χρονιάς. Με την απόκτηση συμμετοχής 80,5% στην Λάϊον Ρένταλ Α.Ε (αποκλειστικός δικαιοδόχος της Sixt GmbH για την Ελλάδα), ο όμιλος διεύρυνε πλέον σημαντικά τα μεγέθη του και παράλληλα δραστηριοποιείται σε ένα νέο κλάδο, όπως αυτός της ενοικίασης αυτοκινήτων. Για να γίνει λοιπόν ευχερέστερη η σύγκριση των μεγεθών του ομίλου του 2019 με αυτά του 2018, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο ένα μήνα (Δεκέμβριο) της νέας δραστηριότητας, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα κύρια στοιχεία των αποτελεσμάτων διακριτά, τόσο με την ενοποίηση της Λάϊον Ρένταλ όσο και χωρίς αυτή. Με την ενοποίηση της Λάϊον Ρένταλ, ο Όμιλος το 2019 παρουσίασε κύκλο εργασιών 94,4 εκατ.λειτουργικά κέρδη 3,6 εκατ. και κέρδη προ φόρων 1,75 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Μετά και την έγκριση (20/3) από τη Γενική Συνέλευση των κατόχων του ευρωομολόγου της Folli Follie, ανοίγει ο δρόμος για να  κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής του ομίλου στο άρθρο 106 8/δ του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι ομολόγων ελβετικού φράγκου (ομόλογα ποσού CHF 150.000.000 με επιτόκιο 3,25% 2017-2021 λήξεως στις 2 Νοεμβρίου 2021) ενέκριναν το πλαίσιο συμφωνίας για τη διάσωση του Ομίλου (term sheet) στις 6/3/2020 Πηγές της εταιρείας εκτιμούν ότι η ένταξη στο άρθρο 106 β/δ αποτελεί μονόδρομο για την εταιρεία και το μέλλον της και για να επιτευχθεί πρέπει όλοι οι stakeholders να το στηρίξουν (εργαζόμενοι, ομολογιούχοι κλπ.). Η ένταξη στο άρθρο 106 είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση της εταιρείας. (εδώ)

Σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα κατά 400 εκατ. ευρώ, έχει καταρτίσει η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ, για να αντιμετωπίσει τυχόν αρνητική επίδραση της έξαρσης του κορωνοϊού στη δραστηριότητά της. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από έναν συνδυασμό ταμειακών διαθεσίμων και δεσμευμένων τραπεζικών γραμμών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, «αν και δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας και ο κλάδος μας έχει μικρότερη έκθεση στις άμεσες συνέπειες της έξαρσης του ιού από τους περισσότερους άλλους κλάδους, αναπόφευκτα θα μας επηρεάσει». (εδώ)

Φρένο στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά έβαλε το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα. Κατά το φετινό πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος), από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), διακινήθηκαν συνολικά 838.000 εμπορευματοκιβώτια, ή 4,8% περισσότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019. Ωστόσο, την ίδια περίοδο πέρυσι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης είχε ξεπεράσει το 22%! Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο η αύξηση συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα δεν ξεπέρασε το 2,2%, σε 414,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, παρότι φέτος είχαμε και μία επιπλέον ημέρα λόγω του δίσεκτου έτους. (εδώ)

Ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς (5G) λόγω κορωνοϊού. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της διαβούλευσης αναφορικά με την εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας.  Ο ΟΤΕ που έχει αναλάβει το κύριο αυτό έργο, φαίνεται να αντέχει, αλλά πλέον καταγράφονται σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην άρνηση των συνεργείων του ΟΤΕ να εισέλθουν σε χώρους ιδιωτικούς ή και στην άρνηση των ιδιωτών να επιτρέψουν την είσοδο των τεχνικών του οργανισμού στα σπίτια, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Το ίδιο παρατηρείται και στη δημιουργία - συντήρηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε ιδιωτικά ακίνητα. (εδώ)

Υπό αναθεώρηση είναι ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών το 2020, λόγω των έκτακτων περιστάσεων και των συνθηκών μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί η κρίση της πανδημίας. Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι έκτακτες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και η πραγματική οικονομία, θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία επίτευξης του στόχου για σημαντική μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όχι όμως και τον τελικό στόχο. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η στόχευση των τραπεζών είναι ο δείκτης NPEs να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021, στόχος που σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ παραμένει, παρά την αναθεώρηση που θα υπάρξει για το τρέχον έτος. (εδώ)

Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει για χρόνια από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού και θα περάσει πολύς καιρός μέχρις ότου καταφέρει να ανακάμψει προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.O Oργανισμός έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορωνοϊού. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Γκουρία, η πρόσφατη προειδοποίηση ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης φαντάζει πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξη. (εδώ)

Ένα "τεράστιο” πακέτο στήριξης της οικονομίας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, το οποίο σύμφωνα με πηγές του Reuters, περιλαμβάνει ομόλογα για την κάλυψη ελλειμμάτων, ύψους τοουλάχιστον 137 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ενώ το ποσό της έκδοσης ομολόγων πιθανώς είναι ήπιο, θα οδηγήσει σε σημαντική εστίαση στην δεινή δημοσιονομική κατάσταση της Ιαπωνίας -σε μια περίοδο που η πορεία της αγοράς οδηγεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν ακόμη και παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα, για χάρη των μετρητών. (εδώ)

Η δεκαετία του 1920 δεν έμοιαζε ιδιαίτερα "ειδυλλιακή", μέχρι την εποχή που μπορούσε κανείς να την παρατηρήσει από την οπτική της υφεσιακής δεκαετίας του 1930. Ομοίως, μετά από τη σοβαρή παγκόσμια ύφεση που πιστεύω ότι έχει εκκινήσει η κρίση του κορονοϊού, η δεκαετία του 2010 θα μοιάζει με "χρυσή εποχή" αργής αλλά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, με την αύξηση της απασχόλησης και την υποχώρηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. (εδώ)

Ο χρυσός είναι το πρώτο επενδυτικό καταφύγιο που παρουσίασε αρνητικές διακυμάνσεις κατά την εξέλιξη της επιδημίας του Covid-2019. Όπως έχουμε εξηγήσει,  ο κύριος λόγος της ταλαιπωρίας του τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν οι πολλές εκροές λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε να καλυφθούν ανοιχτές θέσεις σε άλλα στοιχεία ενεργητικού. Όταν σπάνε margins η εύκολη επιλογή ρευστότητας είναι πάντα μέσω εκείνου του asset που εμφανίζει δυνατά κέρδη και ο χρυσός να υπενθυμίσουμε ότι είχε επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα εξαιρετικό ράλι. Τις τελευταίες μέρες άλλο ένα επενδυτικό καταφύγιο, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παρουσίασε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά.Συνήθως, η τιμή αυτών των ομολόγων πραγματοποιεί άνοδο  κατά τη διάρκεια των κρίσεων, οδηγώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα , επειδή ακριβώς το αμερικανικό κρατικό χρέος θεωρείται ασφαλές στοιχείο ενεργητικού. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text