Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι νέες επενδύσεις άνω του €1,5 δισ. και οι προοπτικές

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι νέες επενδύσεις άνω του €1,5 δισ. και οι προοπτικές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι νέες επενδύσεις άνω του €1,5 δισ. και οι προοπτικές

Νωρίτερα σε σχέση με το 2025, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, υλοποιείται ο στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ισχύος 2.000 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτό δεδομένου ότι ήδη, το σύνολο της εγκατεστημένης και υπό κατασκευή ισχύος έργων ΑΠΕ διαμορφώνεται σε 1.938 MW, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη διετία με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πετύχει τον στόχο των 2.000 MW.

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση της εταιρείας για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2019, οι επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας σε Αμφιλοχία και Αμάρι είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Ισόποσης αξίας είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε νέα έργα ΑΠΕ σε Εύβοια και Κεντρική Ελλάδα και ως εκ τούτου συνολικά τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας είναι συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Μέσα Μαρτίου, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι προχωράει στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 550 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Η μονάδα απορριμμάτων

Ένα ακόμη έργο που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα αφορά την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, έργο προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται τους προσεχείς μήνες. Όπως ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, "όταν συμβασιοποιηθεί το έργο θα προσθέσει άλλα 60 εκατ. απορρόφησης στο ΕΣΠΑ και θα επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο έως και το 2021".

Οι προοπτικές και τα μεγέθη

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μία από τις "κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές", καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε ΑΠΕ και πράσινη ενέργεια, προσφέρει ασφάλεια στους μετόχους της.

Η εταιρεία έχει αμυντικό χαρακτήρα ως επενδυτική επιλογή, επειδή οι εταιρείες ΑΠΕ έχουν προτεραιότητα στο δίκτυο, ενώ το καθεστώς ενίσχυσης των έργων εξασφαλίζει σταθερά τιμολόγια και σταθερή ταμειακή ροή, ανεξάρτητα από τη δυναμική της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές συμπεριλαμβάνει ο διεθνής οίκος Wood τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνοντας τιμή-στόχο τα 9,20 ευρώ και σύσταση αγοράς. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τα περιθώρια για εκτροχιασμό του ελληνικού σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη στροφή στις ΑΠΕ είναι ελάχιστα και ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου δεν θα είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμες.

Το 2019, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφάνισε αύξηση, έναντι του 2018, κατά 2,4% ενοποιημένων πωλήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 299,1 εκατ. ευρώ. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ενισχύθηκε (+8,4%) σε 182 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 44,9 εκατ. ευρώ το 2018.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text