Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 31 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 31 Μαρτίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Προ κρίσης Covid 19, η Ελλάδα βρισκόταν ξεκάθαρα σε ανοδική τάση σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για την πιστοληπτική της ικανότητα, με την πλειονότητα των αναλυτών να σημειώνουν πως το 2020 θα είναι ένα έτος πολλαπλών αναβαθμίσεων για τη χώρα, με το ορόσημο του investment grade να είναι ένα εξαιρετικά πιθανό στοίχημα για το 2021. Από την πλευρά της η UBS τοποθετεί ωστόσο την Ελλάδα στις χώρες που δεν αναμένεται να δουν υποβάθμιση του rating τους. Σημειώνεται πως αυτόν τον μήνα, στις 24 Απριλίου, αναμένεται η ετυμηγορία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τόσο από την S&P όσο και από την DBRS, οι οποίες δίνουν αυτή τη στιγμή, θετικές προοπτικές για τη χώρα. (εδώ)

Τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μαρτίου περιμένουν στην κυβέρνηση προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα της καθίζησης που καταγράφουν τα έσοδα. Έστω και αν ο Μάρτιος δεν είναι ενδεικτικός μήνας εξαιτίας του γεγονός ότι τα μέτρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση των εσόδων αγγίζει το 40%. Ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα στοιχεία για να μπορέσουν να έχουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημίας που έχει προκληθεί στον προϋπολογισμό. Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο προϋπολογισμός έχει ξεκινήσει ήδη στραβά το 2020, έχοντας παρουσιάσει απόκλιση από τους στόχους των εσόδων από το πρώτο δίμηνο του έτους. Η υστέρηση  140 εκατ ευρώ έναντι του στόχου αποτελεί βέβαια μηδαμινό πρόβλημα εν μέσω της «καταιγίδας» που αναμένεται τους επόμενους μήνες. (εδώ)

Δεν θα έχουν απώλεια χρονοθυρίδων τη φετινή θερινή περίοδο οι αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο στήριξης των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, με την πλειονότητα εξ αυτών να εκτελεί πολύ περιορισμένο –στην καλύτερη των περιπτώσεων– αριθμό πτήσεων. Η πρόταση για αναστολή των κανόνων της Ε.Ε. για τις χρονοθυρίδες (slots) των αεροδρομίων, που αποτελεί μια πρώτη ανάσα για τον κλάδο, ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 686 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές. (εδώ)

Λόγω αντικειμενικών προβλημάτων και πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρείες εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προβλέφθηκε στο άρθρο 8 της ΠΝΠ «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ 75/Α'/30.3.2020), η παράταση κατά δύο μήνες, και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2020, της δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων των εισηγμένων εταιριών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη χρήση που λήγει 31.12.2019. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγνωρίζει ότι οι παρούσες συνθήκες δύναται να επηρεάσουν ουσιωδώς την ικανότητα των εισηγμένων εταιριών να δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους εκθέσεις στα χρονικά περιθώρια που τίθενται από το νόμο 3556/2007 (δηλαδή έως 30 Απριλίου 2020). (εδώ)

Το 2019, σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον τόσο η εταιρία όσο και ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ κατάφεραν να αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων και τη λειτουργική τους κερδοφορία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση διατηρώντας ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά. Οι παραπάνω αυξήσεις δεν απεικονίζονται όμως στον κύκλο εργασιών καθώς οι τιμές πώλησης του χάλυβα σημείωσαν πτώση σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του 2018. Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το 2019 διαμορφώθηκε στα €133,7 εκ., έναντι €136,7 εκ. το 2018, ή 2,2% χαμηλότερα, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας στα € 166,6 εκ. έναντι € 171,3 εκ. τον προηγούμενο χρόνο, μειωμένος δηλαδή κατά 2,7% (με τη μέση τιμή πώλησης κατά 5,3 % χαμηλότερη από αυτήν του 2018). (εδώ)

Η βελτίωση των λειτουργικών του επιδόσεων, ο περιορισμός της προ φόρων ζημίας και η κανονική λειτουργία στην οποία τέθηκε ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ήταν οι κυριότερες εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου (1/7 έως 31/12/2019) του ομίλου Επίλεκτος. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 13,9 στα 15,58 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή προήλθε από τις υψηλότερες πωλήσεις βάμβακος και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αντίθετα υποχώρησαν οι πωλήσεις νήματος. (εδώ)

Προς τα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα στις 24/4 λήγει η παράταση της υπάρχουσας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ της υπάρχουσας σύμβασης για το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργήσει και προβληματισμό στους επενδυτές είναι για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος με αποτέλεσμα να έχει στο παρελθόν εμφανίσει σημαντικές διακυμάνσεις η τιμή της μετοχής. Σημειώνεται πως ελλείψει γραπτής συμφωνίας, η εταιρεία συνεχίζει και μετά την 30.06.2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά́ στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων «ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ». Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες ανησυχίες στους επενδυτές είχαν ξεκινήσει επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ο υπουργός μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ζητούσε 294 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ. (εδώ)

Σε περιστολή σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησε η Goldman Sachs, περιλαμβάνοντας και τις ελληνικές τράπεζες. Οι νεότερες προβλέψεις των οικονομολόγων της τράπεζας για την οικονομίας εισέρχονται στην ανάλυση προκειμένου να υπολογιστεί η αρνητική επίδραση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πλέον εκτιμά ότι θα έχουν μείωση των καθαρών κερδών τους κατά 120 δισ. ευρώ (-27%) το διάστημα 2020-2023, τετραπλασιάζοντας επί τα χείρω ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της για το σοκ από τον ίο στους ισολογισμούς τους (ήταν -7% και 30 δισ. ευρώ η προηγούμενη εκτίμηση). (εδώ)

Κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 484 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για το 2019 από 65 εκατ.ευρώ το 2018. Συνοπτικά, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 καταδεικνύουν την ισχυρή ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας της τράπεζας, κατά περίπου 40% σε ετήσια βάση, σε 235 εκατ.ευρώ αντανακλώντας, τόσο την αύξηση των οργανικών εσόδων, όσο και την περιστολή των λειτουργικών εξόδων κατά 11% (προσαρμόζοντας για την επίπτωση από τη μετάβαση στο ΔΠΧΑ 16 και την πώληση της συμμετοχής μας στην ΠΑΝΓΑΙΑ), συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού, με συμμετοχή περίπου 1.100 εργαζομένων. Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.  (εδώ)

Τα γερμανικά νοικοκυριά που στόκαραν καθημερινά τα απαραίτητα εν όψει του αναμενόμενου lockdown και των μέτρων καραντίνας, οδήγησαν σε άλμα τις πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία, υψηλότερα των προσδοκιών τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 6,4% σε προσαρμοσμένη βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση μόλις 1,5%. Σε μηνιαία βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,2%. (εδώ)

Σταθερό στο 2,4% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο, χωρίς να έχουν καταγραφεί ακόμη, οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά. Τα στοιχεία του υπουργείου των Εσωτερικών και Επικοινωνιών, δείχνουν ότι ο αριθμός των ανέργων συμπεριλαμβανομένης και της εποχιακής προσαρμογής, καταγράφηκε στα 1,66 εκατομμύρια. (εδώ)

Οι δεσμοί που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Αμερική βοήθησε για τη διάσωση της Ευρώπης τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, δημιουργώντας μια εταιρική σχέση που θα διαρκέσει για 75 χρόνια. Αλλά καθώς οι δύο δυνάμεις δίνουν έναν αγώνα κατά της πανδημίας, την πιο σοβαρή κρίση από τον πόλεμο, αυτή η σχέση δεν φαίνεται τόσο δυνατή όσο ήταν κάποτε. Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εστιάζουν στο πώς θα καταπολεμήσουν τον ιό στο εσωτερικό τους, η Κίνα εξακολουθεί να προσφέρει βοήθεια στην Ευρώπη, επεκτείνοντας την επιρροή της μέσα από ένα μείγμα εξουσίας και προπαγάνδας. Όταν τελειώσει η κρίση οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους έχει απομακρυνθεί από τη σφαίρα επιρροής τους, σχολιάζει με άρθρο του στο Bloomberg ο Φερντινάντο Τζουλιάνο.  (εδώ)

Την αναστολή για 90 ημέρες των δασμών σε ορισμένες εισαγωγές, μεταξύ των οποίων οι εισαγωγές ενδυμάτων και ελαφρών φορτηγών, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να αμβλύνει την οικονομική βλάβη από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους Financial Times. Όπως αναφέρουν οι FT, η κυβέρνηση Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτρέψει ορισμένες εξαιρέσεις από τους δασμούς για ιατροφαρμακευτικές προμήθειες καθώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αυξήσουν τα εγχώρια αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού και άλλων αγαθών που χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά της πανδημίας. (εδώ)

Επτά βασικές οδηγίες προς τις κεντρικές τράπεζες, τους εποπτικούς φορείς και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα προκειμένου να πορευθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο περιβάλλον αβεβαιότητας και πιέσεων που έχει προκληθεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, έδωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε άρθρο που δημοσίευσαν οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν και Αντίτια Ναράιν αναφέρεται πως οι οικονομικές αναταραχές του κορωνοϊού είναι δυνητικά πιο σοβαρές από αυτές που είχαν εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως επισημαίνουν «οι συνθήκες σε πολλές χώρες είναι εξίσου σοβαρές με το αρνητικό σενάριο των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που συνήθως χρησιμοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών για να αξιολογήσουν τη δύναμη των τραπεζικών τους συστημάτων». (εδώ)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι το Συμβούλιό του ενέκρινε ένα νέο τριετές πλαίσιο διμερών συμφωνιών δανεισμού για να διασφαλίσει ότι η πλήρης δυνατότητά του χορήγησης δανείων, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, θα διατηρηθεί καθώς οι χώρες - μέλη του αντιμετωπίζουν πιέσεις από την έξαρση του κορονοϊού. Το νέο πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο με αυτό που καθιερώθηκε το 2016 για συμφωνίες που επιτρέπουν σε πλουσιότερες χώρες - μέλη του Ταμείου να δανείζουν απευθείας χώρες που έχουν ανάγκες και επεκτείνει τις διμερείς συμφωνίες δανεισμού από τον Δεκέμβριο του 2020 έως το τέλος του 2023 με δυνατότητα μίας παράτασης ενός έτους έως το τέλος του 2024.  (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text