Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 215 | Μισογεμάτο ή μισοάδειο; Τα οφέλη της κρίσης

Μισογεμάτο ή μισοάδειο; Τα οφέλη της κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μισογεμάτο ή μισοάδειο; Τα οφέλη της κρίσης

Τόσο η χώρα μας γενικότερα, όσο και εμείς, ως επενδυτές, υπήρξαμε άτυχοι. Βρεθήκαμε μέσα σε μια κρίση την οποία δεν προκαλέσαμε και την οποία δε μπορούσαμε να προβλέψουμε. Είναι ευτύχημα ότι, η Κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και οι φορείς ανταποκρίθηκαν πετυχημένα -όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι σήμερα.


Εφ’ όσον δε μπορούμε να ελέγξουμε κάτι, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αποδεχτούμε. Και να το δούμε ως μία ευκαιρία που μας δίνει το χρόνο, τη δυνατότητα και την αφορμή να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα, να διορθώσουμε λανθασμένες συμπεριφορές μας και -γιατί όχι- να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε μέσα απ’ αυτό.


Η χώρα θα χάσει από την κρίση και η οικονομία της θα πάει προς τα πίσω. Όμως, μέσα στην ατυχία της, απ’ αυτή την περιπέτεια θα κερδίσει και ορισμένα πράγματα. Πετυχαίνει ταχύτατη εγκατάσταση και λειτουργία τεχνολογικών υποδομών, ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Κράτους, ταχύτερη υιοθέτηση ψηφιακών πρακτικών από την κοινωνία, επίδειξη υψηλού επιπέδου υπευθυνότητας από τους πολίτες (“μένουμε σπίτι”),  βελτίωση των δομών υγείας, άλμα στις πρακτικές της Παιδείας και -ενδεχομένως- συνειδητοποίηση της ανάγκης για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας.


Το κάθε άτομο απέκτησε χρόνο που ενδεχομένως δεν είχε, ή που τον διέθετε άσκοπα. Έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τη ζωή του και να κάνει την αυτοκριτική του, να αποκτήσει νέες συνήθειες, να ξαναδεί τις σχέσεις του με τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός του, να διαβάσει ή να ασχοληθεί με πράγματα που είτε δεν είχε το χρόνο για να το κάνει, είτε δε τα γνώριζε.


Για τον επενδυτή, το περιβάλλον δραστηριοποίησής του, δεν άλλαξε. Εδώ και δεκαετίες, ζει και επενδύει σε έναν απόλυτα ψηφιακό κόσμο. Όμως, έχει το χρόνο να ξαναδεί τη σχέση του με το χώρο. Γιατί χάνει; Γιατί κερδίζει; Τί δεν κάνει καλά; Έχει το χρόνο να περιπλανηθεί στο ίντερνετ και να διαβάσει για νέες αγορές, νέα επενδυτικά προϊόντα, νέους τρόπους και συστήματα συναλλαγών.


Αν η απότομη πτωτική κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς του προκάλεσε ζημιές, ας κάνει την αυτοκριτική του και ας απομονώσει τα λάθη του. Να μάθει απ’ αυτά, ώστε να τα περιορίσει. Η αγορά θα του δώσει και άλλες ευκαιρίες.

Αν η πτώση του προκάλεσε κέρδη, ας αποσαφηνίσει αν ήταν θέμα τύχης ή δικών του ενεργειών. Και ας αναλύσει τις δικές του καλές ενέργειες, έτσι ώστε να μπορέσει να τις συστηματοποιήσει και να τις εφαρμόσει και το μέλλον.


Οι ανακατατάξεις στην αγορά της Αθήνας, αλλά και των υπολοίπων χρηματιστηριακών αγορών, μπορούν να μας βάλουν στη γραμμή μιας νέας εκκίνησης. Για όσους επί χρόνια πίστευαν ότι οι ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ψηλά, τώρα είναι η ευκαιρία να τους ξαναδούν. Και έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν γι’ αυτό. Για όσους πίστευαν ότι κάποια μετοχή είχε ήδη ανέβει ψηλά -και απογοητευμένοι την έβλεπαν να ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα- τώρα είναι η ευκαιρία να διορθώσουν ένα παλαιότερο λάθος τους, αφού πρώτα τη μελετήσουν καλά. Αν νιώθουν ότι δε γνωρίζουν πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζουν για εταιρίες, δείκτες και αγορές, έχουν το χρόνο να προσπαθήσουν να τα μάθουν.


Πολλά μπορούμε να κάνουμε αυτό το διάστημα, πάρα πολλά. Οι κρίσεις δημιουργούν και ευκαιρίες. Αρκεί να θέλουμε ή να μπορούμε να τις δούμε.

 

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text