Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ούτε μία ανακωχή Ριάντ- Μόσχας μπορεί πια να σώσει την αγορά πετρελαίου

Ούτε μία ανακωχή Ριάντ- Μόσχας μπορεί πια να σώσει την αγορά πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ούτε μία ανακωχή Ριάντ- Μόσχας μπορεί πια να σώσει την αγορά πετρελαίου

Ακόμη και εάν Ριάντ και Μόσχα έδιναν τέλος σήμερα στον πόλεμο για το μερίδιο στην αγορά πετρελαίου, όλα όσα πέτυχε η συμμαχία τους τα προηγούμενα τρία χρόνια θα γίνονταν καπνός. Αυτό επισημαίνει η Goldman Sachs, καθώς προβλέπει εκτίναξη των παγκόσμιων αποθεμάτων σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση είναι εξαιρετικά αδύναμη καθώς η παγκόσμια οικονομία ολισθαίνει σε ύφεση.

Αν και οι ΗΠΑ επιχειρούν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητής για μία επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό. Ακόμη και εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετύχει να λύσει τις διαφορές των δύο εξαγωγέων (με τη Μόσχα να αφήνει να εννοηθεί πως δεν μπορεί να το κάνει) η αγορά θα πλημμυρίσει πετρέλαιο τον επόμενο μήνα.

Ενδεχομένως μία ανακωχή να σταματούσε την περαιτέρω πτώση των τιμών, αλλά είναι πια αργά να διασώσει την κληρονομιά της συμμαχίας OPEC+. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα φτάσουν στα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο. Σε έναν μήνα όπως χαρακτηριστικά λέει θα σβήσουν όσα πέτυχαν ο ΟΠΕΚ και η άλλοτε σύμμαχός του Ρωσία σε διάστημα τριών ετών, θα επιστρέψει δηλαδή στην αγορά το πλεόνασμα προσφοράς που είχε απορροφηθεί.

Την κατάσταση βεβαίως επιδεινώνει δραματικά η πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα lockdwon, που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις σε μία προσπάθεια να βάλουν φρένο στον ιό.

Πηγή: Bloomberg


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text