Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 215 | Το νέο μεγάλο “τούνελ” της αγοράς

Το νέο μεγάλο “τούνελ” της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το μεγάλο ερώτημα των ελλήνων επενδυτών κατά τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είχε εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, ήταν σχετικά με τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς ύφεσης. Η απάντηση που -λογικά- δίναμε τότε ήταν ότι, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας επίσης θα υποχωρούσε, πλην όμως, η υποχώρηση αυτή αναμενόταν να είναι περιορισμένη, μικρότερη αυτής των διεθνών αγορών και προσωρινή. Ο λόγος αυτής της εκτίμησης ήταν ότι, αφενός μεν η ελληνική αγορά δεν είχε βιώσει την άνοδο που είχαν πετύχει οι διεθνείς αγορές κατά τα προηγούμενα χρόνια -και συνεπώς, οι αποτιμήσεις δεν ήταν ακόμη τόσο υψηλές- και αφετέρου ότι, η ελληνική οικονομία είχε αποκτήσει μία δυναμική υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ή άλλες συγκρίσιμες οικονομίες, κάτι που βεβαίως αποδείχθηκε ως αληθές στο διάστημα των 18 τελευταίων μηνών.

Όμως, το ερώτημα αυτό, κατέληξε σε ένα μεγάλο εφιάλτη, καθώς συνέβη το αναπάντεχο -μια κρίση που όμοιά της δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών. Η κρίση αυτή, όχι απλά προκάλεσε την κατάρρευση των διεθνών αγορών, αλλά τις έβαλε σε μία περιπέτεια της οποίας, ακόμη και σήμερα, ουδείς γνωρίζει το βάθος, τα χαρακτηριστικά της, ή έστω τη διάρκειά της. Η περιπέτεια αυτή παρέσυρε και την ελληνική οικονομία -και χρηματιστηριακή αγορά- και ίσως “διαλύσει”, ό,τι απέμεινε από την οικονομική κρίση, ή ό,τι πρόλαβε να ανοικοδομηθεί στα δύο τελευταία θετικά χρόνια.


Η καταστροφή συντελέστηκε. Η ελπίδα έγκειται στο να μην είναι μεγάλης διάρκειας, επειδή ο χρόνος την επιδεινώνει, αφού καταστρέφει τους ιστούς λειτουργίας των επιχειρήσεων και της  οικονομίας.


Στα μέσα Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε να μη διασπάσει τα προηγούμενα μακροχρόνια “χαμηλά” και παρέμεινε κάτω από τις 500 μονάδες, μόλις για  τρεις συνεδριάσεις. Κατά το τρέχον  διάστημα σταθεροποιείται γύρω από τις 550 μονάδες Το ζητούμενο είναι να διατηρήσει το επίπεδο αυτό και να κινηθεί σταδιακά προς τις 600 - 620 μονάδες, δηλαδή στα  επίπεδα που διαπραγματεύονταν κατά το β’ εξάμηνο του 2018. Εάν αυτό επιτευχθεί και διατηρηθεί ο δείκτης σε αυτά -ή και ανώτερα- επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες, θα πρόκειται για μία εξέλιξη που θα δίνει σημαντικές προοπτικές για την μετά την κρίση περίοδο.

Κομβικό σημείο είναι η διάρκεια. Εάν το υγειονομικό πρόβλημα αμβλυνθεί μέσα στο μήνα Μάιο, θα διασωθεί ένα τμήμα του ΑΕΠ (κυρίως αυτό που επηρεάζεται από τον τουρισμό) και οι επιδράσεις σε όλη την παραγωγική μηχανή της χώρας θα είναι μικρότερες.


Η κρίση του παρόντος έτους θα επιδράσει στα οικονομικά μεγέθη του 2021 και πιθανόν και του 2022, αφού η αλλαγή της ψυχολογίας των καταναλωτών σε όλο το κόσμο θα προκαλέσει και μεταβολές στις δομές της διεθνούς οικονομίας. Παράλληλα, σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο, όσα συμβαίνουν σ’ αυτή την περίοδο, θα προκαλέσουν μεταβολές στη λειτουργία, την παραγωγική δυναμικότητα και οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, εξελίξεις οι οποίες θα έχουν μακρύτερη διάρκεια.


Εμπεριέχουν κίνδυνο οι επανατοποθετήσεις σ’ αυτή τη φάση και σ’ αυτά τα επίπεδα της αγοράς; Σαφώς και εμπεριέχουν. Όμως, σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος του κινδύνου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του υγειονομικού ζητήματος. Εάν αυτό επιλυθεί σύντομα, παρά τις επιδράσεις που θα αφήσει, η οικονομία θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάρρωσής της πιο γρήγορα. Μέσα απ’ αυτή τη λογική, εκτιμούμε ότι, θα είχε νόημα να υπάρξουν περιορισμένες τοποθετήσεις μόλις εμφανιστούν τα πρώτα (απτά) σημεία εξόδου από την υγειονομική κρίση. Όπως έχουμε δηλώσει (εδώ) αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε στο χαρτοφυλάκιο που τηρούμε με βάση το “απόλυτο σύστημα”. Βέβαια, το γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια αυτά ρευστοποιήθηκαν στις 818 μονάδες, κάνουν την ψυχολογική μας διαχείριση ευκολότερη.


Συμπερασματικά, ακολουθώντας το μύθο του Σίσυφου, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας θα επαναλάβει την αέναη προσπάθειά του να αναρριχηθεί σε μία νέα κορυφή. Κάποια στιγμή βέβαια θα το πετύχει. Ας ελπίσουμε ότι η νέα κορυφή θα είναι σημαντικά υψηλότερα από την προηγούμενη. Και ας ευχηθούμε να “αναγνωρίσουμε” έγκαιρα τις κινήσεις του. Κάτι που το προσπαθούμε με κάθε τρόπο.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text