Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ακραία σενάρια βαθιάς ύφεσης

Ακραία σενάρια βαθιάς ύφεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακραία σενάρια βαθιάς ύφεσης

Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, του γνωστού και μη εξαιρετέου Πόουλ Τόμσεν, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, καθώς και οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες στηρίζονται πάνω- κάτω στις ίδιες παραδοχές.

Τι είπε ο Δανός, λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί; Ότι κάθε μήνας lock down «κόβει» 3% από το ΑΕΠ. Τι εκτιμούν αντιστοίχως οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες; Περίπου τα ίδια, δηλαδή απώλειες από 2,2% ως 2,8% αναλόγως του τύπου της οικονομίας. Σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Ελλάδα; Μάλλον στο λιγότερο καλό σενάριο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το βαρύ της πυροβολικό, δηλαδή ο Τουρισμός, που συνεισφέρει αμέσως ή εμμέσως πάνω από το 25% του ΑΕΠ, κινδυνεύει να μείνει εκτός μάχης τη φετινή χρονιά. Όπως παρατηρούν, δε, έμπειροι αναλυτές, «ακόμα κι αν η Ελλάδα βγει από την καραντίνα και αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα από τα μέσα Ιουνίου, ποιος Ευρωπαίος ή Αμερικανός ή έστω Ασιάτης θα μπορέσει ή θα τολμήσει να ταξιδέψει;».

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Η ελληνική οικονομία άρχισε να νιώθει τα δόντια του κορωνοϊού από τα μέσα του Μαρτίου, όταν άρχισαν να μπαίνουν τα πρώτα «λουκέτα», να περιορίζεται η κατανάλωση και να εντείνεται η αβεβαιότητα επιχειρήσεων κι εργαζομένων για το τι τους ξημερώνει. Το σταδιακό lock down αποτυπώνεται στα στοιχεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποκαρδιωτικά. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μάρτιος ήταν μόλις η αρχή. Ο Απρίλιος θα βρει 8 στις 10 επιχειρήσεις χωρίς σφυγμό, περίπου 2,4 εκατομμύρια μισθωτούς κι επαγγελματίες σε καθίζηση εισοδημάτων μνημονιακού τύπου και τους μακροοικονομικούς δείκτες στα Τάρταρα. Δυστυχώς, το βασικό σενάριο είναι ότι αυτή η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει πριν από τα μέσα Μαϊου.

Κλείνοντας έτσι περίπου 2,5- 3 μήνες στην «απομόνωση» και με αβέβαιη την ταχύτητα ανάκαμψης, η ζημιά στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει ως τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, κάνοντας τα Μνημόνια να μοιάζουν με… παιδική χαρά. Με αυτό το δεδομένο, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν ότι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα θα βρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το αδύνατο σημείο του ιού, έτσι ώστε και η οικονομία να βγει από την καραντίνα. Στόχος- και βασικό σενάριο- και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου είναι η ανάκαμψη τύπου V, δηλαδή μια εκτίναξη στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους. Ωστόσο, ακόμα και στα επιτελεία των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, αυτό το σενάριο δεν είναι πια το επικρατέστερο. Τι σημαίνει αυτό στα καθ’ ημάς; Ότι η εκτίμηση για ύφεση ως 3% μοιάζει αυτήν τη στιγμή μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη.

Αναβάλλεται ο «Ηρακλής»

Σε αυτό το βαρύ και αβέβαιο περιβάλλον, μια ακόμα παράπλευρη απώλεια φαίνεται ότι είναι ο «Ηρακλής». Αν και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τον SSM, τα senior bonds πήραν το πολυπόθητο «zero risk», η χαρά πνίγηκε στη φουρτούνα των διεθνών αγορών που έγιναν απαγορευτικές για τιτλοποιήσεις. Στο καλύτερο σενάριο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους προς το τέλος της χρονιάς. Το παρήγορο είναι ότι η Φρανφκούρτη έχει εκπέμψει σήμα πως οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα κριθούν «χαλαρά»…

Πηγή: economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text