Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στον «πάγο» οι δημοσιονομικοί στόχοι του Σύμφωνου Σταθερότητας με απόφαση του Ecofin

Στον «πάγο» οι δημοσιονομικοί στόχοι του Σύμφωνου Σταθερότητας με απόφαση του Ecofin

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στον «πάγο» οι δημοσιονομικοί στόχοι του Σύμφωνου Σταθερότητας με απόφαση του Ecofin

Τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟΝΕ αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της EE σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ecofin μετά τη συνεδρίαση του αναφέρει πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες για τις οικονομίες θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και τις αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται φέτος απαιτεί μια αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σοκ θα παραμείνει όσο το δυνατόν συντομότερο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο και ότι δεν θα δημιουργήσει μόνιμες ζημίες στις οικονομίες μας και συνεπώς στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Στην βάση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ αναφέρουν πως συμφωνούν με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκε στην ανακοίνωσή της 20ής Μαρτίου 2020, ότι οι όροι για τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ πληρούνται, λόγω της σοβαρής οικονομικής ύφεσης στη ζώνη του ευρώ.

Η χρήση της ρήτρας διαφυγής θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ευελιξία για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και πολιτικής προστασίας και για την προστασία των οικονομιών της ΕΕ, μεταξύ μέσω περαιτέρω αναπτυξιακών κινήτρων και συντονισμένης δράσης.

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται πως οι υπουργοί παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι στο σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πως η γενική ρήτρα διαφυγής θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα συντονισμού των πολιτικών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, (απομακρύνοντας παράλληλα τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που ισχύουν κανονικά) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

«Η σημερινή συμφωνία αντανακλά την ισχυρή μας αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουμε μια ταχεία ανάκαμψη», αναφέρει το ανακοινωθέν του Ecofin.

Δήλωση Σταικούρα

Αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

«Σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού.

Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία.

Και η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό.

Σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία!»

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text