Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 156 δις ευρώ

Γερμανία: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 156 δις ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανία: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 156 δις ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και ο υπουργός οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το κ. Σολτς στόχος των μέτρων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εισοδηματικών πόρων των εργαζομένων και της λειτουργίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 122 δις ευρώ. Πέραν αυτού το υπουργείο Οικονομικών αναμένει για φέτος οπισθοχώρηση της οικονομίας κατά 5% που σημαίνει 35 δις ευρώ λιγότερα έσοδα από φόρους. Για αυτό το λόγο η γερμανική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη στη βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμόλ, που θα ανέρχεται στα 156 δις ευρώ.

Πλατύ φάσμα μέτρων

Στον τομέα της υγείας θα διατεθούν έως και 10 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για παράδειγμα1,4 δις ευρώ προορίζονται για το διπλασιασμό των κλινών στην εντατική των νοσοκομείων στις 56.000 και 3,5 δις ευρώ για την άμεση χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, την αγορά προστατευτικών ενδυμάτων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ούτω καθεξής.

50 δις ευρώ θα διατεθούν για μικρές επιχειρήσεις και για ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση τους. Για παράδειγμα σε ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες που απασχολούν έως πέντε άτομα θα δοθεί επίδομα ύψους 9.000 ευρώ για το τρίμηνο προκειμένου να πληρώσουν το νοίκι τους, για εταιρείες έως και 10 ατόμων 15.000 ευρώ. Αναφορικά με τους εργαζόμενους το κράτος αναλαμβάνει τη διασφάλιση έως το 67% του μισθού τους σε περίπτωση μείωσης του ωραρίου εργασίας. Σε περίπτωση που κάποιος αιτηθεί για υποβολή στο ταμείο ανεργίας δεν θα εξετάζονται τα περιουσιακά του στοιχεία.

Προειδοποίηση σε hedge funds

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αυτό το διάστημα στο πλευρό των επιχειρήσεών μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Αλτμάιερ. Δεν πρόκειται να δοθεί η ευκαιρία σε διεθνή κερδοσκοπικά αμοιβαία ταμεία (hedge funds) να αγοράσουν για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού γερμανικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Εν ανάγκη η γερμανική κυβέρνηση θα τις στηρίξει αγοράζοντας μετοχές τους. Για αυτό το λόγο διατίθενται 100 δις ευρώ από το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, το οποίο λειτουργεί από σήμερα και διαθέτει συνολικά 600 δις ευρώ. Τα άλλα 500 δις ευρώ αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δάνεια εταιρειών. Η δημιουργία του Ταμείου είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text