Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι τιμές για πωλήσεις- ενοίκια με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos, πανελλαδικά σημειώνεται σημαντική αύξηση στις τιμές των κατοικιών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα στοιχεία από το δίκτυο του www.spitogatos.gr για το πρώτο τρίμηνο, όπως αυτά προκύπτουν από τις αγγελίες που αναρτούν οι ιδιοκτήτες παραπέμπουν σε άνοδο όσον αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών πανελλαδικά κατά μέσο όρο στο 6%, ενώ όσον αφορά τις ενοικιάσεις το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου διαμορφώνεται στο 9,5%.(εδώ)

Η Ελλάδα με 30 δισεκ. νέα δάνεια καθώς και με το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση του κορωνοιού επαρκώς αλλά το χρέος στο 205% του ΑΕΠ. Έχει εκτιμηθεί ότι συνολικά η Ευρώπη θα μπορούσε να χρειαστεί 3 τρισεκ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες επιπτώσεις του κορωνοιού. Στα 3 τρισεκ. ευρώ περιλαμβάνονται τα πακέτα στήριξης κάθε χώρας, η νομισματική παρέμβαση της ΕΚΤ και βεβαίως τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν από ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Commission και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.(εδώ)

Η αρνητική επίδραση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία προεξοφλείται ήδη για το 2020 χωρίς πάντως να μπορεί να είναι κανείς συγκεκριμένος σχετικά με το ακριβές μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης.Οι εκτιμήσεις ξεκινούν από το -3% και φτάνουν ακόμη και το -9%. Η ελπίδα είναι ότι ο οικονομικός κύκλος θα ακολουθήσει αντίστροφα τον κύκλο του ιού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και πιστωτική πρόσβαση με αποτέλεσμα είτε τη θανάσιμη υπερχρέωση είτε την πτώχευση. Η ζήτηση για χώρους γραφείων, ιδιωτικά και μαζικά μέσα μεταφοράς και όλες οι συναφείς δαπάνες θα περιοριστούν δραστικά.(εδώ)

Αρκετά πιο αισιόδοξη από τις εκθέσεις άλλων επενδυτικών οίκων η HSBC στην εκτίμησή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων στην ελληνική οικονομία. Τα οφέλη της εποχικότητας του τουρισμού και η ανάπτυξη σχήματος V το 2021. Ύφεση της τάξεως του 6% προβλέπει πλέον η HSBC για την ελληνική οικονομία έναντι ανάπτυξης 2,3% προγενέστερα. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και ισχυρή ανάπτυξη τύπου V για το 2021, με ανάπτυξη 5,8% από 2,1% που προέβλεπε προγενέστερα. Η HSBC υπολογίζει ότι ο τομέας που θα επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο είναι ο τουρισμός. Ταυτόχρονα όμως η HSBC επισημαίνει ότι η οικονομία θα πληγεί και από άλλα κανάλια της οικονομίας πέραν του τουρισμού. Επισημαίνει την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό οκταμήνου τον Μάρτιο ενώ οι διαταραχές στα logistics και στις αλυσίδες της προσφοράς είναι πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά στον τομέα του shipping και του παραγωγικού τομέα.(εδώ)

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων, ο κλάδος αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: τα φορτηγά που πραγματοποιούν τις μεταφορές των προϊόντων είχαν προγραμματίσει τα δρομολόγιά τους προ κορωνοϊού έτσι ώστε να μην κάνουν δρομολόγια χωρίς εμπορεύματα. Τώρα λόγω της μειωμένης παραγωγής κάποιων εταιρειών, σε κάποια δρομολόγια ενδεχομένως τα φορτηγά να επιστρέφουν χωρίς προϊόντα. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες τροφίμων, αρκετές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί σε αύξηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Στον αντίποδα, βεβαίως, βρίσκονται βιομηχανίες τροφίμων που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους τροφοδοτεί τη μαζική εστίαση, η οποία επί της ουσίας δεν λειτουργεί.(εδώ)

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, οι επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας σε Αμφιλοχία και Αμάρι  θα συμβάλλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα. Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές συμπεριλαμβάνει ο διεθνής οίκος Wood τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνοντας τιμή-στόχο τα 9,20 ευρώ και σύσταση αγοράς.(εδώ)

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατακύρωσε στον διαγωνισμό το φωτοβολταϊκό ισχύος 200 μεγαβάτ (MW) στην Πτολεμαΐδα, χτυπώντας τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή των 49,11 ευρώ/MWh, οδηγώντας την κούρσα του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν κατά 15,87% από την τιμή εκκίνησης και να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο. Η ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για στροφή στα ανανεώσιμα αποκτά δυναμική που αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς.Η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν τη λειτουργία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.(εδώ)

H Profile Software, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Ο Όμιλος διατηρεί την οικονομική ευρωστία του, με δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια στο 0,83x, και δείκτη γενικής ρευστότητας στο 1,75x συνέπεια της αποτελεσματικής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης.Tο πρόγραμμα R&D του Ομίλου ενισχύεται διαρκώς με νέες τεχνολογίες, δυνατότητες και νέο στελεχιακό δυναμικό, ώστε να προσφέρονται προηγμένες λύσεις για πλήρη αυτοματοποίηση εργασιών και κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της αγοράς όπως εξελίσσονται.(εδώ)

Η «ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις για την τρέχουσα χρήση θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό αμέσως μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν μια κατά το δυνατό ασφαλέστερη εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.(εδώ)

Το δρόμο της διάσωσης του διαγωνισμού για την γραμμή 4 του μετρό ύψους 1,8 δισ. ευρώ και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τεχνικές εταιρείες αλλά και ολόκληρη την αλυσίδα κατασκευών, υπογραμμίζουν στην αγορά. Η κρισιμότητα του διαγωνισμού είναι τόσο μεγάλη που όπως εκτιμάται, σε περίπτωση μη συνέχισης του έργου θα προκληθεί πανικός στην αγορά και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επικαλούνται χάος και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από την ματαίωση του έργου ύψους 1,8 δισ. Εκτίμηση ότι θα χρειαστεί 2 έως 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένας νέος διαγωνισμός.(εδώ)

Οι περισσότεροι τώρα εστιάζουν στην αποτροπή ύφεσης «ρίχνοντας λεφτά στην αγορά». Ομως, πρέπει να θυμηθούμε και τον άλλο κίνδυνο: τον πληθωρισμό.Τα οικονομικά του σήμερα διαφέρουν από τα οικονομικά του χθες. Πρέπει να αποτρέπεται η ύφεση, αλλά και ο πληθωρισμός. Η σημασία της ανακατεύθυνσης δραστηριοτήτων συνεπάγεται ότι η πανδημία είναι λόγος επίσπευσης και όχι αναβολής μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Η διεθνής συνεργασία έχει μεγαλύτερη σημασία. Τέλος, το βλέμμα πρέπει να είναι συνεχώς προσηλωμένο και στην προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.(εδώ)

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποίησε πως ο κορονοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή που θα βιώσουν οι επόμενες γενιές, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο 96χρονος πολιτικός πιστεύει πως ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής έχει κάνει "συμπαγή δουλειά για να αποφύγει τις άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις", αλλά προσθέτει πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά και πολύ γρήγορα προκειμένου όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά για να νικήσει την ασθένεια.(εδώ)

Ο κορωνοϊός έβαλε ξαφνικά «στον πάγο» τουλάχιστον το ένα-τέταρτο της αμερικανικής οικονομίας, με το προσωρινό «λουκέτο», με τις ΗΠΑ να βιώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους αναστολή της δραστηριότητας των εμπορικών καταστημάτων σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως διαπιστώνει η «WSJ» σε αποκλειστική ανάλυση.41 πολιτείες έχουν ζητήσει σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του Covid-19. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τοπική οικονομία της Καλιφόρνια χάνει καθημερινά 2,8 δισ. δολάρια ή το 31,5% του συνολικού(8,8 δισ. δολάρια) ημερήσιου ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αλλά το μέγεθος της απώλειας ΑΕΠ σε καθημερινή βάση είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις απώλειες 26% κατά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929-33, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text