Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γ. Ζαββός: "Οι τράπεζες θα αποτελέσουν λύση του προβλήματος στην κρίση του κορονοϊού"

Γ. Ζαββός: "Οι τράπεζες θα αποτελέσουν λύση του προβλήματος στην κρίση του κορονοϊού"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γ. Ζαββός: "Οι τράπεζες θα αποτελέσουν λύση του προβλήματος στην κρίση του κορονοϊού"

Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

Η εποπτική ευελιξία και τα μέτρα στήριξης των τραπεζών δεν αποσκοπούν απλώς στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, αλλά στην επαρκή στήριξή του, έτσι ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποστηρίξουν με τη σειρά τους επαρκώς την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο. Επομένως, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τράπεζες δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος.

Τα παραπάνω αναφέρει, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεώργιος Ζαββός, επισημαίνοντας ότι η κρίση του κορονοϊού δεν έχει πλήξει τη σταθερότητα και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες.

Ο κ. Ζαββός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιστρατεύσει όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να επιτύχει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα μέτρα που λαμβάνονται, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν γενική άφεση χρεών και η χορήγηση των διευκολύνσεων δεν θα γίνεται αδιακρίτως.

"Σχεδιάζουμε τη στρατηγική αναχαίτισης και εξόδου από την κρίση, με την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της χώρας μας. Θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και συνέπεια από όλους μας. Την πολιτεία, τις τράπεζες οπωσδήποτε και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η κάθε κρίση επιφέρει συνήθως νέες προκλήσεις. Καινούργια εργαλεία πολιτικής διαχείρισης, νέες πιθανόν ευκαιρίες αναδιάρθρωσης", αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών.

Από την επόμενη μέρα της κάμψης της κρίσης, θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συνεχίσει κανονικά  ο "Ηρακλής", όπως αναφέρει ο κ. Ζαββός, τονίζοντας ότι η εξάλειψη των "κόκκινων δανείων", με οποιοδήποτε μέσο, συνιστά κορυφαίο και πάγιο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

- Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα εν μέσω του "τυφώνα κορονοϊός”;

Για τον σκοπό της παρακολούθησης του συστήματος σε καθημερινή βάση έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, μία Task Force, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί και ενημερώνεται ανελλιπώς για όλες τις εξελίξεις στις τράπεζες, το Χρηματιστήριο και την ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητική και δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τη συνήθη. Αναμένεται άλλωστε να ενισχυθεί περαιτέρω, από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλα μέτρα που έχουν προταθεί και πρόκειται να εγκριθούν στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, θέλω να τονίσω ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι πλήρως διασφαλισμένη, δεν έχει ανακύψει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες.

- Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το "χτύπημα" του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινό και θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, και μάλιστα σχήματος V, από το β΄ εξάμηνο του έτους. Μπορεί το τραπεζικό σύστημα να υποστηρίξει αυτό το σενάριο;

Μια ουσιώδης διαφορά της σημερινής κρίσης από εκείνη του 2008, είναι ότι  αυτή τη φορά το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και μπορεί να υποστηρίξει την οικονομία. Είναι δε σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη σαφή στήριξη και από την ΕΕ:

Πρώτον: Η ΕΚΤ υιοθέτησε ένα έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία (PEPP - Pandemic emergency purchase programme) και  ενέκρινε για πρώτη φορά την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων. Μία μεγάλη προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η οποία θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία.

Δεύτερον: Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (SSM, EBA, ESMA, EIOPA) έχουν αναγγείλει διευκολύνσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουν προωθήσει την ευελιξία εφαρμογής εποπτικών κανόνων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών,  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα λογιστικά πρότυπα που σχετίζονται με τη λογιστική αποτύπωσή τους. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Ευρωπαίος Επόπτης συνιστά στις τράπεζες την αναστολή χορήγησης μερισμάτων και bonus στα στελέχη τους και  πρότεινε αναθεώρηση των πολιτικών αποδοχών.

Τρίτον: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα προσωρινό πρόγραμμα ελαστικής εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, με παράλληλη αναστολή των κανόνων του επιμερισμού βαρών (burden sharing) και της BRRD όσον αφορά το εργαλείο του bail-in. Πιο συγκεκριμένα εκείνων που αφορούν το bail-in υπό το καθεστώς της BRRD. Αυτές είναι εξελίξεις πολύ σημαντικές, πολύ υποστηρικτικές για τις τράπεζες.

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου και συγκεκριμενοποιηθούν όλα τα μέτρα,  θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και οι νομοθετικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά τα μέτρα  έχουν στόχο την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, που με τη σειρά τους έχουν την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτός είναι ο μείζων στόχος για την ελληνική οικονομία. Να στηρίξουμε άμεσα τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, τις θέσεις απασχόλησης, τα εισοδήματα. Και θα το επιτύχουμε.

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το ύψος των νέων χρηματοδοτήσεων που θα απαιτηθούν για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται;

Οι ανάγκες θα εξαρτηθούν από τη χρονική διάρκεια και το οικονομικό βάθος της κρίσης. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιδοθεί σε μία ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και μέσω του μηχανισμού που θα δημιουργηθεί για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Η προσοχή μας θα επικεντρωθεί στους τομείς της οικονομίας που θα πληγούν περισσότερο. Σχεδιάζουμε τη στρατηγική αναχαίτισης και εξόδου από την κρίση, με την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της χώρας μας. Θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και συνέπεια από όλους μας. Την πολιτεία, τις τράπεζες οπωσδήποτε και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η κάθε κρίση επιφέρει συνήθως νέες προκλήσεις. Καινούργια εργαλεία πολιτικής διαχείρισης, νέες πιθανόν ευκαιρίες αναδιάρθρωσης.

- Στο τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι δίδεται "γη και ύδωρ", προκειμένου να παίξει το ρόλο που πρέπει στη διάσωση της οικονομίας. Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνει κατάχρηση των διευκολυντικών μέτρων;

Από την κρίση του 2008 και μετά έχουμε διδαχθεί όλοι μας πολλά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανεπάρκειες και αδυναμίες του συστήματος έγιναν γνωστές, σήμερα αποτελούν εμπειρία για την αποφυγή των ίδιων λαθών. Η εποπτική ευελιξία και τα μέτρα στήριξης των τραπεζών δεν αποσκοπούν απλώς στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, αλλά στην επαρκή στήριξή του, έτσι ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποστηρίξουν με τη σειρά τους επαρκώς την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο. Επομένως, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τράπεζες δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος.

Κύρια μέριμνα, τόσο των ευρωπαϊκών οργάνων, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί να  διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Είμαστε διατεθειμένοι να επιστρατεύσουμε όλα τα αναγκαία μέσα ώστε αυτό να το επιτύχουμε.

- Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για το ότι δεν θα γίνει κατάχρηση και από πλευράς δανειοληπτών, με κίνδυνο να χαθεί ό,τι έχει χτιστεί στην κουλτούρα πληρωμών;

Τα υποστηρικτικά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι προσωρινά. Ως εκ τούτου τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν γενική άφεση χρεών, αλλά τίθενται συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που επλήγησαν και πλήττονται λόγω της πανδημίας. Θα ληφθεί κάθε αναγκαία πρόνοια ώστε να διευκολυνθούν μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη υποστήριξης.

Όσον αφορά ειδικότερα τα μέτρα διευκόλυνσης  που έχουν ανακοινώσει ήδη οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, υποκείμενα προστασίας θα είναι οι συνεπείς δανειολήπτες και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση των διευκολύνσεων δεν θα γίνεται αδιακρίτως, αλλά θα εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και επί των πραγματικών δεδομένων.

- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στη λειτουργία του "Ηρακλή";

Ο "Ηρακλής" αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πλέον μηχανισμό μείωσης των "κόκκινων δανείων", ο οποίος στηρίζεται στην τιτλοποίηση και στους επενδυτές. Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την εξέταση των αιτήσεων  που έχουν κατατεθεί για την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Κάποιες τράπεζες συνεχίζουν τις διαδικασίες τιτλοποίησης με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαν εξαρχής υιοθετήσει, άλλες τις ανέστειλαν προσωρινά λόγω της παρούσας συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση, ο "Ηρακλής", έχοντας εξασφαλίσει το zero risk weight (0% RWΑ), δηλαδή τη μηδενική στάθμιση κινδύνου των senior ομολόγων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συνεχίσει κανονικά, από την επόμενη μέρα της κάμψης της κρίσης.

Η εξάλειψη των "κόκκινων δανείων", με οποιοδήποτε μέσο, συνιστά κορυφαίο και πάγιο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αποτελεί άκρως απαραίτητη προϋπόθεση, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, για να μπορέσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να επιτελέσει ξανά το ρόλο του ως πάροχος ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, να συμβάλει δηλαδή αποφασιστικά στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας  και δεύτερον, διότι αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η εξυγίανση των ισολογισμών του τραπεζικού μας συστήματος,  αποτελεί παράγοντα οικονομικής ευστάθειας και ασφάλειας, που διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text