Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ενεργειακοί όμιλοι, με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ, έριξαν τις τιμές στις ΑΠΕ

Ενεργειακοί όμιλοι, με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ, έριξαν τις τιμές στις ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενεργειακοί όμιλοι, με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ, έριξαν τις τιμές στις ΑΠΕ

Στον χορό EREN, ΕDF, ΕΝΤΕΚΑ, Παναγάκος- Στα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκαν οι τιμές στην χθεσινή δημοπρασία της ΡΑΕ

Εν μέσω της πανδημίας που παραλύει όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ολοκληρώθηκε χθες η δημοπρασία για νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 508 MW από την ΡΑΕ, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα για ραγδαία πτώση των τιμών στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ για πρώτη φορά έσπασε το «φράγμα» των 50 ευρώ/MWh, αφού μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα  τιμή 49,11 ευρώ/MWh.

Όπως σχολίαζαν χθες στο ΥΠΕΝ πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του διαγωνισμού, αλλά και τη χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Η παρουσία της ΔΕΗ στις ΑΠΕ που αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα της στρατηγικής της στην πορεία προς την απολιγνιτοποίηση, εντατικοποιείται με επίκεντρο την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που εμποδίζουν την υλοποίηση των business plan, η ΔΕΗ σκοπεύει να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το έργο άμεσα, ακόμη και εντός του μήνα.

Εκτός από την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, στο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που διενεργήθηκε με ηλεκτρονική δημοπρασία, πέρασαν και ηχηρά ονόματα του κλάδου των ΑΠΕ.

Μεταξύ αυτών είναι ένα αιολικό έργο στο Βέρμιο, δυναμικότητας 53 Μεγαβάτ (Αιολικά Βερμίου) της ΕΝΤΕΚΑ, το οποίο ενεργοποιεί χρηματοδότηση του Αμερικανικού fund Quantum Energy Partners. Το έργο που είναι και το μοναδικό αιολικό που επιλέχθηκε κατά την χθεσινή δημοπρασία πέτυχε μία από τις χαμηλότερες ιστορικά τιμές που ήταν τα 54,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρωταγωνιστής κατά την χθεσινή διαδικασία ήταν όπως άλλωστε αναμενόταν η ηλιακή ενέργεια, με την επιλογή Φ/Β, ισχύος 70 ΜW της γαλλικής EREN στη θέση Ξηροκάμπι στον Ευρώτα με τιμή 50,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης ένα δεύτερο έργο 42 ΜW της EDF στο δήμο Θηβαίων με την  επωνυμία Ηλιόθεμα και με τιμή 50,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και ένα συγκρότημα Φ/Β 37,94 ΜW της Spes Solaris του ομίλου Παναγάκου, το οποίο κέρδισε και τη μεγαλύτερη τιμή του διαγωνισμού που ήταν τα 54,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου και 66-67 ευρώ/MWh στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2019, γεγονός που καταδεικνύει την σταθερά πτωτική τάση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, θα επανεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς και θα διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμα των επόμενων διαγωνισμών που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην χθεσινή διαδικασία συμμετείχαν 9 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 44 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας. Με βάση τους κανόνες της προκήρυξης, η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 502,94 MW, δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 5,41 MW.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text