Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στενεύουν τα περιθώρια για το 5G – Ετοιμάζονται οι πάροχοι

Στενεύουν τα περιθώρια για το 5G – Ετοιμάζονται οι πάροχοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στενεύουν τα περιθώρια για το 5G – Ετοιμάζονται οι πάροχοι

Του Κώστα Κετσιετζή

Σε παράταση ενός μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου, οδηγήθηκε η διαβούλευση για την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G). Αυτή είναι η δεύτερη φορά που δίνεται παράταση και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι η τελευταία όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) "για την παράταση ελήφθησαν υπόψη οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία, καθώς και σχετικά αιτήματα παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών".

Η παράταση της διαβούλευσης για παραπάνω από ένα μήνα (η αρχική προθεσμία ήταν για τις 10 Μαρτίου) βάζει σε κίνδυνο ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήταν έτσι και αλλιώς ασφυκτικό. Πάντως, ο στόχος να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, παραμένει καθώς παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρούν πως μπορούν να επιταχυνθούν τα υπόλοιπα βήματα.

Η Cosmote άνοιξε τον κύκλο

Στο μεταξύ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ετοιμάζονται για την εποχή του 5G. H Cosmote μάλιστα ανακοίνωσε προχθές την συνεργασία της με την Ericsson για την ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς, ενώ προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.

Αν ο διαγωνισμός της ΕΕΤΤ γίνει κανονικά στο 4ο τρίμηνο του 2020 η Cosmote σκοπεύει να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G μέσα στο επόμενο έτος. Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G).

Αντίστοιχες συνεργασίες για την προμήθεια εξοπλισμού αναμένεται να ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα και οι Vodafone και Wind. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Ο διπλωματικός παράγοντας

Η επιλογή συνεργάτη για τα δίκτυα 5G έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Δεδομένου ότι οι τρεις βασικοί προμηθευτές είναι οι Huawei, Nokia και Ericsson οι ΗΠΑ εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια κατά της κινεζικής εταιρείας προβάλλοντας θέματα ασφαλείας.

Από αυτές τις διπλωματικές πιέσεις δεν έχει ξεφύγει και η Ελλάδα, καθώς το θέμα συζητήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα κατά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο ειδική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ βρέθηκε στη χώρα μας για να συζητήσει με την κυβέρνηση θέματα κυβερνοασφάλειας και βεβαίως για την Huawei.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η συνεργασία Cosmote-Εricsson χαιρετήθηκε και από τον Αμερικανό πρέσβη. "Καλωσορίζουμε θερμά την απόφαση της Cosmote να συνεργαστεί με τον έμπιστο προμηθευτή Ericsson για να δημιουργήσει το δίκτυο 5G, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή είναι παράδειγμα για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως, το οποίο ο ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν", έγραψε στο Twitter ο Τζέφρι Πάιατ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text