Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ύφεση έως 4,5% στην Ε.Ε. αντί για 1% που προέβλεπε μία εβδομάδα πριν εκτιμά πλέον η Κομισιόν στην πρότασή της προς το χθεσινό Ecofin. Η νέα αυτή πρόβλεψη της Κομισιόν με ημερομηνία 20/3 αναθεωρεί επί τα χείρω δραστικά τις προβλέψεις που η ίδια έκανε στις 13/3. Τότε μίλαγε για μέσο σενάριο ύφεσης 1% με δυσμενή πρόβλεψη για 1,5-2%. Με το παλαιό σενάριο  ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας είχε εκτιμήσει σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα. Πλέον, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, τα σενάρια της Ε.Ε. για την πορεία του ΑΕΠ αναθεωρούνται προς τα "κάτω" κατά 3,5% καταγράφοντας στην ύφεση στα επίπεδα του 2009. Δηλαδή όταν στην ευρωζώνη η ύφεση ήταν 4,5% και στην Ε.Ε. 4,2%.  (εδώ)

Εγκύκλιο για τη μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε σειρά αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Σημειώνεται πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄68/20.03.2020) μετατάχθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24%, οι μάσκες προστασίας, τα γάντια για την ιατρική, το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, τα αντισηπτικά διαλύματα, τα αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, η αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95% η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση. (εδώ)

Όσο αβέβαιο είναι πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, τόσο σίγουρο είναι ότι εάν κρατήσει επί μακρόν, θα αλλάξει τις οικονομικές παραδοχές επί των οποίων έχει στηριχθεί σχεδόν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως το real estate και η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων. "Η οδηγία του RICS προβλέπει την αλλαγή κατεύθυνσης όσον αφορά τις εκτιμήσεις. Σχετίζεται με το γεγονός ότι οι έρευνες και τα συγκριτικά στοιχεία στα οποία αυτές έχουν βασιστεί, αναφέρονται στην περίοδο πριν από τον κοροναϊό" εξηγεί ο Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Geoaxis property & valuation services. Εάν η κρίση, λόγω του Covid-19, διαρκέσει, τότε θα καταστεί αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός των αξιών- που έχει, ήδη πραγματοποιηθεί- με στόχο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, εξηγεί ο κ. Ξύλας. (εδώ)

Η μεγάλη έκπληξη από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ήταν κατά κοινή ομολογία, η συμμαχία της Motor Oil με τη ΔΕΗ. Αν και ήταν αναμενόμενο το ό,τι ο όμιλος της Κορίνθου θα εκδήλωνε επενδυτικό ενδιαφέρον, για τη συμμετοχή της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή υπόνοια. Μπροστά στον έντονο ανταγωνισμό Motor Oil και ΔEΗ, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς με γνώση των εξελίξεων, αποφάσισαν να συστήσουν κοινοπραξία για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η δημόσια εταιρία, θα έχει χαμηλό ποσοστό, το πολύ 30%, για να μην εγερθούν θέματα ανταγωνισμού, μια και διατηρεί υψηλό ποσοστό στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συνέργειες των δύο επιχειρήσεων θα μείνουν μόνο στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου το κύριο ενδιαφέρον της Motor Oil είναι το πελατολόγιο της ΕΠΑ Αττικής, ενώ για τη ΔEΗ είναι το χονδρικό εμπόριο, η πρόσβαση σε φυσικό αέριο αγωγών και φυσικά η μεγαλύτερη ευχέρεια στην προμήθεια LNG. (εδώ)

Τη διανομή συνολικού μερίσματος ύψους 0,613 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) για τη χρήση 2019 αποφάσισε να προτείνει στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Prodea, που θα διεξαχθεί στις 13.04.2020, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στη σημερινή συνεδρίασή του. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 0,318 ευρώ σε συνέχεια της από 16.12.2019 απόφασης του ΔΣ, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,295 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). (εδώ)

Από την 26.03.2020 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 26.666.665 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Audiovisual, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών, όπως αποφασίστηκε από την από 17.07.2019 τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας σε συνδυασμό με την από 11.02.2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. (εδώ)

Νέα πρόταση για την εξαγορά των δανείων της Forthnet έλαβαν την Παρασκευή οι πιστώτριες τράπεζες. Μετά το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Duet Private Equity, το οποίο ανέμενε μέχρι χθες επιστολή από τις τράπεζες για έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, η σερβική τηλεπικοινωνιακή εταιρία United Group έβαλε στο τραπέζι ανάλογου ύψους και αρχιτεκτονικής πρόταση. Η διελκυστίνδα μεταξύ Duet Private Equity και BC Partners έρχεται μετά την απόσυρση από την διαδικασία εξαγοράς της Forthnet της Alter Ego συμφερόντων του ομίλου Μαρινάκη. Το επίσημο ενδιαφέρον της Duet για την Forthnet προς τις τράπεζες είχε διατυπωθεί τον Ιανουάριο αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της περιόδου αποκλειστικότητας που είχε δοθεί στην Alter Ego. (εδώ)

Την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, συνολικής διάρκειας μέχρι την 20ή Ιουνίου 2028, έως του ποσού των 30,9 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, αποφάσισε μεταξύ άλλων η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Δάιος Πλαστικά ΑΒΕΕ. (εδώ)

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι ανέθεσε αξιολόγηση 'CCC+' στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank S.A. με Viability Rating (VR) στο 'ccc+' και βραχυπρόθεσμο IDR στο 'C'. Ο οίκος σημειώνει ότι η Eurobank είναι η νεοϊδρυθείσα τραπεζική οντότητα και αντικαθιστά την Eurobank Ergasias S.A. η οποία πλέον είναι η εταιρεία χόλντινγκ του ομίλου υπό το νέο νομικό τίτλο Eurobank Ergasias Holdings and Services S.A. (HoldCo).  (εδώ)

H καταναλωτική εμπιστοσύνη βούτηξε σε χαμηλό πέντε ετών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της ευρωζώνης σημείωσε πτώση ρεκόρ ύψους 5 μονάδων στις -11,6 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2014. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διολίσθησε 4,5 μονάδες, στις -10,4 μονάδες. (εδώ)

Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και ο υπουργός οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το κ. Σολτς στόχος των μέτρων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εισοδηματικών πόρων των εργαζομένων και της λειτουργίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 122 δις ευρώ. Πέραν αυτού το υπουργείο Οικονομικών αναμένει για φέτος οπισθοχώρηση της οικονομίας κατά 5% που σημαίνει 35 δις ευρώ λιγότερα έσοδα από φόρους. Για αυτό το λόγο η γερμανική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη στη βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμόλ, που θα ανέρχεται στα 156 δις ευρώ. (εδώ)

Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιταλία να τα βγάλει πέρα με την πανδημία του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας το χορήγηση έκτακτης δανειακής βοήθειας προς τη Ρώμη από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Η προτιμώμενη επιλογή για το Βερολίνο θα ήταν να λάβει η Ιταλία ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους, όπως δήλωσε στο Bloomberg Γερμανός αξιωματούχος. Παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι ευχαρίστως θα συζητούσε το αίτημα της Ιταλίας για την από κοινού έκδοση ομολόγων κορωνοϊού, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Βερολίνο προς το παρόν δεν είναι ακόμη έτοιμο να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη ιδέα. (εδώ)

Η επιδημία του κορονοϊού έχει βυθίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης-ρεκόρ στον τομέα των υπηρεσιών. Ο σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία, ο οποίος καταγράφει τις εξελίξεις στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών που από κοινού αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομίας, υποχώρησε στις 37,2 μονάδες τον Μάρτιο από τις 50,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία του Μαρτίου υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε συρρικνωθεί κατά 2% σε τριμηνιαία βάση στο α΄ τρίμηνο, αναφέρει η Markit. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περί το 5% φέτος καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού "παγώνουν” την επιχειρηματική δραστηριότητα ανά την χώρα. (εδώ)

Το πακέτο τόνωσης ύψους $2 τρισ. που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας δεν πέρασε από τη Γερουσία τη Δευτέρα καθώς καταψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί και την Κυριακή. Λίγα λεπτά μετά την καταψήφιση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. (εδώ)

Κίνδυνο ύφεσης πάνω από 10% στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τον τουρισμό, προβλέπει για φέτος ο Ζολτ Ντάρβας, κορυφαίος αναλυτής του Bruegel, ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά think tanks. Και δεν αποκλείει κρατικοποιήσεις σε διάφορες χώρες και άλμα στην χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και να μην χάσουν την δουλειά τους πολλές χιλιάδες εργαζομένων. Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής μιλά για τις επιπτώσεις μιας ύφεσης που στο κακό σενάριο δεν θα είναι μερικών μηνών όπως θέλουμε να ελπίζουμε, αλλά που θα επεκταθεί και το 2021 στην παγκόσμια οικονομία. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text