Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Stress test στον ΟΠΑΠ για τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού

Stress test στον ΟΠΑΠ για τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Stress test στον ΟΠΑΠ για τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με τη διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων του ΟΠΑΠ από τα μέσα Μαρτίου, την ακύρωση των αθλητικών αγώνων και τη διατήρηση της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια του lockdown, η Eurobank Equities αποφάσισε να αναλύσει τα διάφορα πιθανά σενάρια για τον ΟΠΑΠ και να βοηθήσει τους επενδυτές να δουν τις πιθανές επιπτώσεις στα κέρδη και τη ρευστότητα της εισηγμένης.

Τα τρία σενάρια που εξετάζει βασίζονται σε εκτιμώμενη μείωση κατά 22-66% στο EBITDA του ΟΠΑΠ σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις (οι οποίες υποθέτουν πλήρη lockdown μέχρι και τον Απρίλιο, με σημαντική ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του έτους).

Όπως διαπιστώνεται, ο ΟΠΑΠ έχει επαρκή ρευστότητα για να διαχειριστεί μια περίοδο κλεισίματος καταστημάτων άνω των 6 μηνών, αλλά θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο εάν ο ΟΠΑΠ διαπραγματευτεί νέες πιστωτικές γραμμές ή καθυστερήσει τις δαπάνες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Τα σενάρια

Η Eurobank Equities καταλήγει στα παραπάνω συμπεράσματα αναλύοντας τα τρία εξής σενάρια:

1) Πλήρη αναστολή των καταστημάτων σε όλη τη διάρκεια του β’ τριμήνου, με ανάκαμψη στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία ωστόσο θα είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς η δυναμική της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα "χτυπήσει" το ποδόσφαιρο

2) Πλήρη αναστολή η οποία θα κρατήσει και κατά το τρίτο τρίμηνο, με ανάκαμψη στο δ’ τρίμηνο και πλήρη ομαλοποίηση το 2021.

3) Παρόμοιo με το σενάριο 2, αλλά με την πρόσθετη υπόθεση ότι η παρατεταμένη περίοδος τερματισμού λειτουργίας και η επακόλουθη σοβαρή διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας προκαλεί ύφεση, η οποία θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα και συνεπώς τις δαπάνες για στοιχήματα το 2021. Αυτό οδηγεί σε πτώση των οργανικών εσόδων κατά 14% το 2021 ε σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα σενάρια αναμένεται ότι ο ΟΠΑΠ θα είναι σε λειτουργία "διατήρησης μετρητών" και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί μέρισμα στα προσεχή αποτελέσματα της 1ης Απριλίου.

Το μη μεταβλητό κόστος που ενδέχεται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός σεναρίου για παρατεταμένο κλείσιμο καταστημάτων ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως το μάρκετινγκ (€ 65-70 εκατ.), τα έξοδα τρίτων (€ 80 εκατ.) και, σε μικρότερο βαθμό, τους μισθούς (€ 80 εκατ.). Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι οι "λοιπές λειτουργικές δαπάνες" είναι ως επί το πλείστον μεταβλητές, καθώς αφορούν κυρίως το κόστος πωλήσεων των θυγατρικών εκτός του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών και έτσι το χειρότερο σενάριο είναι μηδενικό περιθώριο συνεισφοράς από αυτές τις δραστηριότητες (διαφορά μεταξύ των λοιπών εσόδων και των λοιπών λειτουργικών εξόδων). Με λίγα λόγια, οι πιέσεις στα κόστη του ΟΠΑΠ και άρα οι δράσεις αντιμετώπισής του, εντείνονται στα σενάρια 2 και 3.

Σε γενικές γραμμές η Eurobank Equities υπολογίζει ότι κάθε μήνα κλεισίματος καταστημάτων αφαιρεί 40-50 εκατ. ευρώ από το EBITDA, ήτοι το 10-12% των ετήσιων κερδών του ομίλου ανάλογα με τον περιορισμό του κόστους.

Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τη διάρκεια του lockdown, η αποτίμηση του ΟΠΑΠ δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως επισημαίνει. Αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην όρεξη για ανάληψη κινδύνου (με τη χρήση WACC 8,7%), η αξία του ΟΠΑΠ είναι υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του κάτω από όλα τα σενάρια (τα 8,8 ευρώ στο πιο απαισιόδοξο σενάριο).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text