Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα των 6,8 δισ. ευρώ

Τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα των 6,8 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα των 6,8 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης ύψους 6,8 δισ. ευρώ πού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και θα ισχύσουν για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και με σειρά άλλων διατάξεων για τη στήριξη της χώρας.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει τις διατάξεις για την έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και την αναβολή 75 ημερών που δίδεται για τις επιταγές. Θεσπίζεται επίσης το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, ορίζεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων, οι παρατάσεις πληρωμής φόρων και εισφορών, διευκολύνσεις για τη διαβίβαση στοιχείων δανειοληπτών ούτως ώστε να γίνουν οι ρυθμίσεις οφειλών. Εμπεριέχονται ειδικές διατάξεις για την ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για τη λειτουργία υπεραγορών αλλά και για τους όρους καταβολής του επιδόματος Πάσχα.

Περιλαμβάνεται και σειρά παρεμβάσεων για το ΕΣΠΑ, αλλά και στο πεδίο στήριξης της Δημόσιας Υγείας και στο Πεδίο της ψηφιακής πολιτικής και άλλων κλάδων όπως είναι η ενέργεια.

Με την ΠΝΠ "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" ορίζεται το "Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής". Αναφέρεται πως σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορνοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση "επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει", με τη μορφή της "επιστρεπτέας προκαταβολής".

Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με το "Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19" της Κομισιόν  και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Επιτροπή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις χορήγησης και επιστροφής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία, ο τρόπος καταβολής και επιστροφής της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.  Η ενίσχυση με τη μορφή της "επιστρεπτέας προκαταβολής" είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Σε ειδικό άρθρο ορίζεται πως για τις δωρεές των οποίων η διαδικασία αποδοχής διενεργείται σύμφωνα με το παρόν πλαίσιο, γίνεται χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών. Η αποδοχή των εν λόγω δωρεών κοινοποιείται υποχρεωτικά στο Υπουργείο Οικονομικών".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text