Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Τα κριτήρια για αναδιαρθρώσεις (κορωνο)δανείων

Τράπεζες: Τα κριτήρια για αναδιαρθρώσεις (κορωνο)δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Τα κριτήρια για αναδιαρθρώσεις (κορωνο)δανείων

Οι διευκρινίσεις της EBA για τη χαλάρωση των κανόνων ταξινόμησης δανείων σε μη εξυπηρετούμενα ή αμφίβολης είσπραξης. Σε ποιες περιπτώσεις η αναστολή δόσεων θα οδηγεί σε αύξηση NPEs ή σε ενισχυμένες προβλέψεις.

Τη δυνατότητα να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων συνεπών επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία, χωρίς να τα ταξινομούν στα δάνεια αμφίβολης είσπραξης, έχουν οι τράπεζες μετά τις διευκρινίσεις που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των πρώτων μέτρων, που ανακοίνωσαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - EBA), συμπεριλαμβανόταν η παροχή ευελιξίας στο υφιστάμενο πλαίσιο κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ανακοινώσεις ανέφεραν ότι η χαλάρωση επέρχεται, χωρίς να επηρεάζεται η εφαρμογή από τις τράπεζες αξιόπιστων πιστοληπτικών κριτηρίων και κατάλληλων πολιτικών για την αναγνώριση και κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μετά τη χαλάρωση του πλαισίου, οι εγχώριες τράπεζες ανακοίνωσαν αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις κλάδων (μεταφορές, τουρισμός, εμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία κ.ά.), που πλήττονται άμεσα από την κρίση. Ακολούθησε η παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων για νοικοκυριά που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση.

Οι παραπάνω διευκολύνσεις αναστολής καταβολής δόσεων δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) ή στην αύξηση των προβλέψεων για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου (IFRS 9), εφόσον πληρούνται κάποια βασικά κριτήρια.

Οι διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένη συνέπεια στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων (ιστορικό εξυπηρέτησης δόσεων κεφαλαίου πριν την πανδημία) δεν θα οδηγούν σε αύξηση των δανείων αμφίβολης είσπραξης.

Πρόκειται για σημαντική διάκριση μεταξύ των ενήμερων δανειοληπτών, καθώς τυπικά ενήμερα είναι και δάνεια τα οποία έχουν ρυθμιστεί και ο δανειολήπτης δεν είχε καταβάλει πριν την πανδημία καμία δόση κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα, η καθαρή παρούσα αξία των δανειακών απαιτήσεων θα πρέπει να παραμείνει η ίδια μετά την αναδιάρθρωση του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί σε επιχείρηση επιμήκυνση χρόνου πληρωμής για 12 μήνες, αλλά από την παραπάνω διευκόλυνση δεν θα πληγεί η απαίτηση της τράπεζας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, όπως ορίζονται από το IFRS 9, η EBA βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (ESMA).

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text