Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τρ. Πειραιώς: Με buffer 2,3 δισ. ευρώ - Άμεσα διαθέσιμες για επιχειρήσεις επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης €400 εκατ.

Τρ. Πειραιώς: Με buffer 2,3 δισ. ευρώ - Άμεσα διαθέσιμες για επιχειρήσεις επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης €400 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρ. Πειραιώς: Με buffer 2,3 δισ. ευρώ - Άμεσα διαθέσιμες για επιχειρήσεις επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης €400 εκατ.

Της Νένας Μαλλιάρα

Η κρίση του κορονοϊού δεν πρόκειται να επηρεάσει την φετινή πληρωμή του κουπονιού των υπό αίρεση ομολογιών (CoCos), ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχε εκδώσει υπέρ του Δημοσίου για την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2015. Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημική κρίση του κορονοϊού και η ελάφρυνση του πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων που ήδη έχει ανοίξει η DGComp από τις 19 Μαρτίου, ανοίγουν, ωστόσο, το πεδίο για συζήτηση και σε θέματα όπως η αντιμετώπιση των CoCos ή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs). Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι δυνατόν να διερευνηθούν οι δυνατότητες αποπληρωμής του κουπονιού των CoCos με "κάποιας μορφής εργαλείο", ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2019 στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ερωτώμενος σχετικά.

Μετά τη μείωση, λόγω κορονοϊού, του ελάχιστου απαιτούμενου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στο 11,75% από τις εποπτικές Αρχές, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται pro forma στο 16,8%, μετά την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier II. Ο δείκτης αυτός δημιουργεί στην Τράπεζα Πειραιώς "μαξιλάρι" (buffer) 2,3 δισ. ευρώ.

Ο CEO της Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία θα ξεπεραστούν νωρίτερα του αναμενόμενου και η οικονομία θα μπορέσει να επανέλθει σε αναπτυξιακό βηματισμό. Όπως είπε, η άμεση και εντονότερη από ποτέ σε μέγεθος, ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι προ κορονοϊού, η ελληνική οικονομία παρουσίαζε την ισχυρότερη ανάπτυξη στην ΕΕ, δίδουν την εμπιστοσύνη ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα ξεπεραστούν συντομότερα των αρχικών εκτιμήσεων και η οικονομία θα μπει σε φάση ανάκαμψης από το β΄ εξάμηνο του 2020.

Ερωτώμενη για την επίπτωση της κρίσης στα χαρτοφυλάκια των δανείων της προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε, καταρχάς, την πολύ έγκαιρη προσέγγιση της πελατείας της προκειμένου να εκτιμηθούν οι ανάγκες. Όπως αναφέρθηκε, έχει προσεγγισθεί το 75% όλων των πελατών της τράπεζας, ενώ η τράπεζα έχει άμεσα διαθέσιμες επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις 400 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, από το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 47,6 δισ. ευρώ, σοβαρές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα δεχτεί το 19% του χαρτοφυλακίου, δηλαδή δάνεια 8,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, 5 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχειρήσεις και 3,8 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά. Από τα επιχειρηματικά δάνεια των 5 δισ. ευρώ, επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν δανεισμό 1,2 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έχουν ήδη απευθυνθεί στην τράπεζα.

Ηπιότερες επιπτώσεις θα δεχτούν επίσης δάνεια 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,9 δισ. επιχειρηματικά και 2,6 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά. "Θα εξετάσουμε μία προς μία όλες τις περιπτώσεις, ώστε να βοηθηθούν όλοι όσοι πλήττονται από το κορονοϊό, με χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Ωστόσο, τα μέτρα δεν θα είναι "κουβέρτα", δηλαδή δεν θα έχουν οριζόντια εφαρμογή", αναφέρθηκε για τα προσωρινά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Όπως αναφέρθηκε, η συμμετοχή πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα μέτρα στήριξης είναι σε αναλογία 80%-20%.

Προς τον σκοπό της στήριξης όσων πλήττονται, η κυβέρνηση έχει λάβει δημοσιονομικά μέτρα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ μέσω κρατικών εγγυήσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και κρατικών επιδοτήσεων 250 εκατ. ευρώ (τα μέτρα αντιστοιχούν επιπλέον σε 2,7% του ΑΕΠ) θα ενισχυθούν με νέα δάνεια οι επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρθηκε, οι κρατικές εγγυήσεις, ύψους 5 δισ. ευρώ, ενδέχεται να αυξηθούν, ενώ ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συζητήσεις για το πώς θα πληρωθούν στις τράπεζες.

Τέλος, σημειώθηκε ότι ο σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς για νέες χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ φέτος δεν έχει αλλάξει ("ήδη βρισκόμαστε κοντά στο 1 δισ. ευρώ", αναφέρθηκε), όπως επίσης δεν έχει αλλάξει κάτι με την προετοιμασία των τιτλοποιήσεων (2 δισ. στεγαστικά και 5 δισ. επιχειρηματικά δάνεια) που είχε ανακοινώσει η τράπεζα, η οποία προχωρεί κανονικά (όπως και το hive – down) για να υλοποιηθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text