Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

Του Pedro Nicolaci da Costa

Η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να βρει "συμμάχους” στην επιδίωξή του να ξαναθέσει σε λειτουργία την οικονομία μέσα σε δύο εβδομάδας έχει χλευαστεί ευρέως ως ανεύθυνη και ανέφικτη, καθώς η κατάσταση στις περιοχές της χώρας που μέχρι στιγμής έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού συνεχώς επιδεινώνεται.

"Επανέναρξη (σ.σ. δραστηριότητας) μέχρι το Πάσχα; Δεν πρόκειται για φιλόδοξη επιδίωξη, είναι ξεκάθαρη ανοησία”, τόνισε ο παρουσιαστής του CNN, Chris Cuomo στην εκπομπή του την Παρασκευή, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη εθνική οργή για τον πρόεδρο που έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της ιστορικού μεγέθους πανδημίας του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, όπως ακριβώς η αισιοδοξία του Τραμπ είναι επικίνδυνη, ολοένα και πιο παράλογη φαντάζει την ίδια στιγμή η άποψη που επικρατεί στη Wall Street ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει αμέσως μόλις τερματιστεί ο "εγκλεισμός” των εκατομμυρίων Αμερικανών.

"Δεν πρόκειται για μια κατάσταση διάρκειας ενός τριμήνου”, αναφέρουν οι οικονομολόγοι Steven Blitz και Oliver Brennan της TS Lombard σε έκθεσή τους.

"Αναθεωρήσαμε πτωτικά τις εκτιμήσεις μας για τον ρυθμό ανάπτυξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στο -17%, και το πιο σημαντικό, αναθεωρήσαμε πτωτικά και την πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο του έτους, στο -7,3%”, σημειώνουν.

Οι Blitz και Brennan "βλέπουν” επίσης το ποσοστό της ανεργίας να εκτινάσσεται στο 10,6% τον Απρίλιο, μετά το "άλμα” κατά 3,28 εκατ. που σημείωσαν αυτήν την εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στη χώρα.

"Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε 12 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους στον ‘πρώτο γύρο’, ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν θα είναι απαραιτήτως και η ‘κορυφή’ του τρέχοντος πτωτικού κύκλου. Σύμφωνα με στοιχεία μόνο μιας εβδομάδας για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, φαίνεται πως το ποσοστό των ανέργων έχει ήδη εκτιναχθεί στο εύρος του 5,5%-6%”, εκτιμούν οι δύο οικονομολόγοι.

Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

Η έκρηξη των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας υποδηλώνει ότι το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 6% και βαίνει αυξανόμενο.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί διεθνώς, έχουν βάλει "λουκέτο” σε τομείς που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι αντιστοιχούν σε περίπου 35 εκατ. εργαζόμενους, σημειώνουν. Οι υπηρεσίες εστίασης, ο τομέα της αναψυχής, οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις και τα καζίνο αντιπροσωπεύουν το 11,6% της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα και το 8,4% των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Graph 2 TS Lombard

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή τελικά στην κανονικότητα παραμένουν εξαιρετικά "θολά”, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου.

"Αναμένουμε ότι ορισμένες από τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, αλλά πιστεύουμε ότι ο ρυθμός θα είναι βραδύτερος από αυτόν που αναμένουν όσοι εκτιμούν ότι θα επέλθει ένα μεγάλο άλμα στο τρίτο τρίμηνο”, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι Blitz και Brennan.

"Δεν υπάρχουν ακόμη σαφή σημάδια για το ‘τέλος’ (σ.σ. της πανδημίας), και όσο περισσότερο διαρκεί το lockdown, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει να μην ξανανοίξουν ποτέ”, προσθέτουν,

"Αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν ισχυρές δευτερογενείς επιπτώσεις, δηλαδή, ότι θα υπάρξει αυξημένος αριθμός πτωχεύσεων, προσώπων και επιχειρήσεων, που θα μειώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη που ήδη είναι μειωμένη και πληγώνει την οικονομία από τον πρώτο γύρο απώλειας θέσεων εργασίας", καταλήγουν οι οικονομολόγοι της TS Lombard.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text