Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Συμμαχία Cosmote με Ericsson για δίκτυο 5G

Συμμαχία Cosmote με Ericsson για δίκτυο 5G

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συμμαχία Cosmote με Ericsson για δίκτυο 5G

Με την Εricsson θα προχωρήσει η Cosmote στην ανάπτυξη του πρώτου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας.

Η θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ ανακοίνωσε επισήμως τη νέα συνεργασία, η οποία θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, με δυνατότητα επέκτασης σε επτά έτη και με προϋπολογισμό που εκτιμάται 170 έως 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ξεκινώντας από τις αρχές του επόμενου μήνα, θα προχωρήσει στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός μπορεί τελικά να ανατραπεί λόγω των μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράγοντες κοντά στο έργο αναφέρουν πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η πανδημία δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίησή του. Για παράδειγμα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε, λόγω και της εποχικότητας του τουρισμού, το έργο της αναβάθμισης του δικτύου της Cosmote να ξεκινήσει από Αττική και Κυκλάδες.

Με τις ακτοπλοϊκές γραμμές «κλειστές», ο σχεδιασμός αυτός ανατρέπεται και με δεδομένο πλέον ότι θα χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν, ίσως πλέον να έχει νόημα η αναβάθμιση να εστιαστεί στην Αττική. Αλλά κι εδώ θα υπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης καθώς υπάρχουν περιορισμοί στις επιτόπιες επιθεωρήσεις και εργασίες στα κεραιοσυστήματα του δικτύου, ειδικά όσα βρίσκονται σε ιδιωτικά ακίνητα.

Τα προβλήματα ανάπτυξης δικτύων 5G απεικονίζονται και στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η ολομέλεια της Επιτροπής έδωσε προχθές νέα παράταση στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης των όρων χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς. Η διαβούλευση που έληγε 31 Μαρτίου, τώρα θα λήξει στις 30 Απριλίου 2020. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, «για την παράταση ελήφθησαν υπόψη οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και η οικονομία, καθώς και σχετικά αιτήματα παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Σύμφωνα με την Cosmote, η ανάπτυξη του νέου δικτύου 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος που απαιτείται και η οποία προγραμματίζεται από την ΕΕΤΤ για το δ' τρίμηνο του 2020. «Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την Cosmote εντός του 2021», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία προγραμματίζει να διακόψει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021. Ετσι θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G). Σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό, το δίκτυο της Cosmote θα είναι το πρώτο στη χώρα μας που θα προσφέρει υπηρεσίες 5G.

​​«Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνία των Gigabit», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Είναι η τεχνολογία», πρόσθεσε, «πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον». Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Cosmote «ορόσημο» και ότι η απόφαση της τελευταίας να αναθέσει τόσο την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G όσο και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου «αποτελεί μία ακόμη ισχυρή απόδειξη της τεχνολογικής υπεροχής της Ericsson». Πρόσθεσε ακόμη πως τo 5G αποτελεί μια πλατφόρμα καινοτομίας, η οποία πρόκειται να μετασχηματίσει ψηφιακά προς το καλύτερο τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία ολόκληρη, σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text