Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη ύφεση το 2020

Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη ύφεση το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη ύφεση το 2020

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού έχει επιφέρει σωρεία ανησυχιών σ’ όλο τον πλανήτη, καθώς πέραν των χιλιάδων νεκρών η προσοχή στρέφεται και στην επόμενη ημέρα, η οποία προβλέπεται δυσοίωνη σε επίπεδο οικονομίας.

Ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί «ψελλίζουν» τη λέξη ύφεση και προσπαθούν να παροτρύνουν τους ηγέτες των κρατών να λάβουν άμεσα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος προειδοποίησε για μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση», η οποία θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες.

«Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες» έσπευσε να προσθέσει.

Παρεμφερείς είναι οι προβλέψεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τον υπεύθυνο για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, να «βλέπει» βαθιά ύφεση, η οποία θα αποκλιμακωθεί από το επόμενο έτος.

Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές «φωνές», οι οποίες κάνουν λόγο για μια οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας θα υπερβαίνουν τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα οικονομικά και νομισματικά μέτρα για τη θωράκιση των εθνικών οικονομιών.

Στα της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στον «Alpha», έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 3% έως 4% για το τρέχον έτος – χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2020, ανακτώντας ένα σημαντικό μέρος του χαμένου ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω μιας σειράς μηχανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και του όρους του παρελθόντος.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text