Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το 94,17% των εταιρειών έχουν ήδη επηρεαστεί από τον Covid-19, με το 56,67% αυτών να αναμένουν φέτος σημαντικά μειωμένο τζίρο και το 10% μικρές απώλειες (66,67% σε σύνολο), λόγω της μειωμένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, της αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές συνεργασίες και επενδύσεις, των ταξιδιωτικών περιορισμών και της έλλειψης ρευστότητας. (εδώ)


Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά των υγρών καυσίμων, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας και ιδίως η απόφαση για μετάθεση κατά 75 μέρες του χρόνου πληρωμής των επιταγών φέρνει σε αδιέξοδο τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά και τα σχεδόν 6.000 πρατήρια υγρών καυσίμων.Όλον τον Μάρτιο οι βενζίνες έκλεισαν με μείωση 30% και το ντίζελ κίνησης με 13%. Η μικρότερη υποχώρηση του πετρελαίου έχει να κάνει με το ό,τι παραμένουν ακόμη ανοικτά εργοτάξια. Αντίθετα έκρηξη κατά 79% σημείωσαν οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Η μείωση των τιμών που έχει στείλει το καύσιμο ακόμη και κάτω από τα 0,84 ευρώ το λίτρο σε συνδυασμό με το κρύο οδήγησε τους καταναλωτές σε παραγγελίες, αποσκοπώντας και στην αποθήκευση ποσοτήτων για τον επόμενο χειμώνα. (εδώ)


Τα στοιχεία της έρευνας PMI του Μαρτίου υπέδειξαν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, δίνοντας ένα τέλος στην περίοδο περίπου τριών ετών συνεχούς ανάπτυξης. Η συνολική συρρίκνωση ήταν αποτέλεσμα της έντονης μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού 2019 (COVID19) προκάλεσε το κλείσιμο των εργοστασίων και την έντονη μείωση της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 42.5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σημαντική μεταστροφή από τις 56.2 μονάδες του Φεβρουαρίου. (εδώ)


Στα 130-140 εκατ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών και σε  50-53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, στοιχίζουν κάθε μήνα στον ΟΠΑΠ τα μέτρα για τον κορωνοϊό. (εδώ)

Συνολική διαθέσιμη ρευστότητά που ανέρχεται στα 623 εκατ.ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει πρόσφατα πρόσθετη γραμμή χρηματοδότησης ύψους ευρώ 325 εκατ.ευρώ, διαθέτει ο ΟΠΑΠ. Με στόχο τη μεγιστοποίηση της ρευστότητας του Ομίλου, η διοίκηση του Ομίλου έθεσε μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων τη διαφύλαξη των ταμειακών ροών, επανεξετάζοντας το επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού, διατηρώντας επαρκές κεφάλαιο κίνησης και εντοπίζοντας ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους που δεν θα επηρεάσουν την επιτυχή δραστηριοποίηση του Ομίλου μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, η απόφαση για το μέρισμα της χρήσης του 2019 τέθηκε υπό εξέταση, με την ετήσια Γενική Συνέλευση να έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, στις 10 Φεβρουαρίου 2020. (εδώ)


Η εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη βρήκε την Πειραιώς, όπως και τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες, εν μέσω υλοποίησης προγράμματος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs), προκειμένου να εξυγιάνει τον ισολογισμό της.Στο παραπάνω πλαίσιο είχε σε εξέλιξη δύο διαγωνιστικές διαδικασίες: η πρώτη σε συνεργασία με τη Eurobank αφορούσε στην πώληση των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη και η δεύτερη, τα τρία πρώτα χαρτοφυλάκια του project Trinity. Στους παραπάνω διαγωνισμούς προστέθηκαν, εν μέσω πανδημίας, άλλοι τρεις για τα δάνεια της MIG, του επιχειρηματία Ι. Αβραντίνη (ΝΕΛ) καθώς και την πώληση δανείου με ενέχυρο ξενοδοχείο στη Σερβία. (εδώ)


Λύση με την FPS στην οποία έχουν μεταφερθεί τα δάνεια της για την συνέχιση της λειτουργίας της θα αναζητήσει η Yalco, η οποία έχει να αντιμετωπίσει χρέη άνω των 43 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημιές ετών. Η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, δηλώνει ότι "δεν μπορεί να δεσμευτεί την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει την συνέχιση της δραστηριότητας της”, γεγονός που καθιστά "πιθανή την παύση λειτουργίας της στο άμεσο μέλλον”.Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές εξαμήνου υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, σε 2,783 εκατ. ευρώ από 1,01 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2018 και οι λειτουργικές ζημιές έφθασαν τα 1,878 εκατ. ευρώ από 416.000 ευρώ. (εδώ)

 

Μια βαθιά παγκόσμια ύφεση το 2020 είναι τώρα η βασική πρόβλεψη της Fitch Ratings, όπως αναφέρει ο οίκος στην νέα του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβάλει έναν ακόμη γύρο τεράστιων περικοπών στις προβλέψεις του οίκου για το ΑΕΠ. Πλέον αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 1,9% το 2020, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώνεται κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη της Κίνας από τη διαταραχή κατά το πρώτο τρίμηνο θα περιοριστεί σημαντικά από την παγκόσμια ύφεση και η ετήσια άνοδος θα είναι κάτω από το 2%. (εδώ)


Σύμφωνα με υπόμνημα που κυκλοφόρησε στους υπουργούς Οικονομικών και το οποίο είδε το Bloomberg, η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου οικονομικής ανάκαμψης που θα βοηθήσει τις χώρες να τα βγάλουν πέρα με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Το ταμείο θα βασίζεται στην «από κοινού έκδοση ομολόγων για την αμοιβαιοποίηση του κόστους της κρίσης». Οι Γάλλοι θέλουν επίσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να δημιουργήσει και μια πιστωτική γραμμή για την πανδημία. Μία πρόταση, όμως, στην οποία φαίνεται πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν οι σκληροπυρηνικοί του μπλοκ και, ειδικότερα, Γερμανία και Ολλανδία. Δύο χώρες που μέχρι στιγμής αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text