Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ποιες μετοχές του FTSE-25 έχουν "αντέξει" στο τσουνάμι του κορονοϊού

Ποιες μετοχές του FTSE-25 έχουν "αντέξει" στο τσουνάμι του κορονοϊού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες μετοχές του FTSE-25 έχουν "αντέξει" στο τσουνάμι του κορονοϊού

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Μόλις δέκα μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά από αυτή του Γενικού Δείκτη και εξ αυτών μόλις τρεις καταγράφουν απώλειες κάτω του 20% στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή χτύπησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών η πανδημική κρίση, έως σήμερα.

Η εικόνα δεν θα μπορούσα να είναι καλύτερη, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να περιλαμβάνεται πλέον σε αυτά με τις υψηλότερες απώλειες, της τάξης του 40%, από την αρχή του έτους. Συνολικά, η αγορά "έχασε" κεφαλαιοποίηση στο διάστημα αυτό της τάξης των 27 δισ. ευρώ, οι εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού μόνο τον Μάρτιο ξεπέρασαν τα 43,2 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές μετοχές ήδη καταγράφουν απώλειες που αγγίζουν και ξεπερνούν το 60%. Στον αντίποδα, υπάρχουν τίτλοι με θετικό πρόσημο στο διάστημα αυτό, πρόκειται όμως κυρίως για μετοχές της περιφέρειας, με ελάχιστη συχνά εμπορευσιμότητα και εξαιρετικά περιορισμένο free float.

Ο "καθρέφτης" της αγοράς, οι μετοχές του FTSE-25, εμφανίζουν μια εικόνα... τριών ταχυτήτων στο διάστημα από τις 19/3, όταν και ουσιαστικά ξεκίνησε η καθοδική πορεία της αγοράς από τις 920 μονάδες προς τα επίπεδα ακόμη και κάτω των 500 μονάδων μέσα σε ένα μήνα (18/3). Σχεδόν το 1/3 εμφανίζει (με τιμές κλεισίματος 27/3) καλύτερη πορεία του Γ.Δ., τη συνολική εικόνα, όμως, επιβαρύνουν οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών στο Χρηματιστήριο, με σαφή την αποστροφή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προς οποιοδήποτε επενδυτικό ρίσκο.

Τα ανοικτά μέτωπα των ελληνικών τραπεζών – με κύριο τις τιτλοποιήσεις - παραμένουν πολλά, ενώ η ορατότητα για τις επίπτωσης της πανδημικής κρίσης στην οικονομία είναι ακόμη περιορισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν reports, όπως αυτό της JP Morgan, που επισημαίνουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις που έχουν πλέον διαμορφωθεί. Περαιτέρω, οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ μόνο θετικές είναι για τον τραπεζικό κλάδο. Επί του παρόντος, πάντως, οι τραπεζικοί τίτλοι "γράφουν" απώλειες που αγγίζουν το 64% για την Alpha Bank, το 61% για την ΕΤΕ και την Πειραιώς και το 50% για την Eurobank.

Με τον κλάδο των αερομεταφορών να βρίσκεται στη δίνει της πανδημικής κρίσης, η Aegean έχει απολέσει περί το 50% της κεφαλαιοποίησής της από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα τελευταία reports, όπως της Eurobank Equities, επισημαίνουν πως η εισηγμένη  διαθέτει περιθώρια ευελιξίας καθώς τα ετήσια πάγια έξοδα καλύπτονται πλήρως από την ταμειακή της θέση, ενώ η διοίκηση εργάζεται επίσης για την εξασφάλιση πρόσθετων γραμμών πίστωσης.

Βέβαια, αναλυτές σημειώνουν πως τα κυβερνητικά μέτρα και όσα έπονται θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τον κλάδο αλλά και για σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Το ίδιο εκτιμάται και για τη ΔΕΗ (αλλά και για άλλους προμηθευτές ενέργειας.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι φόβοι για πιθανή αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών ενδέχεται να αντιμετωπιστούν με ένα μηχανισμό εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα στην αγορά ηλεκτρισμού να αντλήσει ρευστότητα, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και η μείωση του κόστους CO2.

Προς το παρόν, η μετοχή βρίσκεται στο -47%, καθώς – πέραν των άλλων – πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη από το σημαντικό ράλι της μετοχής που προσέγγισε το προηγούμενο διάστημα τα 4,36 ευρώ. Στον αντίποδα η μετοχική εικόνα του ΑΔΜΗΕ είναι αισθητά καλύτερη (-27%), με δεδομένο, μεταξύ άλλων, ότι διαθέτει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα να ολοκληρώσει που θα μεταβάλλει αισθητά την αποτίμηση της εταιρείας.

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ FTSE-25 (19/2 - 27/3)

 

Ποιες μετοχές του FTSE-25 έχουν

Στην περίπτωση της Motor Oil (-40%), η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου επιδρά στην αποτίμηση των αποθεμάτων, ενώ υπάρχει ήδη σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην αγορά, η οποία βέβαια είναι πρόσκαιρη και μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα η εικόνα θα αντιστραφεί. Περαιτέρω, ο όμιλος διαθέτει ισχυρό ταμείο και ανοικτές πιστωτικές γραμμές σημαντικού ύψους.

Η υπερβολή στο προηγούμενο διάστημα για τη μετοχή του ΟΤΕ (-20%) αμβλύνθηκε σε ένα βαθμό, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικά value stocks του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πέραν του ότι δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με αμυντικά χαρακτηριστικά, ο ΟΤΕ διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό, διαθέτοντας παράλληλα ελκυστική αποτίμηση έναντι του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Τέλος, μεταξύ των μετοχών του FTSE25 τη καλύτερη, έως τώρα, συμπεριφορά επιδεικνύει η ΕΥΔΑΠ. Με ταμείο 430 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό, η μετοχή έδειξε τα "αμυντικά" χαρακτηριστικά της. Όπως εύστοχα ανέφερε προ ημερών αναλυτής, "ο κόσμος θα συνεχίζει να πίνει νερό..".

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text