Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Πτώση-ρεκόρ του δείκτη εμπιστοσύνης της Κομισιόν τον Φεβρουάριο

Ευρωζώνη: Πτώση-ρεκόρ του δείκτη εμπιστοσύνης της Κομισιόν τον Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Πτώση-ρεκόρ του δείκτη εμπιστοσύνης της Κομισιόν τον Φεβρουάριο

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ανά την ευρωζώνη υπέστησαν την μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης σε διάρκεια ενός μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ τον Μάρτιο, καθώς εξαπλώθηκαν και έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 94,5 μονάδες από τις 103,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1985.

Ο δείκτης δε, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2013. Η μεγαλύτερη πτώση μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2008, τον μήνα μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η απώλεια εμπιστοσύνης έγινε περισσότερο αισθητή στις εταιρείες υπηρεσιών, οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από το lockdown, που όλο και περισσότερο, γίνεται το βασικό όπλο στις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 2,2 από το 11,1 τον Φεβρουάριο, στην μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφέι.

Μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, η Ιταλία κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση στις 83,7 από τις 101,3 μονάδες, έναντι της πτώσης στις 92 από τις 101,8 μονάδες στη Γερμανία.

Πτώση στις 100,6 μονάδες από τις 105,5 κατέγραψε ο δείκτης στη Γαλλία και στις 99,3 από τις 102,7 στην Ισπανία.

Μάλιστα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι έρευνες διενεργήθηκαν κυρίως σε πολλά από τα μέλη της ευρωζώνης, προτού εφαρμοστούν τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού, υποδηλώνοντας ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι πιο χαμηλά τον Απρίλιο.

Επίσης στην έρευνα καταγράφθηκε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει δραματικά τα προβλεπόμενα επίπεδα απασχόλησης για τους επόμενους μήνες, ενώ οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text