Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2020 ανήλθε στο ποσό των 4.322,4 εκατ. ευρώ (4.699,3 εκατ. δολάρια) έναντι 4.256,7 εκατ. ευρώ (4.817,4 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 1,5%.

Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Φεβρουάριο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 42,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,3%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Φεβρουάριο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 36,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,1%, σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο 2019. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 ανήλθε σε 3.594,9 εκατ. ευρώ (3.909,3 εκατ. δολάρια) έναντι 3.680,3 εκατ. ευρώ (4.143,1 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2019, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 2,3%.

Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 138,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,8% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 75,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7%.(εδώ)

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης αυξάνουν τα δανειακά τους προγράμματα για το τρέχον έτος, με όπλο και το νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας για την αντιμετώπιση του σοκ που προκαλεί η πανδημία. Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες πέραν από τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω «καύσιμα» που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να αντλήσουν από τις αγορές με έκδοση ομολόγων. Η κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ, η οποία όπως φαίνεται δεν θα αργήσει, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα εκδόσεων χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, θα δώσει και το «σήμα» και για κάποιες εισηγμένες που μπορούν να προχωρήσουν και αυτές σε έκδοση ομολόγων. Μία νέα έκδοση 10ετούς της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο και θεωρείται και τίτλος «ορόσημο», θα αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς (benchmark) σε όρους επιτοκίου για το κόστος δανεισμού το οποίο θα «αντιμετωπίσουν» οι εταιρείες.  Η Citigroup εκτιμά πως, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα και πόσο θα είναι το «χτύπημα» στο ελληνικό ΑΕΠ, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε πρόσθετη άντληση πέραν των 4 δισ. ευρώ που έχει τεθεί ως στόχος αυτή τη στιγμή. Αυτή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των 5 δισ. ευρώ (εάν οι περιορισμοί διαρκέσουν συνολικά 10 εβδομάδες και το χτύπημα στο ΑΕΠ κινηθεί στο 4,4%) και των 20 δισ. ευρώ (εάν το «χτύπημα» στο ΑΕΠ είναι της τάξης του 12,4% και οι περιορισμοί διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα).(εδώ)

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πακέτο στήριξης περί τα 15 δισεκ. και προετοιμάζει και πρόσθετες παρεμβάσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τελικά αυτά τα θετικά μέτρα να μην έχουν αναμενόμενη απήχηση στην εθνική οικονομία.Οι τράπεζες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των 70 δισεκ. παλαιών NPEs αλλά και των νέων π.χ. τα ξενοδοχεία χρηματοδοτήθηκαν πολύ από τις τράπεζες και ο κλάδος θα έχει μεγάλο πρόβλημα.Μπορεί από την μια τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής λόγω παραοικονομίας να μην αποδώσουν και η προσφορά δανείων από τις τράπεζες να είναι σε κατώτερη των προσδοκιών. Σε αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό να ανακύψουν άλλα ζητήματα με κυριότερο την πορεία του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα όπου η Ελλάδα θα επανέρχεται στην κανονικότητα να είναι κατώτερη, δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ που θα ακολουθήσει της βαθύτατης ύφεσης να είναι πιο αργή που να μην αναπληρώσει τις απώλειες στην εθνική οικονομία.(εδώ)

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προανήγγειλε, παράλληλα, στροφή των τουριστικών επιχειρήσεων στον εσωτερικό τουρισμό. Άφησε, ταυτόχρονα, ανοιχτό το ενδεχόμενο -πέραν των μειωμένων τιμών που αναμένεται να υπάρχουν στα καταλύματα που θα λειτουργήσουν- να επανέλθουν με κάποια μορφή, τα δελτία κοινωνικού τουρισμού ή voucher διακοπών. Αναφερόμενος στη στήριξη που αναμένουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα από την Πολιτεία, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ τοποθέτησε τον πήχη σε ένα ποσό που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 10% των συνολικών κεφαλαίων που θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.(εδώ)

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει 6 δισ. ευρώ τις πρόσθετες ταμειακές ανάγκες του Απριλίου..Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι το πλέγμα μέτρων που έχει ήδη παρουσιαστεί από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζομένους θα καλύψει και την περίοδο του Μαΐου κι ενδεχομένως του Ιουνίου, ενώ η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία έως το καλοκαίρι ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 13% του ΑΕΠ. Έκπτωση του 40% παρέχεται και στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοιού καθώς και στους εργαζόμενους σε αυτές.Η κυβέρνηση ετοιμάζει σε συνεργασία με τις τράπεζες σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κοροναϊου.Ήδη έχει αποφασιστεί η τρίμηνη αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί οικονομικά εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.(εδώ)

Η Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «FLEXOPACK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ» ανακοινώνει ότι προχώρησε στην κεφαλαιακή ενίσχυση με το ποσό των δύο εκατομμυρίων Ευρώ, της σε ποσοστό 100% θυγατρικής της εταιρείας «FLEXOPACK INTERNATIONAL LIMITED» που εδρεύει στην Λάρνακα της Κύπρου. Η εν λόγω κεφαλαιακή ενίσχυση υλοποιήθηκε μέσω της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω θυγατρικής  με την καταβολή μετρητών και με την έκδοση εκατό χιλιάδων (100.000) νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας ενός (1,00) ευρώ εκάστης και με τιμή διαθέσεως είκοσι (20,00) ευρώ δι' εκάστη μετοχή. Η Διοίκηση της εταιρίας παραμένει στρατηγικά και σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της παρουσίας και διείσδυσης της τοπικής ως άνω θυγατρικής της στη γεωγραφική περιοχή της Αυστραλίας, με σκοπό την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου και την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της εν λόγω αγοράς.(εδώ)

Η εκτίμηση της Citigroup για τις 4 συστημικές τράπεζες έχει ως εξής: Alpha Βank: Διατηρεί την τιμή-στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή με υψηλό περιθώριο ανόδου. Η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 3,6 φορές και 2,6 φορές.Eurobank: Η τιμή-στόχος για τη Eurobank διατηρείται σε 1 ευρώ , με επίσης σημαντικό ανοδικό περιθώριο. Η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 3,2 φορές και για τα δύο έτη. Εθνική Τράπεζα: Η τιμή-στόχος που δίνει η Citi είναι τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή. Όπως επισημαίνει η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 4,2 φορές και 3,5 φορές.Τράπεζα Πειραιώς: Η τιμή-στόχος είναι τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή. Η Citi εκτιμάει ότι για την περίοδο 2020-2021, ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 3,3 φορές και 2,4 φορές. (εδώ)

To ποσοστό των επισφαλειών στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε πάντως στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας στο τέταρτο τρίμηνο, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βελτιώνουν και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης βελτιώθηκε στο 18,43% στο τέταρτο τρίμηνο, από 18,05% του τρίτου τριμήνου. Ο δείκτης ρευστότητας ανήλθε στο 145,96%, από 145,08% του τρίτου τριμήνου.'Όσον αφορά τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, το Λουξεμβούργο εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου(0,78%) και η Ελλάδα το μεγαλύτερο(35,15%), όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ. Ο δείκτης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών(130,25%) κυμαίνεται σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης(145,96%). Η Σλοβενία παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά(355,06%).(εδώ)

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας πιθανότατα θα βυθιστεί τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε το Ινστιτούτο Ifo καθώς ο δείκτης των προσδοκιών για την παραγωγή γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1991. (εδώ)

Τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας αναμένουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, αναφέρουν πηγές στο Reuters.Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εκτιμήσεις ανάκαμψης το 2021 κατά 5,8%.Πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, η κυβέρνηση ανέμενε ανάπτυξη 1,1% το 2020. Οι εκτιμήσεις των ινστιτούτων, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν ελαφρώς πριν από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, αποτελούν την βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text