Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πάνω οι τιμές σε ενοίκια και πωλήσεις κατοικιών στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο 2020

Πάνω οι τιμές σε ενοίκια και πωλήσεις κατοικιών στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο +6% οι τιμές πώλησης και +9,5% τα ενοίκια μέσα σε ένα χρόνο σε όλη την Επικράτεια

Με… φόρα από το 2019 έρχονται οι τιμές των κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την κρίση του κορωνοϊού να μην έχει φανεί, έως τώρα, στις αγγελίες που αναρτούν οι ιδιοκτήτες είτε πρόκειται για πωλήσεις είτε ακόμη για ενοικιάσεις.Τα στοιχεία από το δίκτυο του www.spitogatos.gr για το πρώτο τρίμηνο, όπως αυτά προκύπτουν από τις αγγελίες που αναρτούν οι ιδιοκτήτες παραπέμπουν σε άνοδο όσον αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών πανελλαδικά κατά μέσο όρο στο 6%, ενώ όσον αφορά τις ενοικιάσεις το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου διαμορφώνεται στο 9,5%.

Πρόκειται βέβαια για αγγελίες που έχουν αναρτηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους και δεν μπορούν να αποτυπώσουν, επί του παρόντος, τη μελλοντική πορεία της αγοράς και τον αντίκτυπο λόγω κορωνοϊού. Αντίθετα, αυτό που αποτυπώνουν σίγουρα είναι την ανοδική πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς προ της κρίσης του κορωνοϊού και τις θετικές προσδοκίες από πλευράς των ιδιοκτητών ακινήτων.Η διάρκεια της κρίσης (και πολύ περισσότερο των περιορισμών με τον μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και την αναστολή λειτουργίας σε πολλούς τομείς του εγχώριου επιχειρείν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των εργαζομένων) θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία των τιμών των ακινήτων από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην τελευταία έκθεση ο Διοικητής της Τραπεζας της Ελλάδος σε σχέση με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων σε συνάρτηση με την πανδημία του κορωνοϊού «η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας». Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι «δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό (σ.σ. μεταξύ των οποίων και η μεγάλη ζήτηση για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις που συγκράτησαν την πτώση στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης) και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών».

 

Οι τιμές για πωλήσεις- ενοίκια Τώρα, με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos, της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων, με πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια σελίδες το μήνα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, πανελλαδικά σημειώνεται σημαντική αύξηση στις τιμές των κατοικιών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.Πανελλαδικά, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια, με 2.593 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 511 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης με +27,9%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στη Φλώρινα με -18,2%.

 

 

Ενδεικτικά για την Αθήνα, στο κέντρο ο τιμές έχουν σημειώσει άνοδο κατά 4,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018, με τη μέση τιμή στα 1.571 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται σε περιοχές που ξεκινούν από πιο χαμηλά όπως στα δυτικά προάστια (+8,2%), με μέση τιμή στα 1.273 ευρώ. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο Πειραιάς, όπου η άνοδος ως προς τις τιμές πώλησης των κατοικιών φθάνει το 10,9% (1.444 ευρώ ανά τ.μ.) όπως και στα προάστια του Πειραιά με +8,1% (1.140 ευρώ ανά τ.μ.).Εντυπωσιακή είναι η άνοδος στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό ανόδου καταγράφηκε, όπως προαναφέρθηκε, στο 27,9%, ήτοι στα 1.476 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στους περιφερειακούς δήμους η άνοδος ήταν στο 8%.Στις ενοικιάσεις, η «κόπωση» που έχει καταγραφεί ήδη από πέρυσι στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, τύπου Airbnb, είναι εμφανής στη μείωση των ενοικίων κατά 4,7% για το κέντρο της Αθήνας, με τη μέση τιμή ενοικίου πάντως να παραμένει «τσουχτερή» ήτοι στα 9,44 ευρώ.

 

 

Αντίστοιχα, σε πολύ υψηλά νούμερα έχουν φθάσει τα ενοίκια και στα νότια προάστια, εξ’ ου και η πτώση που καταγράφεται κατά μέσο όρο στο 1,1%, με μία μέση τιμή στα 10,59 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα (σ.σ. αν και σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ανά τ.μ. είναι κατά πολύ υψηλότερες). Στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλή η άνοδος στο υπόλοιπο του νομού (+33,9%), αν και οι τιμές εδώ έχουν ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, ήτοι από τα 2,86 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα πέρυσι για να αυξηθούν στα 3,83 ευρώ ανά τ.μ. φέτος. Πανελλαδικά, η μεταβολή σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι μια ανάσα από το +10%, ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,75 ευρώ/ τ.μ..

 

Πηγή:www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text