Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Βουτιά-ρεκόρ για τον PMI Υπηρεσιών τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Βουτιά-ρεκόρ για τον PMI Υπηρεσιών τον Μάρτιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Βουτιά-ρεκόρ για τον PMI Υπηρεσιών τον Μάρτιο

Τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία της έρευνας σημείωσε τον Μάρτιο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και μείωσε δραματικά την κίνηση των πελατών.

Ειδικότερα, ο δείκτης κατρακύλησε στις 39,8 μονάδες στο τέλος του πρώτο τριμήνου από 49,4 μονάδες το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 39,1 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν την ταχύτερη υποχώρηση της δραστηριότητας από την έναρξη της έρευνας τον Οκτώβριο του 2009.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε σε νέο χαμηλό στις 40,9 μονάδες τον Μάρτιο από 49,6 το Φεβρουάριο.

"Η βουτά στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο είναι η μεγαλύτερη των 10 και πλέον ετών καθώς οι προσπάθειες να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού εντείνεται", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

"Η έρευνα δείχνει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό που προσεγγίζει το 5% τον Μάρτιο, αλλά με νέα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού να υιοθετούνται αυτή η πτώση της δραστηριότητας μπορεί να επισκιαστεί από τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν το δεύτερο τρίμηνο", πρόσθεσε.

Μεγάλη πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών έδειξαν και τα στοιχεία του Institute for Supply Management, με τον δείκτη πάντως να παραμένει πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, η μη μεταποιητικός δείκτης PMI του  ISM διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο από 57,3 μονάδες το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 45 μονάδες.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text