Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Λυγίζει από τα χρέη και τις μειωμένες πωλήσεις η Yalco

Λυγίζει από τα χρέη και τις μειωμένες πωλήσεις η Yalco

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λυγίζει από τα χρέη και τις μειωμένες πωλήσεις η Yalco

Του Κώστα Κετσιετζή

Λύση με την FPS στην οποία έχουν μεταφερθεί τα δάνεια της για την συνέχιση της λειτουργίας της θα αναζητήσει η Yalco, η οποία έχει να αντιμετωπίσει χρέη άνω των 43 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημιές ετών. Η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, δηλώνει ότι "δεν μπορεί να δεσμευτεί την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει την συνέχιση της δραστηριότητας της”, γεγονός που καθιστά "πιθανή την παύση λειτουργίας της στο άμεσο μέλλον”.

Τα παραπάνω αναγράφονται στην έκθεση οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το α’ εξάμηνο του 2019, όπου η Yalco κατέγραψε για άλλη μια φορά ζημιές. Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές εξαμήνου υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, σε 2,783 εκατ. ευρώ από 1,01 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2018 και οι λειτουργικές ζημιές έφθασαν τα 1,878 εκατ. ευρώ από 416.000 ευρώ.

Μεγέθυνση των ζημιών αναμένεται και για το σύνολο της προηγούμενης χρήσης, καθώς όπως επίσης αναγράφεται στην έκθεση: "Η πορεία του β’ εξαµήνου της χρήσης 2019, δεδοµένων των δυσχερών εξελίξεων της περιόδου 01.01.2019 – 30.06.2019 εξελίχτηκε µε απώλεια πωλήσεων όπως επίσης και περαιτέρω ζηµιογόνα λειτουργικά αποτελέσµατα”.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξες. Η εταιρεία αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων, η δραστηριότητά της έχει περιοριστεί σηµαντικά και αφορά κατά κύριο λόγο τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των θεµάτων που σχετίζονται µε την ικανοποίηση των αναγκών ρευστότητας.

Η έλλειψη του κεφαλαίου κίνησης αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα της πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας, ενώ η περιορισµένη διαθεσιµότητα αποθεµάτων δεν επιτρέπει στην εταιρεία να εκµεταλλεύεται τη ζήτηση για τα προϊόντα της τόσο για οικιακή, αλλά κυρίως για επαγγελµατική χρήση (ξενοδοχεία και εστιατόρια).

Επιδείνωση αναμένεται και από την πανδημία του κορονοϊού. "Η µεγαλύτερη επίπτωση για την εταιρεία από την εξάπλωση του ιού είναι πως σε αυτό το αβέβαιο εγχώριο αλλά και παγκόσµιο οικονοµικό περιβάλλον η όποια περιορισµένη πιθανότητα εξεύρεσής λύσης που θα µπορούσε να διασφαλίσει την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας περιορίζεται ακόµα περισσότερο”, αναγράφεται σχετικά.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Yalco (κεφάλαιο και τόκοι) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχονταν στα 43,495 εκατ. ευρώ, ενώ 633.338 ευρώ είναι οι ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της εταιρείας μέχρι σήμερα.

Ή αρχή του τέλους καταγράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2019 όταν λόγω μη συμμόρφωσης με τους συμβατικούς όρους της αναδιάρθρωσης τους χρέους της Yalco που είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν, οι πιστώτριες τράπεζες, με επικεφαλής την Eurobank, κατήγγειλαν τα δάνεια της εταιρείας.

Ως αποτέλεσμα της καταγγελίας των δανείων ξεκίνησαν οι διαδικασίες πλειστηριασμού των ενυπόθηκων ακινήτων της Yalco στα Οινόφυτα και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν μετά από αιτήσεις ανακοπής καθώς η Yalco αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή.

Στο μεταξύ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της εταιρείας εντάχθηκαν στην τιτλοποίηση του "Project Cairo” της Eurobank και έχουν περάσει στη διαχείριση της FPS. Πλέον έχει προγραμματισθεί για τις 20 Μάϊου νέος πλειστηριασμός για τα ακίνητα στο Καλοχώρι.

Σημειώνεται ότι η "Yalco - Σωκράτης Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε." συμπληρώνει φέτος 100 λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε στη Δράμα το 1920. Κατέκτησε για μια περίοδο τη θέση του μεγαλύτερου διανομέα ειδών οικιακής χρήσης και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στη χώρα, έχοντας κλείσει αποκλειστικές συμφωνίες με γνωστούς ξένους οίκους. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή αντικολλητικών μαγειρικών σκευών με την επωνυμία FEST, ενώ ανάπτυξε καταστήματα λιανικής οικιακών ειδών με την επωνυμία ΙΩΝΙΑ.

Δραστηριοποιείται επίσης μέσω της θυγατρικής της ROTA Logistics A.E. στον χώρο παροχής αποθηκευτικών υπηρεσιών (3 PL), αποθήκευσης, ανασυσκευασίας και διανομών

Η εταιρεία διαθέτει γραφεία και εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο. Από το 2008 έχει ως βάση της διανεµητικής της δραστηριότητας τα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου δηµιούργησε ένα κέντρο αποθήκευσης και διανοµής, µε χωρητικότητα που ξεπερνά τις 30.000 παλέτες.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text