Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΕ: Αδιέξοδο στις συζητήσεις των «27» για το κορωνο-ομόλογο

ΕΕ: Αδιέξοδο στις συζητήσεις των «27» για το κορωνο-ομόλογο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΕ: Αδιέξοδο στις συζητήσεις των «27» για το κορωνο-ομόλογο

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς οι «27» δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε σημεία «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη υπήρξε μακρά διαφωνία σχετικά με το εάν στο κοινό ανακοινωθέν θα γινόταν λόγος περί διαμοιρασμού των βαρών, ώστε να επέλθει η απαραίτητη οινομική «ανάσα», αναφέρει το Bloomberg.

Στην προ ημερών συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είχαν πετάξει το «μπαλάκι» στους ηγέτες της, οι οποίοι, όμως, τους το… επέστρεψαν ζητώντας τους να επανέλθουν με νέες προτάσεις σε δύο εβδομάδες, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία πίεζαν για πιο ριζικά βήματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ουσιαστικά, πίεζαν για την έκδοση του ευρωπαϊκού κορωνο-ομολόγου.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, στη συνεδρίαση. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica. Ο Κόντε, βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ,  ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε έκκληση να προχωρήσει η έκδοση του κορωνο-ομολόγου, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Η Ιταλία, ακόμη, έθεσε «βέτο» στην παρουσίαση του ESM ως λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Bloomberg κάνει λόγο για μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση.

Επιμένει στο κορωνο-ομόλογο η Αθήνα

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, επέμεινε στην ανάγκη έκδοσης του κορωνο-ομολόγου.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, στήριξε την επιστολή που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες της Ε.Ε. αναφορικά με το εν λόγω αίτημα, τονίζοντας πως αυτές οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Προειδοποίηση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν- να υπενθυμιστεί πως συνυπογράφει την επιστολή για το κορωνο-ομόλογο- προειδοποίησε, με τη σειρά του, ότι η πανδημία ριψοκινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν των μελών που εκδόθηκε τελικώς τονίζεται πως «η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο».

«Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», υπογραμμίζεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text