Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Πάγωμα" των αξιολογήσεων από τους οίκους το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα

"Πάγωμα" των αξιολογήσεων από τους οίκους το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Πάγωμα" των αξιολογήσεων από τους οίκους το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Προ κρίσης Covid 19, η Ελλάδα βρισκόταν ξεκάθαρα σε ανοδική τάση σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για την πιστοληπτική της ικανότητα, με την πλειονότητα των αναλυτών να σημειώνουν πως το 2020 θα είναι ένα έτος πολλαπλών αναβαθμίσεων για τη χώρα, με το ορόσημο του investment grade να είναι ένα εξαιρετικά πιθανό στοίχημα για το 2021.

Η πανδημία και οι σοβαρές επιπτώσεις της σε οικονομία και επιχειρήσεις έχουν σβήσει όλα τα παραπάνω σενάρια, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλες τις οικονομίες διεθνώς.

Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι πως είναι απίθανο οποιαδήποτε χώρα να δει αναβάθμιση το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης, και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αλώβητη σε αυτό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Ελλάδα ίσως βρεθεί στην… πλεονεκτική θέση του να καταφέρει να διατηρήσει την αξιολόγησή της σταθερή στη διάρκεια αυτής της κρίσης, χάρη στο δίχτυ ασφαλείας του έκτακτου QE και του υψηλού cash buffer, τη στιγμή που κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Όπως σημειώνει η Nomura, είναι ξεκάθαρο πως η ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις διεθνώς τα οποία ενισχύονται, θα "χτυπήσουν" τα δημόσια οικονομικά και θα ασκήσουν καθοδική πίεση στα κρατικά ratings.

"Η αναγκαία πολιτική απάντηση για τον περιορισμό της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη άνοδο του ελλείμματος και του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα". Αυτό σημείωσε η Fitch όταν υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο πριν μερικές ημέρες, και σύμφωνα με την Nomura το ίδιο θα ισχύσει για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι αναμένει αρνητικές τάσεις στις αξιολογήσεις των S&P, Fitch και Moody’s στο βραχυπρόθεσμο διάστημα τόσο σε ό,τι αφορά τις χώρες όσο και τους τραπεζικούς τους κλάδους.

Από την πλευρά της η UBS τοποθετεί ωστόσο την Ελλάδα στις χώρες που δεν αναμένεται να δουν υποβάθμιση του rating τους. Σημειώνεται πως αυτόν τον μήνα, στις 24 Απριλίου, αναμένεται η ετυμηγορία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τόσο από την S&P όσο και από την DBRS, οι οποίες δίνουν αυτή τη στιγμή, θετικές προοπτικές για τη χώρα.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι χώρες για τις οποίες δεν αναμένεται υποβάθμιση και των οποίων τα ratings ωστόσο είναι πιο ευάλωτα σε μία πιθανή παρατεταμένη οικονομική διαταραχή, είναι η Ελλάδα, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Νέα Ζηλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Η Ελλάδα, κατά την UBS, μπορεί να μετριάσει αυτό το σοκ λόγω της πανδημίας στην οικονομία της σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του "BB" και κάτω από το investment grade.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία έχει γυρίσει τη στάση της σε sell από buy μετά και την ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο QE της ΕΚΤ, σημειώνει ότι προτιμά τους τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας και έως τα 5 έτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένταξη της χώρα στο έκτακτο QE "θωρακίζει" το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι δεν… ενοχλεί στην τρέχουσα φάση, το γεγονός ότι απομακρύνεται το ορόσημο της "επενδυτικής βαθμίδας".

Όπως επισημαίνει η Danske Βank, η αναβάθμιση της Ελλάδας φέτος έχει πιθανότατα βγει από το τραπέζι, ωστόσο εάν κοιτάξουμε την Πορτογαλία η οποία διατήρησε πριν μερικές ημέρες τις θετικές προοπτικές από την S&P παρά την κρίση λόγω κορονοϊού μπορεί και αυτή να διατηρήσει το θετικό outlook από τις S&P και Fitch.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text