Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες, μεγάλοι όμιλοι, ακόμη και αυτοί που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, προετοιμάζουν τις άμυνες τους καθώς κανείς δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς θα τελειώσει η κρίση του κορονοϊού αλλά και το πως θα έχει διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα. Η επιδείνωση έγινε αισθητή ήδη από τον Μάρτιο όπου η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους, τον Ιούλιο του 2015. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 42,5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας σημαντική μεταστροφή από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου. (εδώ)

Με βάση τις εκτιμήσεις 3 μεγάλων τραπεζών ειδικά για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι οι εξής. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί από 7% με 9% που σηματοδοτεί υποχώρηση στα 172 με 175 δισεκ. στα επίπεδα που βρισκόταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2016. Στο β΄ τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μπορεί να φτάσει στο  20% απόρροια της καραντίνας στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Επιπλέον η ανεργία θα αυξηθεί κατά 150 χιλιάδες από 750 σε 900 χιλιάδες. Και το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί αλλά οι κίνδυνοι δεν είναι υψηλοί λόγω του μοντέλου εξυπηρέτησης του και της σύνθεσης του.(εδώ)

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του μηχανισμού ρευστότητας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, καθώς έχει ήδη κλείσει η σχετική συμφωνία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπ. Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι τα δύο υπουργεία βρίσκονται στη φάση των διατυπώσεων της συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις έχουν αυτήν την περίοδο ελάφρυνση λόγω της μείωσης του κόστους φυσικού αερίου και πετρελαίου και γι’ αυτό το υπουργείο ζήτησε -και οι εταιρείες προχώρησαν- σε προσφορές και εκπτώσεις προς τους καταναλωτές.Το ΥΠΕΝ προωθεί επίσης παρεμβάσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς (εδώ).

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Το 2019 ήταν μια θετική χρονιά, καθώς η διεθνοποιημένη παρουσία του Ομίλου μας και η συνέχιση του επενδυτικού μας προγράμματος επέτρεψε την αύξηση όλων των βασικών οικονομικών μας μεγεθών και της εγκατεστημένης ισχύος μας. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 299,1 εκατ. ευρώ, έναντι 292,1 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξημένες κατά 2,4%. Αναλυτικότερα: Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 9,7%. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 37,0 εκατ. ευρώ, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 88% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,4 εκατ. ευρώ το 2018. Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων ανήλθαν σε 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 41,6 εκατ. ευρώ, στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δις.ευρώ.(εδώ)

Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE A.E.» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6/3/2020 αποφάσισε, μεταξύ άλλων: (i) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 531.548,69 Ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού «διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» της εν λόγω κεφαλαιοποίησης υλοποιημένης με αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της Εταιρείας κατά 0,045 Ευρώ, ήτοι από 0,47 Ευρώ σε 0,515 Ευρώ., και (ii) την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 531.548,69 Ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της Εταιρείας κατά 0,045 Ευρώ, ήτοι από 0,515 Ευρώ σε 0,47 Ευρώ και επιστροφή - καταβολή του αντίστοιχου ποσού προς τους μετόχους της Εταιρείας.. (εδώ).

Εν μέσω της πανδημίας που παραλύει όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ολοκληρώθηκε χθες η δημοπρασία για νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 508 MW από την ΡΑΕ, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα για ραγδαία πτώση των τιμών στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ για πρώτη φορά έσπασε το «φράγμα» των 50 ευρώ/MWh, αφού μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα  τιμή 49,11 ευρώ/MWh.Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, θα επανεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς και θα διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμα των επόμενων διαγωνισμών που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά.(εδώ)

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου Σαράντη κατά το 2019 ανήλθαν σε € 370,07 εκ. ευρώ συγκριτικά με €344 εκ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,58%. Οι παράγοντες της αύξησης αυτής είναι η στοχευμένη προϊοντική ανάπτυξη και η αποτελεσματική εμπορική προσέγγιση και ενεργοποίηση σε όλα τα κανάλια διανομής του Ομίλου, σε συνδυασμό με νέες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο του. Η δέσμευση του για ισορροπημένη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων και βελτίωση της παραγωγικότητας οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας και των περιθωρίων κέρδους.(εδώ)

Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι οι αερομεταφορείς θα εξαντλήσουν κατά 61 δισ. δολάρια τα από θέματα ρευστότητας στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς μόνο οι ζημίες από εισιτήρια που πωλήθηκαν αλλά στη συνέχεια ματαιώθηκαν οι πτήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων ανέρχονται στα 35 δισ. δολάρια. Ανά περιοχή, οι αεροπορικές Ασίας-Ειρηνικού είδαν την επιβατική ζήτηση να βουλιάζει 41%, ενώ για τους αερομεταφορείς Βορείου Αμερικής το αντίστοιχοι ποσοστό ήταν 2,8%, από αύξηση 2,9% του Ιανουαρίου.(εδώ)

Η Morgan Stanley υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων, έχουν επεκταθεί σε μεγάλο αριθμό Πολιτειών. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 5,5% το 2020, στην μεγαλύτερη ύφεση από το 1946 (εδώ).

Το πετρέλαιο, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 60% από τα αντίστοιχα στις αρχές του έτους.Κατά τις εκτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όπως τις ανέφερε σε μηνύματά του στο Twitter, οι περικοπές μπορεί να φθάνουν τα 10 ή 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η μείωση της παραγωγής αναμένεται να ενισχύσει την τιμή του εμπορεύματος και τον ενεργειακό κλάδο, «ο οποίος στις ΗΠΑ απασχολεί 10,3 εκατομμύρια άτομα» όπως παρατηρεί ο Τζιν Γκόλντμαν, διευθυντής επενδύσεων της Cetera Financial Group. Τέλος, η δραστική αύξηση των ανέργων στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας επιτείνει την αβεβαιότητα, αλλά η αναμενόμενη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θα ενισχύσει έναν κλάδο, που έχει δεχθεί πλήγματα..(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text